Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ραβιόλια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας




ΑΠΟΔΟΣΗ: 1 (5 Μερίδες)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 2 ώρες 
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30 λεπτά
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 3 ώρες 30 λεπτά
Ένα λατρεμένο πιάτο, που παρόλο που θα κοπιάσετε λίγο για να το ετοιμάσετε, το αποτέλεσμα όμως θα σας αποζημιώσει πλήρως! Βέβαια αν διαθέτε μηχανή για ζυμαρικά η διαδικασία είναι παιχνιδάκι!
Υλικά
> Για τη ζύμη
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
> Για τη Γέμιση
400 gr. φυλλα σπανάκι
150 gr. τυρί ανθότυρο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας φύλλα βασιλικού
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
> Για την Σάλτσα Ντομάτας
3 μεγάλες ντομάτες ώριμες
½ κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
250 ml. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
> Για το Σερβίρισμα
Τυρί ροκφόρ
Τυρί παρμεζάνα
Οδηγίες
Η ζύμη για τα ραβιόλια
Σε ένα λεκανάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας η ζύμη.
Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ σφιχτή, άν δεν είναι προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή άν παραείναι σφιχτή ελάχιστο χλιαρό νερό. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Η ζύμη μετά από μία ώρα έχει γίνει μαλακή και εύπλαστη.
H γέμιση
Ζεματάμε τα φύλλα από το σπανάκι 6-7 λεπτά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάρα πολύ καλά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός του τυριού στο multi και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Aν η γέμιση έχει υγρά, προσθέτουμε παρμεζάνα τριμμένη. Αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Η σάλτσα ντομάτας
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την κρατάμε ζεστή μέχρι να σερβίρουμε.
Πως φτιάχνονται τα ραβιόλια: Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο, σκεπάζουμε τη μισή με μεμβράνη. Αλευρώνουμε τον πάγκο και την ανοίγουμε υπόλοιπη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, περίπου 2 χιλιοστών, το οποίο σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα.
Ανοίγουμε την άλλη μισή ζύμη στο ίδιο μέγεθος.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουταλάκι αφήνουμε μικρές κουταλιές από τη γέμιση σε απόσταση 3 εκατοστών τη μια από την άλλη κατά μήκος του φύλλου.
Σκεπάζουμε το άλλο φύλλο από πάνω και πιέζουμε πολύ καλά με τα δάχτυλα γύρω από κάθε γέμιση να κολλήσει η ζύμη.
Κόβουμε κάθε κομμάτι της γέμισης με στρογγυλό κουπ πατ ή με κοφτερό μαχαίρι ή με τη ροδέλα κοπής για ζύμη.
Ακουμπάμε κάθε ραβιόλι σε αλευρωμένη επιφάνεια δίσκου για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και αφήνουμε να στεγνώσουν για 40 λεπτά περίπου.
Βράζουμε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Ρίχνουμε τα ραβιόλια να βράσουν 3-4 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
Ακουμπάμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο.
Σερβίρουμε περιχύνοντας με σάλτσα, θρυμματισμένο ροκφόρ ή φλύδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου