Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Χοιρινά μπριζολάκια με λεμόνι και θυμάρι







Προετοιμασία:
 5΄, Μαγείρεμα: περίπου 18΄
Υλικά για 4 άτομα:
  • 4 χοιρινά μπριζολάκια από «κόντρα», πάχους περίπου
  • 1 εκ., αχτύπητα, με το κόκαλο
  • 140 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Πλένουμε τα μπριζολάκια και τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε για 3 λεπτά περίπου μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα (ή ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι), άδεια, σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τα μπριζολάκια το ένα δίπλα στο άλλο, σε μονή στρώση. (Αν δεν χωράνε, τα ετοιμάζουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας στα 2 και τα υπόλοιπα υλικά). Ψήνουμε για 3½ - 4 λεπτά από τη μία πλευρά (όταν ψηθεί καλά η πλευρά, ξεκολλά εύκολα από τον πυθμένα του σκεύους) και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα ψήνουμε για 1 λεπτό και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σβήνουμε με το κρασί και αμέσως, χωρίς να περιμένουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε, δυναμώνουμε και πάλι τη φωτιά, πασπαλίζουμε τις μπριζόλες και από τις δύο μεριές με αλάτι και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και ντοματοσαλάτα, την οποία περιχύνουμε με το «άρτυμα με αρακά και δυόσμο», στη σελ. 22.

Μυστικά
  • Αν χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό σκεύος, το ζεσταίνουμε με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και γυρίζουμε τις μπριζόλες, για να ψηθούν από την άλλη πλευρά πιο σύντομα.
  • Αν αγοράσουμε μπριζόλες χωρίς το κόκαλο, θα τις ψήσουμε για λιγότερα λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε το σκεύος.
Τι πίνουμε: Το χοιρινό κρέας είναι ένας οινικός μπαλαντέρ! Πρακτικά, πιείτε ό,τι σας αρέσει, από Chardonnay, Αγιωργίτικο, χαρμάνια κρητικά. Ή μια μπίρα ale από την κεντρική Ευρώπη.


http://www.kathimerini.gr/859952/article/gastronomos/syntages/xoirina-mprizolakia-me-lemoni-kai-8ymari

Related Posts:

  • Μους σοκολάτα με άρωμα λεμονιού Προετοιμασία: 15΄ Αναμονή: τουλάχιστον 2 ώρες  Υλικά για 3 - 4 μερίδες: 200 γρ. κουβερτούρα μπίτερ, ψιλοκομμένη 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες   ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι ακέρωτο 200 γρ. κρέμα γάλακ… Read More
  • Λινγκουίνι με λεμόνι, σκόρδο και παρμεζάνα Μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή για ζυμαρικά. Μερίδες:5 Χρόνος προετοιμασίας:10' Χρόνος μαγειρέματος:15' Έτοιμο σε:20 Διαδικασία Βάζετε και βράζετε τα λινγκουίνι μέσα σε μια κατσαρόλα με άφθονο… Read More
  • Παρφέ μαστίχας Συνταγή ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣΥλικά125 γρ. ζάχαρη120 γρ. νερό5 κρόκοι αυγών500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ σε παχύρρευστη μορφή5 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (ή σκόνη μαστίχας) Για τη σος:200… Read More
  • Καλοκαιρινά χόρτα: βλίτα, γλιστρίδα, αλμυρίκια ΒΛΙΤΟ Παλαιότερα φύτρωνε μόνο του σε κήπους και χωράφια ανάμεσα σε κηπευτικά. Πλέον καλλιεργείται συστηματικά, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καταναλωτών και χώρων εστίασης. Εχει έντονη και δροσερή γεύση και το συν… Read More
  • Πένες φούρνου με φινόκιο, μπέικον και κονιάκ Οι πένες, τα ριγκατόνι και όλα τα μικρόσχημα ζυμαρικά με τρύπες ή με ρίγες γίνονται νοστιμότατα στο φούρνο, καθώς η σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά «κολλάνε» πάνω τους και αναμειγνύονται καλύτερα. Προετοιμασία: 15΄,&… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου