Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η Αθήνα φοβάται νέες ροές προσφύγων από την Τουρκία



Το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, μόλις δύο μήνες μετά την επίτευξή της, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Ιδιαιτέρως μετά τον απόηχο των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα, γεγονός που έχει αρχίσει και απασχολεί σοβαρά την Ευρώπη. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ανάσχεση των ροών προς τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου είναι αποτέλεσμα της τουρκικής ενεργοποίησης σε αυτή την κατεύθυνση, ως συνέπεια της συμφωνίας με την Ε.Ε. και της προσδοκίας της Αγκυρας για απελευθέρωση της βίζας και όχι αποτέλεσμα της παράτασης του αποκλεισμού των βόρειων χερσαίων συνόρων της χώρας, που στρέφει πρόσφυγες και μετανάστες στην αναζήτηση άλλων οδών προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.


Η κυβέρνηση δείχνει να έχει συμβιβασθεί με την ιδέα ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας θα παραμείνουν εδώ και υπάρχουν σχετικές δηλώσεις συναρμόδιων υπουργών. Η διαδικασία μετεγκατάστασης προς χώρες της Ε.Ε. ουσιαστικά έχει παγώσει, ενώ το ίδιο δείχνει να συμβαίνει με τις επιστροφές στην Τουρκία, που γίνονται με δραματικά αργούς ρυθμούς, στην ουσία έχουν σταματήσει. Φαίνεται, πάντως, ότι η υλοποίηση της συμφωνίας και ιδιαίτερα του σκέλους που αφορά τις επιστροφές προς την Τουρκία γίνεται από την κυβέρνηση και με όρους πολιτικής διαχείρισης εσωκομματικών ισορροπιών. Για τη συμφωνία διαχείρισης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών έχουν εκδηλωθεί και δημοσίως διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστική αυτή στην ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο που καθόρισε τις δράσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας, όπου διαφοροποιήθηκαν οι Τασία Χριστοδουλοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δέχθηκε σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εσωκομματικά «βέλη» μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, στις 20 Απριλίου, όταν υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας ως επιτυχία της κυβέρνησης. Η κριτική που διατυπώθηκε, προερχόμενη κυρίως από εκπροσώπους της κίνησης των «53», ήταν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπερασπίζεται τη συμφωνία, καθώς αυτή απέχει πολύ από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελεύθερη μετακίνηση προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επικαλέ σθηκε, προκειμένου να υπερασπισθεί την ομιλία του στη Βουλή και να ανακόψει την κριτική που δεχόταν, λόγους υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τεθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπηρετήσει μια συμφωνία με χαρακτηριστικά αποκλεισμών για τους μετανάστες και πρόσφυγες θέμα στην πράξη μη εφαρμογής της, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά επιστροφές στην Τουρκία. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη στελέχωση των επιτροπών και στην ενεργοποίηση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τον νέο νόμο οφείλονται εν πολλοίς στη διάθεση να ικανοποιηθούν και αυτές οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος και να μην απειληθεί, με αφορμή το προσφυγικό - μεταναστευτικό, κάποια ρήξη, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Πολύ περισσότερο, δε, που εμμέσως έχει τεθεί το θέμα ότι «στην οικονομία δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τη δική μας πολιτική, λόγω της εξάρτησης για χρηματοδότηση, αλλά στο μεταναστευτικό δεν υπάρχει αντίστοιχη πίεση».


http://www.kathimerini.gr/859398/article/epikairothta/politikh/h-a8hna-fovatai-nees-roes-prosfygwn-apo-thn-toyrkia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου