Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Φαβοκεφτέδες με λαδολέμονο ντομάτας


Υλικά
 (για περίπου 30 τεμ.) 

Για τα κεφτεδάκια 
  • 250 γρ. φάβα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα, ή 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα ή τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό μαζί με 1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο ή ρίγανη ή 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, πιπέρι καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σκληρό ή πολέντα (για πανάρισμα)
  • 2 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο

Για το λαδολέμονο ντομάτας (για περίπου 200 ml)
  • 300 γρ. ντομάτες ή 220 ml χυμός φρέσκιας ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού 
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, χοντροκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία: 

Λαδολέμονο: Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις χτυπάμε στο μούλτι. Περνάμε το χυμό από σουρωτήρι, το οποίο τοποθετούμε πάνω στο μπολ που θα σερβίρουμε το λαδολέμονο.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Χωρίς τα αρωματικά διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες.

Κεφτεδάκια: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη φάβα με 4 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό και, μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε για 6 - 7 λεπτά, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει για περίπου 1 ώρα. Προσέχουμε να μην κολλήσει. Δεν συμπληρώνουμε νερό ούτε ανακατεύουμε. Απλώς φροντίζουμε να είναι χαμηλή η φωτιά.

Οταν είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Κολλάμε στην επιφάνειά της διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει. Μετά τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, αδειάζουμε τυχόν νερό που θα έχει μαζευτεί στην επιφάνεια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, πιπέρι, τα αρωματικά, τα αυγά αχτύπητα, ανακατεύουμε και, τέλος, ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος κορόμηλου, μετά τα πιέζουμε να γίνουν δισκάκια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις. Οταν ροδίσουν, τα γυρνάμε και από την άλλη.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα με το λαδολέμονο ντομάτας.

http://www.kathimerini.gr/863915/article/gastronomos/syntages/favokeftedes-me-ladolemono-ntomatas

Related Posts:

  • Παγωτό βανίλια και σοκολάτα με άρωμα καφέ Οι δύο πιο αγαπημένες γεύσεις παγωτού μικρών και μεγάλων φτιαγμένες από τα χεράκια σας, με αγνά υλικά. Φτιάξτε τις και όλοι θα λιώνουν από επιθυμία να τις δοκιμάσουν. Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:30' Χρόνος… Read More
  • Carne alla pizzaiola Υλικά για 4 άτομα: 4 μπριζόλες μοσχαρίσιες, χωρίς κόκαλο, λεπτές, περίπου 140 γρ. η καθεμιά (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τις κόψει λεπτές και να μας τις χτυπήσει λίγο με το ειδικό σφυράκι, τον μπάτη, ώστε να λεπτύνου… Read More
  • 8 τρόποι να φάτε κεράσια αλλιώς Βρίσκονται στην εποχή τους, αποτελούν ιδανικό σνακ, είναι δροσερά, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, πέραν του κλασικού, προκειμένου να μπουν περισσότερο στη διατροφή μας. Οι … Read More
  • Γαύρος πλακί στο φούρνο Κλασική συνταγή που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και γίνεται είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, είτε στην κατσαρόλα. Ο Μανώλης Ασλάνογλου προτείνει ένα συνδυασμό τηγανιού και φούρνου. Υλικά (για 4 άτομα) 1 κιλό γαύρος, … Read More
  • Χοιρινά μπριζολάκια με λεμόνι και θυμάρι Προετοιμασία: 5΄, Μαγείρεμα: περίπου 18΄ Υλικά για 4 άτομα: 4 χοιρινά μπριζολάκια από «κόντρα», πάχους περίπου 1 εκ., αχτύπητα, με το κόκαλο 140 ml λευκό ξηρό κρασί 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού 2 κουτ. … Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου