Στόχος υπουργοί που χειρίζονται ιδιωτικοποιήσεις (Σκουρλέτης-ΔΕΗ, Δρίτσας-Λιμάνια) ή υπουργοί σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς (Φίλης-Παιδεία, Κατρούγκαλος-Ασφαλιστικό, Πολάκης-Υγεία)
Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση τα συνεχή κρούσματα με αποδοκιμασίες και ακραίες διαμαρτυρίες, που εκδηλώνονται κατά υπουργών, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες σε δημόσιες εμφανίσεις τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φαινόμενα αυτά ξεπερνούν τα όρια, με αποτέλεσμα να διακόπτονται και να παρεμποδίζονται εκδηλώσεις ή να δημιουργείται μεγάλη ένταση, ακόμη και μικρής έκτασης επεισόδια.Εκείνο που κυρίως ανησυχεί την κυβέρνηση είναι η έντονη δραστηριότητα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η αναβίωση ενός αντιμνημονιακού μπλοκ δυνάμεων, με ακτιβιστικά χαρακτηριστικά. Η ΛΑΕ, παρότι κινήθηκε μέχρι τώρα σε χαμηλούς τόνους, αφού ανασυντάσσεται μετά την οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων εκλογών και τον αποκλεισμό της από τη Βουλή, έχει και την εμπειρία και τα στελέχη, αλλά και τη διάθεση να συγκρουστεί μετωπικά με πολιτικές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και άλλα κοινωνικά θέματα αιχμής. Ως ένα βαθμό το όλο σκηνικό μοιάζει και σαν άτυπη βεντέτα μεταξύ πρώην συντρόφων, των οποίων οι δρόμοι χώρισαν με τις χειρότερες συνθήκες και μέσα σε μία ομίχλη αλληλοκατηγοριών για προδοσία.
Πάντως, κατά μία πρώτη εκτίμηση των κυβερνώντων πρόκειται για αντιδράσεις που δεν εκφράζουν κάποιο ευρύτερο κοινωνικό κλίμα (τουλάχιστον όχι ακόμα) και, ότι πέραν της ΛΑΕ προέρχονται κυρίως από συγκεκριμένους χώρους, άλλοτε ακροαριστερής προέλευσης και άλλοτε από τη Χρυσή Αυγή.
Ωστόσο, η εικόνα που εκπέμπεται είναι ενοχλητική για την κυβέρνηση, παρότι υπάρχει η παραδοχή ότι είναι φυσιολογικό να ξεφεύγει κάπως η κατάσταση σε μία περίοδο, που κατά τεκμήριο είναι η χειρότερη καμπή στην κυβερνητική πορεία και λαμβάνονται δυσάρεστες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Υπάρχει πάντως και το ανησυχητικό ενδεχόμενο να ξεφύγουν κάπου τα πράγματα και να προκύψουν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Σε κάθε δε περίπτωση μόνο ευχάριστο δεν είναι να λαμβάνονται όλο και περισσότερα μέτρα περιφρούρησης ή ασφάλειας για τέτοιου είδους περιστατικά.
Στόχος οργισμένων αντιδράσεων είναι χαρακτηριστικό ότι γίνονται υπουργοί, που χειρίζονται κρίσιμα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις (Σκουρλέτης με τη ΔΕΗ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, Δρίτσας με τα λιμάνια) ή υπουργοί με αρμοδιότητα σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς (ο Νίκος Φίλης με την Παιδεία, ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το ασφαλιστικό, ή και ο Παύλος Πολάκης με την υγεία).
Τελευταία κρούσματα εκδηλώθηκαν στον Βόλο κατά του Θόδωρου Δρίτσα, προς τον οποίο μέλη της Λαϊκής Ενότητας και του ΕΠΑΜ φώναζαν «ξεπουλημένε» και των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη.
Στον Βύρωνα ακυρώθηκε τελικά η εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε ο υπουργός Ενέργειας (στον δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία»), καθώς μια ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε το κτίριο και σε ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Indymedia, καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του και δηλώνουν ότι είναι ανεπιθύμητοι σε κάθε γειτονιά.
Στην Καλλιθέα ο υπουργός Παιδείας έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από εκπαιδευτικούς σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αποδοκίμασαν τον υπουργό και επιχείρησαν επίσης να μπουν στο κτίριο όπου θα παραχωρούσε την ομιλία του. Ωστόσο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στο σημείο προσπάθησαν να τους εμποδίσουν με αποτέλεσμα να «ανάψουν» τα αίματα και να υπάρξει ένταση.Γεύση από τις αποδοκιμασίες πήραν βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που ήρθαν αντιμέτωποι με εξαγριωμένους κατοίκους της Καρπάθου στο μνημόσυνο του Κώστα Ηλιάκη.
http://www.protothema.gr/politics/article/582939/orgi-stin-koinonia-gia-tous-vouleutes-kai-upourgous-tou-suriza/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου