Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Γαύρος πλακί στο φούρνο





Κλασική συνταγή που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και γίνεται είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, είτε στην κατσαρόλα. Ο Μανώλης Ασλάνογλου προτείνει ένα συνδυασμό τηγανιού και φούρνου.
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος και χωρίς κεφάλια, πλυμένος, αλατισμένος και μέσα σε σουρωτήρι, για να στραγγίξει από τα υγρά του
  • 2 ντομάτες ώριμες, χωρίς τη φλούδα, περασμένες από τον τρίφτη ή κομμένες σε κυβάκια
  • 6 - 7 σκελίδες σκόρδου ή όσες θέλετε, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι 100 ml από το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τα σκόρδα για μισό λεπτό, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και ανακατεύουμε.

Οταν η σάλτσα πάρει βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε μέσα το γαύρο και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και κουνάμε το ταψί, ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα ο γαύρος και η σάλτσα.

Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι ο γαύρος να γίνει και να έχει αρπάξει μια λεπτή κρούστα από την ντομάτα.

Παραλλαγή: «Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού μία στρώση από λεπτές φέτες πατάτας. Σε αυτή την περίπτωση, ψήνουμε τις πατάτες στο γκριλ, με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη για 20 λεπτά, και συνεχίζουμε κανονικά με την υπόλοιπη συνταγή.

http://www.kathimerini.gr/861244/article/gastronomos/syntages/gayros-plaki-sto-foyrno

Related Posts:

  • Λιγκουίνι με βασιλικό και λεμόνι Πανεύκολο και γρήγορο πιάτο ζυμαρικών που θα φτιάξετε σε μόλις 20 λεπτά. Ελένη Ψυχούλη Διαδικασία Βράζετε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Όσο βράζουν, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή ένα μεσαίο κατσαρολάκι,… Read More
  • Λουλούδια γεμιστά με ρύζι Μέτριας Δυσκολίας / Προετομασία: 40΄ / Μαγείρεμα: περίπου 45΄ Υλικά (για 30 τμχ.)  30 κολοκυθολούλουδα 200 ml ελαιόλαδο 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ 1 μικρή ώριμη ντομάτα, τριμμένη … Read More
  • Παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο Ένα απίστευτα λαχταριστό παγωτό, με μαστιχωτή αφράτη υφή σαν καϊμάκι και ξεχωριστή γεύση τριαντάφυλλο. ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ: Ιωάννα Σταμούλου Διαδικασία Διαλύετε το σαλέπι σε μισό φλιτζάνι κρύο γάλα και ρίχνετε το υπόλοιπ… Read More
  • Σάντουιτς με μαύρο ψωμί, µανιτάρια και γραβιέρα Ελαφριά, χωρίς περιττές θερμίδες και όμως πεντανόστιμα και λαχταριστά, ό,τι πρέπει για το γραφείο.  Υλικά 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης  2 - 3 μέτρια μανιτάρια, χωρίς τα «ποδαράκια», σκουπισμένα με… Read More
  • Μπιφτέκια με μοτσαρέλα, βασιλικό και λαδολέμονο ντομάτας Προετοιμασία: 20΄/ Ψήσιμο: 17΄  Υλικά: 700 γρ. κιμάς ανάμεικτος, από μπούτι και στήθος κοτόπουλου 300 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος) 1 αυγό 150 γρ. ψωμί μπαγι… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου