Ο συνδυασμός αυτών των υπέροχων, μικρών κομματιών κρέατος, με πατάτες τηγανιτές και τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας αποτελεί, χωρίς υπερβολή, το αγαπημένο φαγητό όλων!
Αν το προτιμάς έτοιμο, τα ωραιότερα κεφτεδάκια με πατάτες στα μαγαζιά της Αθήνας τα φτιάχνει το εστιατόριο Θάμα, Μεσογείων 242, στο Χολαργό, 211 0139951 Υλικά:
Για τους κεφτέδες500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1-2 μέτρια κρεμμύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
ξύσμα ενός λεμονιού
2 χοντρές φέτες ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
αλάτι-πιπέρι
αλεύρι για το τύλιγμα των κεφτέδων
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κιλό φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες ή ένα κουτί ντοματάκια πολτοποιημένα
200 ml λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1-2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο ή 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες
200 γρ. τρίμματα φέτας
φρέσκια ρίγανη
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση των κεφτέδων
Βάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσει. Στη συνέχεια το σφίγγουμε στις παλάμες μας να φύγει το νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ.Τρίβουμε το κρεμμύδι, το στίβουμε με τις παλάμες μας να φύγουν τα υγρά του και το βάζουμε στο μπολ με το ψωμί.
Προσθέτουμε τον κιμά, το σκόρδο λιωμένο, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ με τον κιμά και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Αν βιαζόμαστε τον αφήνουμε λιγότερο χρόνο.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι να κάψει, παίρνουμε από το μείγμα του κιμά μικρές ποσότητες στο μέγεθος, που θέλουμε και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια.
Τυλίγουμε τα κεφτεδάκια στο αλεύρι, και τα τηγανίζουμε, να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές (περίπου 10-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους).
Τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Εκτέλεση σάλτσας
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί ( αν το βάλουμε).Όταν εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε την ντομάτα για 15 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μείνει με λίγο ζουμί.
Δύο τρία λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βασιλικό ή το μαϊντανό. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τους κεφτέδες και τους σερβίρουμε ζεστούς με τηγανιτές πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι.
Μπορούμε, αν θέλουμε, να ρίξουμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και να τα βράσουμε για 5-6 λεπτά.
Για τις πατάτες
Κόβουμε τις πατάτες, σε μέτριο μέγεθος και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα, τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη και τα τρίμματα φέτας.http://www.protothema.gr/recipes/article/593705/keftedakia-tiganita-me-saltsa-freskias-domatas-kai-patates-/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου