Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα


Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 45΄ - 60΄
Ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά του ταψιού, υποκύπτει στη γοητεία του πιο εθιστικού υλικού της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής.
Υλικά (για 12 μερίδες)
  • 5 φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για τα φύλλα

Για το σιρόπι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη

Για την κρέμα
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 αυγά
  • 800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 25 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο
Διαδικασία

Σιρόπι

Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Οταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο, καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης. Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση σε άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός.

Κρέμα

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη. Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Συναρμολόγηση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° - 200° C. Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20x30 εκ.  

Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο. Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο. Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό). Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.

Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.

Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45 - 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Related Posts:

  • Τips για τον ονειρικο κηπο σας... ΔΩΣΤΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ   Η διαμόρφωση του τοπίου (ή αλλιώς, lanscaping) είναι ίσως το πρώτο και πιο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να εξετάσει κανείς όταν αποφασίσει να ασχοληθεί με το θέμα κήπος. Με… Read More
  • Οι τζιχαντιστές απειλούν με επιθέσεις το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον Δημοσίευσαν σύνθεση με το Άγαλμα της Ελευθερίας στις φλόγες, γράφοντας: «Η μάχη μας στα εδάφη σας δεν έχει ακόμα ξεκινήσει» - Για τουλάχιστον 1.700 τζιχαντιστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι σε ευρωπαϊκές χώρες προειδοποι… Read More
  • Παγωτό φράουλα 50 λεπτά/ΟικογενειακοΜέθοδος Εκτέλεσης Καθαρίζουμε τις φράουλες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε ένα μπολ με 2 κ.σ. ζάχαρη. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη βανίλια στα δύο κατά μήκος. Με το πλατύ μέρος τ… Read More
  • Η φόρτωση του άρματος στην πλατφόρμα πήγε στραβά! Αν έχετε ποτέ ανέβει στην καμπούρα ενός φορτηγού οδικής βοήθειας, τότε γνωρίζετε καλά τι ακριβώς χρειαζόταν να κάνει ο οδηγός αυτού του άρματος.Ή τέλος πάντων περίπου, καθώς για την οδική βοήθεια η φόρτωση στην … Read More
  • Κυνηγώντας “σκιές” στο Αιγαίο! Μετά από τη Σύμη νέα “μούφα απόβαση” στη Ψέριμο! Μετά από τη Σύμη η Ψέριμος! Για δεύτερη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα μέσα που διαθέτουν καλούνται να κυνηγήσουν “σκιές”! Στη Σύμη ολόκληρη κινητοποίηση έγινε από ένα δημσίευμα περί “απόβασης 45 κομάντος” που είχαν έρθει… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου