Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Ο δήθεν εκσυγχρονιστής το γύρισε στο... τσάμικο



«Γυρίζει σελίδα η Αλβανία με τον Εντι Ράμα» έγραφε τότε ο Τύπος στην Ελλάδα... ποντάροντας στο εκσυγχρονιστικό, φιλοευρωπαϊκό προφίλ του κεντροαριστερού ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην δημάρχου των Τιράνων. Κι όχι άδικα. Επρόκειτο άλλωστε για έναν γαλλοτραφή πολιτικό-καλλιτέχνη, που το 2004 είχε τιμηθεί ως ο καλύτερος δήμαρχος στον κόσμο και το 2005 ως ένας από τους «Ευρωπαίους ήρωες» του περιοδικού «TIME».
Στο παρόν ωστόσο, η «σελίδα» στην αλβανική πολιτική σκηνή έχει πλέον ξαναγυρίσει δυναμικά πίσω στον αλυτρωτισμό της τελευταίας περιόδου του Μπερίσα. Μεγάλη Αλβανία, αλβανοφοβία, Τσάμηδες: όλα εκείνα τα αγκάθια που σημάδεψαν την εθνικιστική στροφή του Μπερίσα βρίσκονται πλέον να κατευθύνουν ως αναγεννημένα οράματα τη ρητορική του 51χρονου Ράμα για... λόγους κυρίως εσωτερικής κατανάλωσης.
Παραδοσιακά ερείσματα
Ο αλυτρωτικός μεγαλοϊδεατισμός (που έχει παραδοσιακά ερείσματα στην αλβανική κοινωνία) «βολεύει» την εξουσία, καθώς λειτουργεί αποπροσανατολιστικά προς τα πραγματικά προβλήματα της ανομίας, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, και προς τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία έχουν εμπλακεί και ουκ ολίγοι στενοί συνεργάτες του Ράμα.
Εν έτει 2016 η Αλβανία βρίσκεται μετέωρη, μεταξύ θεσμικών ελλειμμάτων και φαντασμάτων του παρελθόντος, να περιμένει την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ.
Ο πρώην κοσμοπολίτης πρωθυπουργός, που επικράτησε στις εκλογές του 2013 ως ηγέτης του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», πλέει πλέον σε πελάγη παναλβανικού αλυτρωτισμού και δεν το κρύβει. Ειδικά το τελευταίο διάστημα πορεύεται βάζοντας μπροστά ως πολιορκητικό κριό τους τσάμηδες και τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις τους έναντι της Ελλάδας στην Ηπειρο. Η ελληνική πλευρά αντιδρά διά της διπλωματικής οδού, απορρίπτοντας αναφανδόν και σε υψηλούς τόνους κάθε συζήτηση περί «Τσαμουριάς» και «γενοκτονίας των Τσάμηδων».
Η αλβανική κυβέρνηση, ωστόσο, επιμένει να ανακινεί δημοσίως το θέμα, ενώ δεν έχει καταδικάσει κατηγορηματικά καμία από τις τσάμικες προκλήσεις εναντίον της χώρας μας, ούτε τις απρέπειες διαδηλωτών κατά την τελευταία επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στα Τίρανα, αλλά ούτε και το ανθελληνικό πανό με τις αναφορές περί «γενοκτονίας των Τσάμηδων» στο Euro. Το κόμμα των Τσάμηδων PDIU του Σ. Ιντρίζι συμμετέχει άλλωστε στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς, ως κυβερνητικός εταίρος. Ο εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ Γκ. Ντερβίσι βγήκε προχθές και υπερασπίστηκε το προκλητικό πανό στον αγώνα Ελβετίας - Αλβανίας, χαρακτηρίζοντας «υποδειγματική τη συμπεριφορά των Αλβανών οπαδών» και επιμένοντας «στο ζήτημα της Τσαμουριάς που είναι βασικό για τις διμερείς σχέσεις και για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο ίδιος ο Ράμα είχε στις 4 Ιουνίου, παραμονές της επίσκεψης Κοτζιά, εξαπολύσει ένα μανιφέστο παναλβανικού αλυτρωτισμού από το βήμα συνεδρίου του τσάμικου κόμματος. «Οι εγκληματίες πολέμου και οι συνεργάτες των Γερμανών δεν μπορούν να μιλάνε για γενοκτονία» διαμηνύουν, σε απάντηση, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Μετά την εκλογή του
Η εθνικιστική στροφή του Ράμα είναι ωστόσο γεγονός. Πρόκειται μάλιστα για μια στροφή που ξεκίνησε αμέσως μετά την άνοδό του στην πρωθυπουργία στα τέλη του 2013, με τα οράματα περί Μεγάλης Αλβανίας να ρίχνουν και πάλι σκιές στην πλάτη των γειτόνων (σε ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Σερβία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο). Σε αυτό το πλαίσιο ο Ράμα παίζει μεταξύ άλλων και το χαρτί της «εθνικής ενοποίησης» Αλβανίας - Κοσόβου, άλλες φορές απροκάλυπτα κι άλλες υπό τον μανδύα μιας «ένωσης» μέσω της ένταξης και των δύο στην ΕΕ. Μέσα σε όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο: ότι ο αδελφός του Ράμα ήταν εκείνος που κατηγορήθηκε το 2014 ως ο ιθύνων νους πίσω από το συμβάν με το ελικοπτεράκι με τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας στον αγώνα Σερβίας - Αλβανίας στο Βελιγράδι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου