Τα διαστημικά απομεινάρια, που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία 60 χρόνια, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αυξάνονται διαρκώς και, καθώς περιστρέφονται γύρω από τη Γη, απειλούν τα δορυφορικά συστήματα χάρη στα οποία εξασφαλίζεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι τηλεπικοινωνίες, η πλοήγηση και οι μετεωρολογικές προγνώσεις.
Υπολογίζεται ότι σε τροχιά βρίσκονται περίπου 7.000 τόνοι μεταλλικών αντικειμένων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται άχρηστοι δορυφόροι αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα διαμέτρου τουλάχιστον 10 εκατοστών. Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, όπως φάνηκε το 2009, όταν δύο δορυφόροι, ο αμερικανικός iridium 33 και ο ρωσικός kosmos 225 συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν και οι δύο. Πλέον οι κανονισμοί επιβάλλουν να υπάρχει πρόβλεψη επιστροφής στη Γη και καταστροφής οποιασδήποτε συσκευής εκτοξεύεται σε τροχιά εντός 25 ετών.
Η αποστολή με την επωνυμία RemoveDebris, την οποία έχει αναλάβει να οργανώσει το Διαστημικό Κέντρο Surrey της Βρετανίας, θα δοκιμάσει του χρόνου τρεις διαφορετικές τεχνικές για να καταστρέψει τα «σκουπίδια». Για τη δοκιμή θα χρησιμοποιηθούν μικροί δορυφόροι CubeSat, οι οποίοι θα εκτοξευτούν και στη συνέχεια θα περισυλλεχθούν για να καταστραφούν. Η αποστολή θα στείλει ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το οποίο θα ρίξει ένα δίχτυ για να εγκλωβίσει τον CubeSat και να τον τραβήξει προς τη γήινη ατμόσφαιρα, όπου θα πάρει φωτιά και θα καταστραφεί προτού φτάσει στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να συλλεχθούν και τα μικρότερα θραύσματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, κυρίως στον διαστημικό σταθμό ISS. Ηδη ο ISS έχει αναγκαστεί να προσαρμόσει την τροχιά του αρκετές φορές για να αποφύγει την πρόσκρουση σε κάποιο άχρηστο μεταλλικό αντικείμενο, ενώ η εξωτερική του επιφάνεια είναι γεμάτη οπές και χτυπήματα από τη «βροχή» μικρότερων θραυσμάτων.
Η άλλη μέθοδος που θα δοκιμαστεί αφορά μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως παλιούς δορυφόρους και το βασικό εργαλείο θα είναι ένα... καμάκι.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να «καμακώσουν» ένα αρκετά μεγάλο διαστημικό σκουπίδι με τη βοήθεια βραχίονα που θα είναι αναρτημένος στο διαστημόπλοιο για να το τραβήξουν μακριά από την τροχιά του και να το ρίξουν στην ατμόσφαιρα όπου και θα καταστραφεί. Το τρίτο πείραμα θα αφορά την καταστροφή του ίδιου του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου. Οταν ολοκληρώσει την αποστολή του, θα ξεδιπλώσει ένα ιστίο, το οποίο, βάσει των επιστημονικών υπολογισμών, θα επιταχύνει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα αναπτυχθούν. Η ΕΕ χρηματοδοτεί το σχέδιο με 13 εκατομμύρια ευρώ, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου