Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΛΙΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ Ρίγη στις αγορές λόγω Brexit και Ιταλίας



Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Σε κλοιό ρευστοποιήσεων παρέμειναν για ακόμη μια συνεδρίαση οι διεθνείς αγορές, εν μέσω φόβων ότι το Brexit μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης διεθνώς κι ότι η τραπεζική κρίση στην Ιταλία μπορεί να εξαχθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη: Οι φόβοι για τις παρενέργειες του Brexit οδήγησαν τη στερλίνα σε νέο χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και το 1,2796 δολ./στερλίνα προτού καλύψει εν μέρει το χαμένο έδαφος: Αργά χθες το βράδυ διαπραγματευόταν στο 1,2933 δολ./στερλίνα, παραμένοντας πάντως κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 1,30 δολ./στερλίνα.
Καταλυτικά για τη συντήρηση των πιέσεων στο νόμισμα λειτούργησε η εξάπλωση των προβλημάτων στον κλάδο real estate της Βρετανίας, καθώς άλλες τρεις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες (Canada Life, Columbia Threadneedle και Henderson) ακολούθησαν το παράδειγμα των Aviva, Standard Life και M&G, κλείνοντας τις πόρτες της εξόδου στους επενδυτές που ήθελαν να αποχωρήσουν από τα funds που επενδύουν στον κλάδο εμπορικών ακινήτων, καθώς δεν διέθεταν την απαιτούμενη ρευστότητα για να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα για ρευστοποιήσεις.
Οι εξελίξεις αυτές ήγειραν προβληματισμό για την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας, στον απόηχο και του προχθεσινού προειδοποιητικού σήματος της Τράπεζας της Αγγλίας: «Οι φόβοι για το Brexit γίνονται γρήγορα πραγματικότητα... Μετά το ξεπούλημα που ακολούθησε το αποτέλεσμα-σοκ, βλέπουμε τώρα ένα δεύτερο κύμα πωλήσεων από επενδυτές που κράτησαν αρχικά τη ψυχραιμία τους, τώρα όμως αποφασίζουν ότι προτιμούν να επωμιστούν ζημίες παρά να κινδυνεύσουν να χάσουν ακόμα περισσότερα», σχολίασε ο οικονομολόγος της HiFX Αντι Σκοτ. «Η στερλίνα θεωρείται πλέον επένδυση υψηλού κινδύνου και όταν η διάθεση για αποστροφή κινδύνου κυριαρχεί, δέχεται πιέσεις, όπως συνέβη το τελευταίο διήμερο...».
Ιταλικές τράπεζες 
Οσον αφορά το άλλο ανοιχτό «μέτωπο», αυτό των ιταλικών τραπεζών, ενδεικτικό του κλίματος έντονης ανησυχίας είναι η προειδοποίηση του (Ιταλού) προέδρου της γαλλικής τράπεζας Societe Generale Λορέντζο Μπίνι-Σμάγκι ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με την προοπτική συστημικής κρίσης και γι’ αυτό οι νέοι κανόνες που επιβάλλουν αυστηρούς όρους (βλέπε bail-in) πριν από την χορήγηση κρατικής βοήθειας στις τράπεζες πρέπει να επανεξεταστούν.
Παρότι οι εκκλήσεις να υπάρξει περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις τραπεζικές διασώσεις εντείνονται, εντούτοις οι θεματοφύλακες της «ορθοδοξίας» στην Ε.Ε. τηρούν σκληρή στάση: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ-Κάρλπ Παντόαν τον διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία σκοπεύει να σεβαστεί τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης, ενώ και ο νέος επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι υπαίτιος για ιταλική τραπεζική κρίση δεν είναι το Brexit, αλλά η χαμηλή κερδοφορία και οι συσσωρευμένες επισφάλειες των ιταλικών τραπεζών.
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στη Ρώμη διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Monte dei Paschi di Siena (που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης), αν και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg η Ρώμη θα επικαλεστεί τους κανόνες που επιτρέπουν προσωρινή κρατική βοήθεια (χωρίς «κουρέματα» ομολογιούχων και ανασφάλιστων καταθετών...) εάν τα stress tests που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) δείξουν κεφαλαιακή «τρύπα» στην MPS.
Αγορές
Στο περιβάλλον αυτό, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011, με τις Deutsche Bank, Credit Suisse, Banco Popular Espanol να «γράφουν» νέα ιστορικά χαμηλά. Εκτός από τα προβλήματα στην Ιταλία, οι τράπεζες πλήττονται και από την προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία τους) σε περιβάλλον βραδύτερων ρυθμών ανάπτυξης, που εγκυμονεί κινδύνους μείωσης της πιστωτικής επέκτασης, δημιουργίας νέων επισφαλειών και απομείωσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι όμιλοι στα χαρτοφυλάκιά τους.
Υπό το βάρος των πιέσεων στις τράπεζες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μαδρίτη) έκλεισαν με απώλειες 1,2-1,8%, ενώ ο FTSE Mib στο Μιλάνο «υπερθεμάτισε», υποχωρώντας κατά 2,26%. Στον αντίποδα των εκροών από τις μετοχές, συνεχίστηκε το ράλι στα ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund να υποχωρεί κάτω και από το -0,2% και τις αποδόσεις των ομολόγων σε Γαλλία, Φινλανδία και Βέλγιο να σημειώνουν νέα αρνητικά ρεκόρ.
«Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα, οπότε καταγράφονται ροές προς τα ασφαλή καταφύγια», δήλωσε ο αναλυτής της Cantor Fitzgerald Οουεν Κάλαν. «Εάν τα πράγματα πάνε άσχημα και η οικονομία εξασθενήσει, τότε οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αναλάβουν γρήγορα δράση και οι προσδοκίες αυτές στηρίζουν τα ομόλογα...». Ενδείξεις πάντως ότι οι πιέσεις στις αγορές ίσως αποκλιμακωθούν προσφέρουν οι τάσεις σταθεροποίησης που καταγράφηκαν χθες στη Wall Street (μετά και τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed) και η ανάκαμψη των τιμών του μαύρου χρυσού μετά την προχθεσινή βουτιά...
Γερμανία: Business as usual
  • Το Brexit δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής την αναπτυξιακή δυναμική της γερμανικής οικονομίας,υποστήριξε χθες ο Β. Σόιμπλε.
  • Την ίδια στιγμή, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι θα εμμείνει στα σχέδια για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό την επόμενη τετραετία.
  • Το Βερολίνο ελπίζει ότι η σταδιακή αύξηση των κρατικών δαπανών χωρίς την ανάληψη νέου καθαρού χρέους έως το 2020 στέλνει ένα μήνυμα «αξιοπιστίας και συνέχειας».
  • Η γερμανική προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με αυτή της Βρετανίας, όπου ο Τζορτζ Οσμπορν εγκατέλειψε τον στόχο για μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος έως το 2020 και προανήγγειλε δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, κάτι που στηλίτευσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να δει φαινόμενα «φορολογικού ντάμπινγκ» στην Ε.Ε.


    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=114053650

Related Posts:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου