Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Μοσχάρι κρασάτο με μανιτάρια, κόλιανδρο και ποικιλία μυρωδικών




Προετοιμασία: 
30΄, Μαγείρεμα: περίπου 1½ ώρα
Υλικά για 4 άτομα:
  • 1.200 γρ. μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κομμάτια βάρους περίπου 50 γρ. το καθένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια, καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι και κομμένα στη μέση
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι στο γουδί ή περασμένοι από το μύλο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, πικάντικη
  • 1 κουτ. σούπας λευκό κρασόξιδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μέλι
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου (ή 1/2 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος)
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης* (ή 1½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη)
  • 2 κουτ. σούπας χονδροκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν και να μαλακώσουν κάπως - δεν μας πειράζει αν βγάλουν υγρά. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Ζεσταίνουμε μια φαρδιά, ρηχή και βαριά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, σκέτη, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει καλά. Βάζουμε εκεί τα κομμάτια του μοσχαριού και τα ζεσταίνουμε για 2 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο  ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τον κόλιανδρο, σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο.

Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά δευτερόλεπτα και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να κοχλάσει έντονα και προσθέτουμε τη δάφνη και ζεστό νερό μέχρι να καλύψουμε τα κομμάτια του κρέατος ώς τη μέση τους. Μόλις κοχλάσει ξανά το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια, μαζί με τα υγρά τους, αλατοπιπερώνουμε, ξανασκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 50 - 60 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα (πράγμα απίθανο καθώς τα μανιτάρια θα βγάλουν αρκετά υγρά).

Παίρνουμε μια κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα με 4 - 5 κομμάτια μανιταριών και τα πολτοποιούμε με τη μουστάρδα, το ξίδι, το μέλι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα. Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα, την ανακινούμε για να απλωθεί παντού και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό, χωρίς καπάκι. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και τηγανητές πατάτες.

Τι πίνουμε: Μια ώριμη Νεμέα.

*ΜΥΣΤΙΚΟ: Αντί για ρίγανη, μπορούμε να βάλουμε την ίδια ποσότητα δεντρολίβανου. Θα το ρίξουμε στην κατσαρόλα περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.


http://www.kathimerini.gr/848142/article/gastronomos/syntages/mosxari-krasato-me-manitaria-koliandro-kai-poikilia-myrwdikwn

Related Posts:

  • Οι φρακτες τελικα εχουν μεγαλη γοητεια ,αρκει να τολμησεις. Εαν λοιπόν σας αρέσει η διακόσμηση εξωτερικών χώρων  και θέλετε να δώσετε μία όμορφη όψη στον κήπο σας ή την αυλή δείτε παρακάτω πολύ όμορφες ιδέες για φράχτες. Οι φράχτες έχουν μία ιδιαίτερη γοητεία… Read More
  • To ψηλότερο τροπικό δέντρο στον κόσμο Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη Μαλαισία το ψηλότερο τροπικό δέντρο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, με ύψος 89,5 μέτρων. Το πανύψηλο τροπικό δέντρο ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Τμήματος Φυτικών Επιστημών… Read More
  • Σπάνια πορτρέτα της 15χρονης Αντζελίνα Τζολί δημοπρατήθηκαν Κάποτε η Αντζελίνα Τζολί δεν ήταν τίποτα από όλα όσα είναι σήμερα. Ούτε σταρ, ούτε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, ούτε ταγμένη στηην υπηρεσία της Ύπατης Αρμοστίας για τους Πρόσφυγες, ούτε σκηνοθέτης, μητέρα, σύζυγος του… Read More
  • Σάντουιτς παγωτό με κούκις Τα πιο λαχταριστά σάντουιτς γίνονται με κούκις και παγωτό και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Για ακόμη πιο “μπισκοτένια” γεύση, φτιάξτε τα με Μίγμα για Παγωτό με γεύση Cookies & Cream ΓΙΩΤΗΣ. Μερίδε… Read More
  • Το μπικίνι έγινε 70 ετών Τα 70 του χρόνια κλείνει φέτος η κατ’ εξοχήν επιλογή των γυναικών για την παραλία, το μπικίνι. Το -σχεδιασμένο από τον Γάλλο μηχανικό Λουί Ρεάρ- πρώτο σύγχρονο μπικίνι παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου του 1946, σε υπαίθρια ε… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου