Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Φαβοκεφτέδες με λαδολέμονο ντομάτας


Υλικά
 (για περίπου 30 τεμ.) 

Για τα κεφτεδάκια 
  • 250 γρ. φάβα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα, ή 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα ή τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό μαζί με 1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο ή ρίγανη ή 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, πιπέρι καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σκληρό ή πολέντα (για πανάρισμα)
  • 2 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο

Για το λαδολέμονο ντομάτας (για περίπου 200 ml)
  • 300 γρ. ντομάτες ή 220 ml χυμός φρέσκιας ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού 
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, χοντροκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία: 

Λαδολέμονο: Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις χτυπάμε στο μούλτι. Περνάμε το χυμό από σουρωτήρι, το οποίο τοποθετούμε πάνω στο μπολ που θα σερβίρουμε το λαδολέμονο.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Χωρίς τα αρωματικά διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες.

Κεφτεδάκια: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη φάβα με 4 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό και, μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε για 6 - 7 λεπτά, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει για περίπου 1 ώρα. Προσέχουμε να μην κολλήσει. Δεν συμπληρώνουμε νερό ούτε ανακατεύουμε. Απλώς φροντίζουμε να είναι χαμηλή η φωτιά.

Οταν είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Κολλάμε στην επιφάνειά της διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει. Μετά τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, αδειάζουμε τυχόν νερό που θα έχει μαζευτεί στην επιφάνεια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, πιπέρι, τα αρωματικά, τα αυγά αχτύπητα, ανακατεύουμε και, τέλος, ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος κορόμηλου, μετά τα πιέζουμε να γίνουν δισκάκια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις. Οταν ροδίσουν, τα γυρνάμε και από την άλλη.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα με το λαδολέμονο ντομάτας.

http://www.kathimerini.gr/863915/article/gastronomos/syntages/favokeftedes-me-ladolemono-ntomatas

Related Posts:

  • Caipiroska cocktail Η ευρωπαϊκή εκδοχή της Caipirinha. Υλικά Για 1 άτομο60ml βότκα8 φρέσκα κομμάτια lime15 ml σιρόπι ζάχαρης2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη  Εκτέλεση Σε ένα σέικερ πιέζουμε με το ένα κουτάλι τα κομμάτ… Read More
  • Υγιεινή διατροφή με μικρό κόστος Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, MMedSciΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Είναι εύκολο να τρώμε θρεπτικά γεύματα όταν το εισόδημα μας είναι περιορισμένο; Όχι και τόσο αλλά υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που βοηθούν. Αυτό που … Read More
  • Καλοκαιρινά χόρτα: βλίτα, γλιστρίδα, αλμυρίκια ΒΛΙΤΟ Παλαιότερα φύτρωνε μόνο του σε κήπους και χωράφια ανάμεσα σε κηπευτικά. Πλέον καλλιεργείται συστηματικά, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καταναλωτών και χώρων εστίασης. Εχει έντονη και δροσερή γεύση και το συν… Read More
  • Παρφέ μαστίχας Συνταγή ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣΥλικά125 γρ. ζάχαρη120 γρ. νερό5 κρόκοι αυγών500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ σε παχύρρευστη μορφή5 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (ή σκόνη μαστίχας) Για τη σος:200… Read More
  • Σουπιές ψητές με λαδολέμονο από το μελάνι τους Προετοιμασία: 40΄ , Ψήσιμο: 12΄ Υλικά (για 6 - 8 άτομα): περίπου 2 κιλά σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες*   ελαιόλαδο για το άλειμμα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για το λαδολέμονο: 2 κο… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου