Του Γιώργου Παυλόπουλου
Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γαλλίας και τα δύο συνδικάτα της χώρας τα οποία ελέγχονται από την Αριστερά -τη CGT και την FO. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αφού ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για τα εργασιακά έχει εγκριθεί (χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή, όπως είναι γνωστό) και θα εφαρμοστεί, έκανε λόγο για «αποφασιστική και δυναμική απάντηση» απέναντι στις «μειοψηφίες» που επιδιώκουν να οδηγήσουν τη χώρα στη ρήξη. Οι δε ηγέτες των συνδικάτων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία και προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες εβδομάδες.
Είχε προηγηθεί νύχτα έντασης, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, για να ανοίξουν το μπλόκο των απεργών στις αποθήκες πετρελαίου και το διυλιστήριο της περιοχής Φο-σιρ-Μερ ένα από τα έξι που είναι αποκλεισμένα. Μάλιστα, από ώρα σε ώρα αναμενόταν να υπάρξουν ανάλογες επιχειρήσεις και σε άλλα διυλιστήρια, ειδικά καθώς έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε καύσιμα (οι οδηγοί τα προμηθεύονται με δελτία αξίας 20 ευρώ) -μια τακτική που είχε εφαρμόσει και η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί το 2010, προκαλώντας τότε την αντίδραση των Σοσιαλιστών, που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση...
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η απάντηση είναι εξίσου δυναμική. Ήδη, για το τέλος του μήνα, προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια, ενώ έχει εξαγγελθεί επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες στο μετρό του Παρισιού από τις αρχές Ιουνίου, λίγες ημέρες δηλαδή προτού αρχίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που φέτος φιλοξενείται στα γήπεδα της Γαλλίας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα δοθεί έμπρακτη απάντηση σε όσους κατηγορούν τις ηγεσίες των συνδικάτων πως επιλέγουν την όξυνση επειδή βλέπουν ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις φθίνει (όπως και ο αριθμός των μελών τους).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βοήθεια της κυβέρνησης Ολάντ-Βαλς έσπευσε ουσιαστικά ο όμιλος της Total, που απείλησε να «επανεξετάσει σοβαρά» τις επενδύσεις του στη Γαλλία εάν συνεχιστούν οι απεργίες. Όσο για το ΔΝΤ, ενέτεινε τις πιέσεις του για ακόμη περισσότερες και πιο «τολμηρές» αλλαγές στην αγορά εργασίας, εκτιμώντας πως τα όσα προβλέπει ο επίμαχος νόμος δεν αρκούν...
[Συγκρούσεις και στις Βρυξέλλες]
Μπορεί ευλόγως η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στις εξελίξεις στη Γαλλία, όμως η αλήθεια είναι ότι την ίδια στιγμή προωθούνται ανάλογα μέτρα και από την κυβέρνηση του Βελγίου, προκαλώντας μάλιστα αντίστοιχες κοινωνικές αντιδράσεις. Χθες, για του λόγου το αληθές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (60.000 σύμφωνα με την αστυνομία, άρα πολύ περισσότεροι στην πραγματικότητα) συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας, το πάγωμα των μισθών παρά την αύξηση των ωρών εργασίας, αλλά και τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη. Μάλιστα, σημειώθηκαν και επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και την αστυνομία, με τραυματισμούς και συλλήψεις.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=114016753
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=114016753
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου