Παιδιά σε παράνομα ορυχεία της Ινδίας βγάζουν την πρώτη ύλη για τις βαφές
Σε ένα νέο σκάνδαλο βρίσκονται ξανά μπλεγμένες μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι BMW, Volkswagen και Audi.
Οι γερμανικοί κολοσσοί βρίσκονται πιο συγκεκριμένα στο στόχαστρο δημοσιευμάτων (της εφημερίδας Guardian κ.ά.) με την κατηγορία ότι για κάποιες από τις βαφές που χρησιμοποιούν στα αυτοκίνητά τους εργάζονται σε παράνομα ορυχεία στην Ινδία μικρά παιδιά, ηλικίας ακόμη και δέκα ετών.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι σχεδόν 20.000 παιδιά σκάβουν και «σπάνε πέτρες» σε εκατοντάδες παράνομα υπόγεια ορυχεία κυρίως στην Ανατολική Ινδία, πολλά εξ αυτών μάλιστα μαζί με τα αδέλφια και τους γονείς τους, εξορύσσοντας ένα πυριτικό ορυκτό που ονομάζεται μίκα και ανήκει στην ομάδα των καλούμενων μαρμαρυγιών.
Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των καλλυντικών αλλά και σε βαφές αυτοκινήτων καθώς έχει την ιδιότητα να προσδίδει στα χρώματα γυαλάδα.
Οσο για τον χώρο προέλευσής του, περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής γίνεται στην Ανατολική Ινδία. Κινεζικές εταιρείες φέρονται, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες του υλικού από Ινδούς εξαγωγείς και να τις μεταπωλούν εν συνεχεία σε μεγάλες βιομηχανίες της Δύσης, μεταξύ αυτών και σε εταιρείες όπως οι «PPG» και «Axalta» που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βαφών αυτοκινήτων.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Ινδία παρήγαγε την περίοδο 2013-2014 στα νόμιμα ορυχεία της περί τους 19.000 τόνους μίκα αλλά εξήγαγε στο εξωτερικό... 128.000 τόνους.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι περίπου 110.000 τόνοι πρέπει να προήλθαν από ορυχεία παράνομα, σε πολλά από τα οποία εργάζονται και μικρά παιδιά με όρους σκλαβιάς, για να αποπληρώσουν τοκογλύφους, δουλεμπόρους και οικογενειακά χρέη ολίγων εκατοντάδων δολαρίων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου