Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Λαζάνια με σπανάκι, κουκουνάρι και κρέμα τυριών



Προετοιμασία: 
25΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 45΄
Υλικά (για ταψί 24x32εκ.)
  • 18 φύλλα λαζανιών (350 γρ.) (συνήθως βρίσκουμε στην αγορά προβρασμένα και τα ψήνουμε ως έχουν, χωρίς να τα βράσουμε)
Για την κρέμα
  • 850 ml φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Για τη γέμιση
  • 700 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα (βρίσκουμε και έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 650 γρ. ανθότυρο, χοντροθρυμματισμένο
  • 50 γρ. κουκουνάρια (καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
  • 70 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το φύλλο δάφνης και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το γάλα. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθεί το αλεύρι, να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να σχηματιστεί μια ρευστή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε απαλά.

Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του. Το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα 400 γρ. από το ανθότυρο, τον άνηθο, τα κουκουνάρια, αλατοπίπερο και 1 κουτάλα της σούπας από την κρέμα και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε στο ταψί 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα. Στρώνουμε 6 από τα φύλλα λαζανιών, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση.

Στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τελευταία 6 λαζάνια. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ, σκορπίζουμε το υπόλοιπο ανθότυρο και τη μυζήθρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

http://www.kathimerini.gr/869120/article/gastronomos/syntages/lazania-me-spanaki-koykoynari-kai-krema-tyriwn

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου