Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ντομάτεs γεμιστέs με ρύζι, χωριάτικο λουκάνικο και βασιλικό



Υλικά (για 6 άτομα)

  • 12 μέτριες ντομάτες
  • 240 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 120 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 150 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του σκεύους
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Διαδικασία

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις ντομάτες ακριβώς.

    Κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ. Βάζουμε τις ντομάτες στο ταψί και χτυπάμε τη σάρκα τους στο μούλτι για λίγο, ίσα να ψιλοκοπεί. Τα «καπάκια» τα κρατάμε στην άκρη.

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 120 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το λουκάνικο για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.

    Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.

    Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Αδειάζουμε και τη σάλτσα στο μπολ, προσθέτουμε το ρύζι, το δυόσμο και τον βασιλικό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

    Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες κατά τα 2/3 (για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει), τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κλείνουμε με τα «καπάκια». Ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού τόσο νερό ώστε να καλύψει τις ντομάτες κατά το 1/4 και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να φουσκώσει το ρύζι. Ελέγχουμε και, αν δούμε ότι «αρπάζουν» στην επιφάνεια, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

    Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ζεστό ψωμί.  

    Τι πίνουμε:  Ενα κρητικό χαρμάνι από Κοτσιφάλι, μια Νεμέα, τόσο σε κόκκινες όσο και σε ροζέ εκδοχές.

    http://www.kathimerini.gr/864422/article/gastronomos/syntages/ntomates-gemistes-me-ryzi-xwriatiko-loykaniko-kai-vasiliko

Related Posts:

  • Λινγκουίνι με λεμόνι, σκόρδο και παρμεζάνα Μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή για ζυμαρικά. Μερίδες:5 Χρόνος προετοιμασίας:10' Χρόνος μαγειρέματος:15' Έτοιμο σε:20 Διαδικασία Βάζετε και βράζετε τα λινγκουίνι μέσα σε μια κατσαρόλα με άφθονο… Read More
  • Πένες φούρνου με φινόκιο, μπέικον και κονιάκ Οι πένες, τα ριγκατόνι και όλα τα μικρόσχημα ζυμαρικά με τρύπες ή με ρίγες γίνονται νοστιμότατα στο φούρνο, καθώς η σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά «κολλάνε» πάνω τους και αναμειγνύονται καλύτερα. Προετοιμασία: 15΄,&… Read More
  • Παρφέ μαστίχας Συνταγή ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣΥλικά125 γρ. ζάχαρη120 γρ. νερό5 κρόκοι αυγών500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ σε παχύρρευστη μορφή5 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (ή σκόνη μαστίχας) Για τη σος:200… Read More
  • Μους σοκολάτα με άρωμα λεμονιού Προετοιμασία: 15΄ Αναμονή: τουλάχιστον 2 ώρες  Υλικά για 3 - 4 μερίδες: 200 γρ. κουβερτούρα μπίτερ, ψιλοκομμένη 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες   ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι ακέρωτο 200 γρ. κρέμα γάλακ… Read More
  • Καλοκαιρινά χόρτα: βλίτα, γλιστρίδα, αλμυρίκια ΒΛΙΤΟ Παλαιότερα φύτρωνε μόνο του σε κήπους και χωράφια ανάμεσα σε κηπευτικά. Πλέον καλλιεργείται συστηματικά, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καταναλωτών και χώρων εστίασης. Εχει έντονη και δροσερή γεύση και το συν… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου