Σημαντικές για την οικονομία και την κοινωνία είναι οι επιπτώσεις από τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα όπως μεταξύ άλλων επισημάνθηκε σε εργαστήριο για την οδική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ημέρα της Ευρώπης που πραγματοποιούνται στα Χανιά.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική - Δαννελη Μυλωνά, παγκοσμίως τα τροχαία αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15 -29 ετών.
Στην Ευρώπη το κόστος των τροχαίων υπολογίζεται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κ Μυλωνά στη χώρα μας κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους 2 άτομα σε τροχαία και τραυματίζονται σοβαρά 3. Την δεκαετία 2004 -2014 στους δρόμους έχουν χάσει τη ζωή τους 14.665 άτομα και έχουν τραυματιστεί σοβαρά 19.164 άτομα.
Σύμφωνα με την κ Μυλωνά « αν και τα τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση των τροχαίων στην Ελλάδα κατά 53% η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει συνθήκες ανάσχεσης του ποσοστού μείωσης ενώ τους πρώτους μήνες του 2016 παρουσιάζεται αύξηση των τροχαίων κατά 6,8% .Αυτό οφείλεται κυρίως στο γερασμένο στόλο οχημάτων και στην αδυναμία πολιτών για επαρκή συντήρηση των οχημάτων τους». Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι όπως επεσήμανε η κυρία Μυλωνά να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη κατά 50% μέχρι και το 2020.
Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή προτάσσει δράσεις όπως, η βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των οδηγών, ασφαλέστερες οδικές υποδομές, ασφαλέστερα οχήματα, προώθηση νέας τεχνολογίας στην οδική ασφάλεια, προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και βελτίωση των υπηρεσιών παροχής πρώτων βοηθειών στους δρόμους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ο διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης Υποστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ Μιχάλης Νικολαράκης παρουσίασε τα στοιχεία έρευνας που έκανε το Ίδρυμα και αφορούν τα τροχαία το έτος 2015 στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αυτά οι παθόντες ήταν 14838 εκ των οποίων οι 805 έχασαν τη ζωή τους και 928 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Το 2015 σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στις περιοχές Λευκάδας και Ροδόπης δεν καταγράφηκε θανατηφόρο τροχαίο ενώ η μεγαλύτερη αύξηση νεκρών σε σχέση με το 2014 καταγράφηκε σε άτομα , συν 25 στην Αττική , συν 17 στη Μεσσηνία , συν 8 στη Ζάκυνθο και συν 7 στο Λασίθι. Στον αντίποδα η μεγαλύτερη μείωση για την ίδια περίοδο καταγράφηκε στη Λάρισα , μείον 12 και την Καρδίτσα μείον 10. Ως οι περισσότερο επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την ύπαρξη τροχαίου στην έρευνα καταγράφονται τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, ενώ σε σύνολο επικράτειας και οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν το 2015 την ταχύτητα φθάνοντας τις 173.476, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 10,6% του συνόλου των παραβάσεων.
http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/106491/terastio-to-koinoniko-kai-oikonomiko-kostos-ton-troxaion
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου