Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος το τζάμπα ίντερνετ





Περιορίζεται η πρόσβαση, για να «φουσκώνουν» τα έσοδα των μεγάλων παρόχων του διαδικτύου
Το ίντερνετ, έτσι όπως το ξέρουμε, πρόκειται να αλλάξει. Ο λόγος; Το νέο σχέδιο του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC) Ajit Pai στις ΗΠΑ, που ως βασικό στόχο έχει να αυξήσει κυρίως τα έσοδα των μεγάλων εταιρειών - παρόχων.
Ο Ajit Pai, ο οποίος προηγουμένως δούλευε ως νομικός σύμβουλος στη Verizon (εταιρεία πάροχος), σχεδιάζει να καταργήσει τη διαδικτυακή ουδετερότητα (Net Neutrality) στις ΗΠΑ, κάτι που, αν όντως συμβεί, θα καθιερωθεί σιγά - σιγά και στον υπόλοιπο κόσμο. 
Η πρόταση του Pai έρχεται να βάλει οριστικό τέλος στους κανόνες που θέσπισε η κυβέρνηση Ομπάμα για το διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του διαδικτύου δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε όλα τα σημεία του κυβερνοχώρου, αλλά θα αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον τις εταιρείες παρόχους για να αποκτούν τις επιθυμητές ταχύτητες και πρόσβαση. Δηλαδή, οι χρεώσεις στους λογαριασμούς που πληρώνουμε αναμένεται να αλλάξουν δραματικά.
«Σύμφωνα με την πρότασή μου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σταματήσει τη μικροδιαχείριση του διαδικτύου», δήλωσε ο Pai και πρόσθεσε: «Άντ’ αυτού, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η FCC, θα απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να είναι διαφανείς σχετικά με τις πρακτικές τους, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράσουν το πρόγραμμα υπηρεσιών που είναι το καλύτερο για αυτούς».
Το σχέδιο του Pai αναμένεται να ψηφιστεί κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της FFC στις 14 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Pai είναι Ρεπουμπλικανός. Υπάρχουν άλλοι δύο Ρεπουμπλικανοί στην Επιτροπή, οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν το σχέδιο του Pai, προσφέροντάς του την πλειοψηφία απέναντι στους δύο Δημοκρατικούς της Επιτροπής.
Τι είναι η διαδικτυακή ουδετερότητα
Η διαδικτυακή ουδετερότητα είναι η βασική αρχή λειτουργίας του διαδικτύου, αφού διατηρεί το δικαίωμά μας να το χρησιμοποιούμε ελεύθερα και να επικοινωνούμε μέσω αυτού δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι το διαδίκτυο επιτρέπει και προστατεύει την ελευθερία του λόγου και ότι οι εταιρείες πάροχοι του διαδικτύου πρέπει να μας προσφέρουν ανοικτά δίκτυα, χωρίς να παρεμποδίζουν ή να λογοκρίνουν την διαδικτυακή περιήγηση κάθε χρήστη.
Ακριβώς όπως και η τηλεφωνική εταιρεία μας δεν πρέπει να αποφασίζει σε ποιους τηλεφωνούμε και τι πρέπει να πούμε κατά τη διάρκεια της κλήσης μας, έτσι και η εταιρεία πάροχός μας δεν πρέπει να παρεμβαίνει στο περιεχόμενο που βλέπουμε ή αναρτάμε στο διαδίκτυο.
Χωρίς τη διαδικτυακή ουδετερότητα, οι συνδρομητικές εταιρείες της τηλεόρασης και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα μπορούσαν να χαράξουν γρήγορες και αργές οδούς για το διαδίκτυο. Μια εταιρεία πάροχος θα μπορούσε να επιβραδύνει τις ταχύτητες του ίντερνετ που χρησιμοποιούμε όταν ζητάμε πρόσβαση σε περιεχόμενο κάποια ανταγωνίστριάς της εταιρείας ή και να μπλοκάρει πολιτικές απόψεις με τις οποίες δεν συμβαδίζει.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Μια εταιρεία πάροχος θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερα χρήματα από τη Netflix, προσφέροντας μεγαλύτερες ταχύτητες στους χρήστες της, προκειμένου να βλέπουν ταινίες και σειρές στην πλατφόρμα. Φυσικά, το επιπλέον κόστος θα μεταφερθεί στον λογαριασμό που πληρώνει ο χρήστης. Με αυτόν τον τρόπο, το διαδίκτυο θα χωριστεί σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν να πληρώσουν και στο άλλο θα υπάρχει μια περιορισμένη πρόσβαση για όλους τους υπόλοιπους.
Ποιοι επιθυμούν το τέλος της
Οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, οι συνδρομητικές εταιρείες τηλεόρασης και οι λομπίστες τους καταθέτουν μηνύσεις από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται οι κανόνες της διαδικτυακής ουδετερότητας. Ο δωρεάν προσβάσιμος Τύπος ενίσχυσε την υπόθεση, υπερασπιζόμενος την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FFC) και, στις 14 Ιουνίου του 2016, ομοσπονδιακό εφετείο ενέκρινε την προστασία του ανοιχτού διαδικτύου. 
Ωστόσο, οι εταιρείες πάροχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να αμφισβητήσουν αυτούς τους κανόνες μέσω της δικαστικής οδού και υποστηρίζουν την κατάργηση του Net Neutrality. «Η κίνηση αυτή θα επαναφέρει το διαδίκτυο στις ΗΠΑ σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις και την καινοτομία έναντι της κρατικής παρέμβασης», δήλωσε στους «New York Times» η αντιπρόεδρος της ΑΤ&Τ, Τζόαν Μαρς.
Παράλληλα, οι αντίπαλοι της διαδικτυακής ουδετερότητας στο αμερικανικό Κογκρέσο κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τους κανόνες.
Από την άλλη πλευρά, εταιρείες κολοσσοί όπως η Google και το Facebook στρέφονται ενάντια στο σχέδιο για την κατάργηση των κανόνων. «Είμαστε απογοητευμένοι που οι προτάσεις της FCC αποτυγχάνουν να διατηρήσουν την προστασία της ουδετερότητας του διαδικτύου, κάτι που διασφαλίζει ότι το διαδίκτυο παραμένει ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους», είπε ο αντιπρόεδρος του Facebook, Έρικ Ίγκαν.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2015/2120, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζεται η «ισότιμη και μη διακριτική διαχείριση της κίνησης κατά την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο», δηλαδή η διαδικτυακή ουδετερότητα. 
Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει θέσει σε διαβούλευση σχέδιο μέτρων, με τα οποία ρυθμίζονται και εξειδικεύονται επιμέρους θέματα σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
Φυσικά, όλος ο πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα του στις ΗΠΑ, αφού αν καταργηθούν οι κανόνες της διαδικτυακής ουδετερότητας, τότε οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα έχουν τον τελευταίο λόγο στο διαδίκτυο. Κι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί παγκοσμίως, διότι οι ρυθμίσεις που λαμβάνονται στις ΗΠΑ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τις άλλες χώρες καθώς αλλάζουν και τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου