Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Μαχητής ή οπαδός, δεν υπάρχει διαφορά για το Ισλαμικό Κράτος




Ο 29χρονος δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο γκέι κλαμπ «Pulse» του Ορλάντο το βράδυ της Κυριακής αφιέρωσε την πράξη του στο Ισλαμικό Κράτος, εγείροντας ένα πλέον σύνηθες ερώτημα: Δρούσε ο δολοφόνος υπό τις εντολές του Ισλαμικού Κράτους ή απλώς αναζητούσε παραπάνω δημοσιότητα και αποδοχή από την εξτρεμιστική οργάνωση για το προσωπικό έγκλημα μίσους που διέπραξε; Για τους οργανωτές των τρομοκρατικών επιθέσεων του χαλιφάτου, η διαφορά είναι άνευ ουσίας. Η παρότρυνση συμπαθούντων σε μακρινές χώρες να ορκιστούν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αποτελεί κεντρικό στόχο της τζιχαντιστικής προπαγάνδας τα τελευταία δύο χρόνια, αποβλέποντας να καταστήσει ασαφή τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των επιθέσεων που πραγματοποιούν οι μαχητές της οργάνωσης και οι απλοί οπαδοί της.


Κατά τη διάρκεια του μακελειού, ο δράστης της επίθεσης, Ομάρ Ματίν, κάλεσε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης 911 για να δηλώσει πίστη και υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος. Αυτός ο δημόσιος όρκος είναι η μοναδική απαίτηση της εξτρεμιστικής οργάνωσης από τους υποστηρικτές της που φιλοδοξούν να σπείρουν τον τρόμο στο όνομά της. Ο Ομάρ Ματίν αποτελεί την τρίτη περίπτωση δημόσιας δήλωσης πίστης στο ISIS που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, καθώς τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2015 επίδοξοι τρομοκράτες είχαν προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν χτυπήματα ιδίου βεληνεκούς.

Η παρότρυνση συμπαθούντων του Ισλαμικού Κράτους να χτυπήσουν τις χώρες κατοικίας τους έγινε ξεκάθαρη τον προηγούμενο μήνα, όταν ο εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, κάλεσε τους υποστηρικτές του χαλιφάτου να διαπράξουν χτυπήματα στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου. «Το μικρότερο χτύπημα που φέρεται εις πέρας στην καρδιά του τόπου τους είναι σημαντικότερο από τα μεγαλύτερα δικά μας χτυπήματα, καθώς και πιο αποτελεσματικό και πιο επιζήμιο γι’ αυτούς», ανέφερε στον ετήσιο λόγο του. Ο Αλ Αντνάνι είχε εκφραστεί ξεκάθαρα πάνω σε αυτό το ζήτημα από τον Σεπτέμβριο του 2014, παροτρύνοντας τους υποψήφιους τρομοκράτες «να μη ζητήσουν την άδεια κανενός» και να χρησιμοποιήσουν ακόμη και πέτρες και μαχαίρια εάν δεν δύνανται να αγοράσουν όπλα.

Mηχανισμός υποκίνησης της βίας

Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει στήσει στο Διαδίκτυο έναν ολόκληρο μηχανισμό υποκίνησης τρομοκρατικής βίας σε ξένες χώρες, προωθώντας σκηνές από την αιματοβαμμένη δράση της και διεισδύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει τα φονικά μηνύματά της. Επομένως, η επίθεση εναντίον ενός γκέι κλαμπ μοιάζει να αντανακλά τη δημοσιοποίηση εικόνων εκτελέσεων ομοφυλοφίλων από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ. Ο Τσάρλι Ουίντερ, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια για ζητήματα διαπολιτισμικών συγκρούσεων και βίας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα έξυπνη τη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου κάποιος μπορεί να προβεί σε τρομοκρατικές πράξεις χωρίς να συνδέεται άμεσα με την οργάνωση. «Μπορούν να ορκιστούν πίστη στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι πριν ή κατά τη διάρκεια της επίθεσης, για να μετατραπούν από μεμονωμένοι, ανεξάρτητοι τζιχαντιστές σε κάποιους που θα θεωρούνται πολεμιστές και θα δοξάζονται σαν στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε σχετικώς.


http://www.kathimerini.gr/863636/article/epikairothta/kosmos/maxhths-h-opados-den-yparxei-diafora-gia-to-islamiko-kratos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου