Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Σοφρίτο



Τ
ο φαγητό αυτό προέρχεται από την εποχή της Ενετοκρατίας στο νησί. Πρόκειται για λεπτές φέτες από μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με κρασί, πολύ σκόρδο και μαϊντανό.
Υλικά
1 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ.
120 γρ. αλεύρι
100 ml ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή λιγότερες, ανάλογα με τα γούστα μας)
τα φύλλα από 1½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
100 ml ξίδι από λευκό κρασί
150 ml λευκό ξηρό κρασί
300 ml ζωμός κότας ή νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα 10΄- 15΄
Διαδικασία Κρατάμε κατά μέρος 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα ρηχό πιάτο. Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις φέτες κρέατος, σε δόσεις, για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και το αλεύρι να σχηματίσει μια καστανή κρούστα (σε αυτήν τη φάση το κρέας θα είναι μέτρια ψημένο. Αν το θέλουμε καλοψημένο, τότε κόβουμε τις φέτες κρέατος πιο λεπτές). Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μια πιατέλα. Κρατάμε στην κατσαρόλα 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο που τηγανίσαμε και πετάμε το υπόλοιπο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο και το μισό μαϊντανό και τα σοτάρουμε για 3 - 4 δευτερόλεπτα για να μη μαυρίσει το σκόρδο, ανακατεύοντας διαρκώς. Πασπαλίζουμε το μείγμα με τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι που έχουμε κρατήσει και τα σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε το ζωμό. Οταν πάρει βράση και ο ζωμός, προσθέτουμε το ζουμί που έχουν βγάλει τα φιλέτα στην πιατέλα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα του υγρού για λίγα λεπτά, μέχρι να ελαττωθεί και να αρχίσει να πήζει. Τότε προσθέτουμε τα φιλέτα και βράζουμε για άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.


http://www.gastronomos.gr/sintages/8992/Sofrito

Related Posts:

  • Το μπλε κρασι !! υπαρχει σε αφθονια στην Ισπανια Κοστίζει 9,7 ευρώ και οι δημιουργοί του καλούν όσους το δοκιμάζουν να ξεχάσουν όλους τους κανόνες οινολογίας Την παράδοση αιώνων που θέλει το κρασί να είναι λευκό, κόκκινο ή ροζέ αποφάσισε να σπάσει μια ισπανική εταιρεί… Read More
  • Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! Πετάξτε με Aegean στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και περιπλανηθείτε στην πιο ζωντανή, φιλική και ανθρώπινη πόλη της Ευρώπης. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι φοιτητές από όλον τον κόσμο επιλέγουν το Δουβλίνο&nbs… Read More
  • EΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ - Cοcktails με λικέρ μαστίχα Blue mastic-3 μεζούρες Mαστίχα,-1 μεζούρα βότκα-2 μεζούρες χυμό φράουλας φρέσκο-1 μεζούρα Blue Cura?ao-1 μεζούρα χυμό ανανάAνακατεύουμε καλά τα ποτά στο mixing glass. Σερβίρουμε σε ποτήρι σωλήνα. Τελειώνουμε με λίγο Blue … Read More
  • Παγωτό φυστίκι 30 λεπτά Χρόνος Εκτέλεσης 4 Μερίδα/ες 1 Βαθμός Δυσκολίας Μέθοδος Εκτέλεσης Δροσιστικό επιδόρπιο με άρωμα και γεύση φυστικιού!!! Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα τα φυστίκια και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσέχο… Read More
  • Ντομάτεs γεμιστέs με ρύζι, χωριάτικο λουκάνικο και βασιλικό Υλικά (για 6 άτομα) 12 μέτριες ντομάτες 240 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη 120 γρ. ρύζι νυχάκι 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος 150 ml … Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου