Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Λαζάνια με σπανάκι, κουκουνάρι και κρέμα τυριών



Προετοιμασία: 
25΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 45΄
Υλικά (για ταψί 24x32εκ.)
  • 18 φύλλα λαζανιών (350 γρ.) (συνήθως βρίσκουμε στην αγορά προβρασμένα και τα ψήνουμε ως έχουν, χωρίς να τα βράσουμε)
Για την κρέμα
  • 850 ml φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Για τη γέμιση
  • 700 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα (βρίσκουμε και έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 650 γρ. ανθότυρο, χοντροθρυμματισμένο
  • 50 γρ. κουκουνάρια (καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
  • 70 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το φύλλο δάφνης και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το γάλα. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθεί το αλεύρι, να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να σχηματιστεί μια ρευστή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε απαλά.

Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του. Το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα 400 γρ. από το ανθότυρο, τον άνηθο, τα κουκουνάρια, αλατοπίπερο και 1 κουτάλα της σούπας από την κρέμα και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε στο ταψί 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα. Στρώνουμε 6 από τα φύλλα λαζανιών, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση.

Στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τελευταία 6 λαζάνια. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ, σκορπίζουμε το υπόλοιπο ανθότυρο και τη μυζήθρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

http://www.kathimerini.gr/869120/article/gastronomos/syntages/lazania-me-spanaki-koykoynari-kai-krema-tyriwn

Related Posts:

  • Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η Κίνα μοιάζει με τις ΗΠΑ πριν από το 2007 Ομοιότητες ανάμεσα στον τραπεζικό κλάδο της Κίνας σήμερα και στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009 διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιών… Read More
  • Κατά 375 εκατ. ευρώ μειώθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2016 Απώλειες 375 εκατ. ευρώ είχε το λιανεμπόριο τροφίμων το 2016 ή μείωση πωλήσεων 2% σε σύγκριση με το 2015, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων, καθώς και στις λαϊκές αγορές. Αυτό οφείλετ… Read More
  • Ο κουραμπιές, αλλιώς! Μια παρέα από 3 νέους από την Καβάλα δίνει στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό με νέα, ξεχωριστή ταυτότητα γεύσης Μια παρέα από 3 νέους σε ηλικία Καβαλιώτες πήραν στα χέρια τους ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γ… Read More
  • Λαδένια πίτσα, η ελληνική Η κατεξοχήν ελληνική πίτσα με καταγωγή από την Κίμωλο (εξαιρετική βέβαια κάνουν και στη Μήλο και γενικά στις Κυκλάδες), με ψωμένια ζύμη και ελάχιστα υλικά: ντομάτα, κρεμμύδι, ρίγανη και φυσικά αρκετό ελαιόλαδο. Απέριττη κ… Read More
  • Δύο στους τρεις πληρώνουν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς Δύο στους τρεις Ελληνες καταναλωτές καθυστέρησαν τους δώδεκα τελευταίους μήνες να πληρώσουν εγκαίρως κάποια από τις υποχρεώσεις τους, με την κύρια αιτία για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών, το 70%, να είναι η έλλειψη χρη… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου