Άργησαν να ξυπνήσουν οι δυτικοί. ΗΠΑ,ΕΕ και Γερμανία ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.
Όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Σκόπια (18 – 6 – 2017), η Τουρκία υποσχέθηκε την απόλυτη υποστήριξή της για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Η τακτική αυτή, την οποία ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια η Αγκυρα απέναντι στα Σκόπια, έχει ως αφετηρία την υπονόμευση των σχέσεων της FYROM με την Ελλάδα.
Η Τουρκία αναγνώρισε την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» στις 8 – 2- 1992, ενώ παρέχει συστηματική υποστήριξη στα Σκόπια σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς για την ονομασία.
Ο ρόλος της Τουρκίας στα Σκόπια φαίνεται να αναβαθμίζεται συνεχώς, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδα, τα τελευταία χρόνια. Η τουρκική οικονομική παρουσία αυξάνεται. Η Τουρκία κατατατασσόταν προ ετών στην 6η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης επενδύσεων στα Σκόπια, ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεών της (και Τράπεζες) δραστηριοποιείται στην γείτονα. Τώρα, η Τουρκία φέρεται να γίνεται ο 3ος μεγαλύτερος επενδυτής στα Σκόπια.
Σημαντικό όχημα για την τουρκική «διείσδυση» είναι η αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα στην πΓΔΜ. Κατά τα Σκόπια αριθμεί 80.000 (4% του συνολικού πληθυσμού – απογραφή 2001), και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη χώρα. Η τουρκική πλευρά, βέβαια, αυθαίρετα προσθέτει στη μειονότητα και τους 100.000 Τορμπέσηδες (εξισλαμισμένοι Σλάβοι). Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Ζάεφ υπάρχει ένας υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, προερχόμενος από την τουρκική μειονότητα. Η Αγκυρα παρέχει αφειδώς χρηματοδοτήσεις στη μειονότητα, μέσω της Υπηρεσίας της Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) και του πολιτιστικού οργανισμού Yunus Emre. Το ΤΙΚΑ έχει αναπτύξει εντυπωσιακή δραστηριότητα στα Σκόπια με κατασκευές σχολείων εκμάθησης τουρκικής γλώσσας, συντήρηση οθωμανικών μνημείων και τεμένων, ανακαίνιση πτέρυγας Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, χορήγηση κρατικών υποτροφιών σε άπορους μαθητές τουρκικής, αλβανικής καταγωγής και Τορμπέσηδων, συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα, κ.ο.κ.
http://www.militaire.gr/
http://www.militaire.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου