Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Μπιφτέκια με μοτσαρέλα, βασιλικό και λαδολέμονο ντομάτας



Προετοιμασία: 
20΄/ Ψήσιμο: 17΄
 
Υλικά:
  • 700 γρ. κιμάς ανάμεικτος, από μπούτι και στήθος κοτόπουλου
  • 300 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 1 αυγό
  • 150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 200 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, καλά στραγγισμένη και κομμένη σε 6 φέτες  
Για το λαδολέμονο ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα
  • 1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
     
Διαδικασία 

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αδειάζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη μοτσαρέλα. Ζυμώνουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.

Λαδώνουμε τα χέρια μας καλά και πλάθουμε 6 μεγάλα μπιφτέκια. Πιέζουμε το καθένα με το χέρι μας ώστε να πλατύνει, βάζουμε στο κέντρο από 1 φέτα μοτσαρέλα και κλείνουμε το μείγμα του κιμά για να εγκλωβίσουμε το τυρί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί.

Απλώνουμε τα μπιφτέκια στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 - 17 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Λαδολέμονο ντομάτας: Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε την ντομάτα με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ξίδι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.

Αδειάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βασιλικό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. (Καλό είναι να μη χτυπήσουμε το ελαιόλαδο στον πολυκόφτη μαζί με την ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά, γιατί η σάλτσα θα χάσει το έντονο κόκκινο χρώμα της).
Σερβίρισμα: Μοιράζουμε τα μπιφτέκια στα πιάτα και δίπλα τους βάζουμε τις φέτες αβοκάντο. Σκορπίζουμε λίγο από το χυμό λεμονιού και το κουκουνάρι στο αβοκάντο, περιχύνουμε με λίγο λαδολέμονο ντομάτας τα μπιφτέκια και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Η κρεμώδης μοτσαρέλα αλλά κυρίως το άρωμα του βασιλικού θα έβαζε στο ποτήρι μου μια Μαντινεία βαρελάτη ή ακόμη και μια βαρελάτη εκδοχή Σαντορίνης.


http://www.kathimerini.gr/862925/article/gastronomos/syntages/mpiftekia-me-motsarela-vasiliko-kai-ladolemono-ntomatas

Related Posts:

  • Φτιάξτε το πιο Μυρωδάτο Καλοκαιρινό Εντομοαπωθητικό! Το καλοκαίρι έφτασε και τα κουνούπια κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους! Το πρώτο ζουζούνισμα κουνουπιού σηματοδοτεί και την έναρξη του καλοκαιριού. Παράλληλα μας υπενθυμίζει πως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας … Read More
  • Ποια διάσημη πήγε για μπάνιο με τον γιο της και τρέλανε το Instagram; Είναι τριών ετών πια και της έχει κλέψει την καρδιά και το μυαλό. Ο λόγος για τηΝάταλι Θάνου και τον γιο της Άρη, που είναι αχώριστοι. Η σέξι μαμά που πηγαίνει καθημερινά σχεδόν για μπάνιο με τον γιο της, αφού ζουν στ… Read More
  • Ρούμι: Το ποτό των πειρατών (και) της Καραϊβικής Από τον τυχοδιωκτισμό των πειρατών στην ξένοιαστη στάση ζωής των σημερινών λαών της Καραϊβικής. Μια αναδρομή στην ιστορία του μοναδικού ποτού που υπήρξε, σχεδόν ταυτόχρονα, σύμβολο ανεξαρτησίας, ανταλλακτική αξία και π… Read More
  • Τσιμεντόλιθοι και... διακόσμηση! Τις περισσότερες φορές βλέπετε τους τσιμεντόλιθους δίπλα από κάποια οικοδομή ή παρατημένους κάπου γιατί απλά περίσσεψαν. Είναι αρκετά αδιάφοροι για να τους κοιτάξετε και δεύτερη φορά εκτός κι αν ενοχλούν το οπτικό σα… Read More
  • Mojito Ετοιμάζουμε το δημοφιλές κοκτέιλ και το απολαμβάνουμε συζητώντας για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Υλικά 1/2 λάιμ, κομμένο στα τρία 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, λευκή ή μαύρη 4-5 μεγάλα φύλλα δυόσμου ή μέντας 50 ml ρού… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου