Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Γαύρος πλακί στο φούρνο





Κλασική συνταγή που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και γίνεται είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, είτε στην κατσαρόλα. Ο Μανώλης Ασλάνογλου προτείνει ένα συνδυασμό τηγανιού και φούρνου.
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος και χωρίς κεφάλια, πλυμένος, αλατισμένος και μέσα σε σουρωτήρι, για να στραγγίξει από τα υγρά του
  • 2 ντομάτες ώριμες, χωρίς τη φλούδα, περασμένες από τον τρίφτη ή κομμένες σε κυβάκια
  • 6 - 7 σκελίδες σκόρδου ή όσες θέλετε, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι 100 ml από το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τα σκόρδα για μισό λεπτό, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και ανακατεύουμε.

Οταν η σάλτσα πάρει βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε μέσα το γαύρο και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και κουνάμε το ταψί, ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα ο γαύρος και η σάλτσα.

Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι ο γαύρος να γίνει και να έχει αρπάξει μια λεπτή κρούστα από την ντομάτα.

Παραλλαγή: «Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού μία στρώση από λεπτές φέτες πατάτας. Σε αυτή την περίπτωση, ψήνουμε τις πατάτες στο γκριλ, με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη για 20 λεπτά, και συνεχίζουμε κανονικά με την υπόλοιπη συνταγή.

http://www.kathimerini.gr/861244/article/gastronomos/syntages/gayros-plaki-sto-foyrno

Related Posts:

  • Παγωτό λεμόνι της Νάπολης Συνταγή: Εφη Γιαλούση, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: WWW.STUDIOM.gr Υλικά για 4-6 άτομαΠροετοιμασία 25 λεπτάΑναμονή 1 ώρα (ή 12)Μαγείρεμα 1… Read More
  • Τράιφλ με Βaileys και μπανάνες Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: STUDIOM.GRΥλικά για 6 άτομαΠροετοιμασία 10 λεπτάΜαγείρεμα 5 λεπτά Υλικά-300 γρ. κρέμα γά… Read More
  • Ο κεφτές και τα είδη του Στη Μέση Ανατολή, τη νότια Ασία και την Τουρκία η λέξη «κοφτά» εμφανίζεται παντού και σηματοδοτεί μια σειρά από παρασκευές με βάση τον αρνίσιο κιμά που πλάθεται μαζί με μπαχαρικά, κρεμμύδι και σκόρδο σε σχήμα κεφτέ κα… Read More
  • Αρνίσιο μπούτι ψημένο σε κρούστα αλατιού Συνταγή: Κώστας Τσίγκας, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: StudioM.com Υλικά για 4 άτομαΠροετοιμασία 20 λεπτάΑναμονή 10 + 10 λεπτάΜαγείρεμα 1 ώρα κ… Read More
  • Burger με κιμά από μοσχαρίσιο μαριναρισμένο κρέας Συνταγή: Κώστας Τσίγκας, Επιμέλεια - Food styling: MIMCE.com, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Προετοιμασία 15 λεπτάΑναμονή 2 ώρεςΜαγείρεμα 15 λεπτάΥλικά για 4 άτομα Υλικά Για το burger-750 γρ. μοσχαρ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου