Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Γκούλας (Μοσχάρι κοκκινιστό με πιπεριές και ξινόκρεμα)


Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 1½ ώρα 
Μπορεί η καταγωγή του να είναι ουγγρική, υπάρχει όμως και η θεσσαλονικιώτικη παραλλαγή του, χωρίς πατάτες, αλλά με γάλα και ξινόκρεμα ή κρέμα γάλακτος.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από ουρά, κομμένο σε κύβους 4 - 5 εκ.
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες ροδέλες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκες, σε μέτριες ροδέλες
  • 8 μέτρια μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στα τέσσερα
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροτριμμένες, μαζί με τα ζουμιά τους, ή 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, από κονσέρβα, ψιλοκομμένα, μαζί με τα ζουμιά τους
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 100 ml ξινόκρεμα (π.χ. σμετάνα ή κρεμ φρες ή sour cream - σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε deli και σε ρωσικά μπακάλικα) ή κρέμα γάλακτος
  • 50 ml φρέσκο γάλα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Πασπαλίζουμε το κρέας με αλατοπίπερο και το αλεύρι.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι βάζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Βάζουμε το κρέας, την ντομάτα, πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την πάπρικα και περιχύνουμε με 200 ml νερό.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα.

Παράλληλα, σε 1 μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι βράζουμε την ξινόκρεμα ή την κρέμα γάλακτος με το γάλα, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αρχίσουν να φουσκώνουν.

Περιχύνουμε το φαγητό με το κρεμώδες μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Related Posts:

  • Μειωμένες οι πωλήσεις μπίρας, λόγω αύξησης ΕΦΚ Το μεγάλο τουριστικό ρεύμα και η καλή πορεία της μπίρας «Αλφα», που αποτελεί το μοναδικό σήμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με ελληνικό όνομα, με την εταιρεία να έχει προβεί σε έντονη επένδυση σε αυτό, τόσο από πλευράς διαφή… Read More
  • ΔΗΛΕΣΙ - Πέντε κουκουλοφόροι «μπούκαραν» τη νύχτα από το παράθυρο Ξύπνησαν και είδαν τους ληστές με τα πιστόλια και τους λοστούς στα χέρια... Όλα έγιναν λίγο πριν τις 3:00' τα ξημερώματα στο Δήλεσι Βοιωτίας, όταν οι κακοποιοί με ένα λοστό διέρρηξαν ένα παράθυρο ισόγειας μονοκατοικίας… Read More
  • Σε επιδημία μετατρέπεται η αϋπνία Κοιμηθείτε οκτώ ώρες με... συνταγή γιατρού Για οποιονδήποτε έχει υποφέρει από αϋπνίες ή τζετ λαγκ, το γεγονός πως οι αποδέκτες του φετινού Νομπέλ Ιατρικής βραβεύτηκαν για την έρευνά τους πάνω στο «ταπεινό» βιολογικό ρολό… Read More
  • Πένες φούρνου με φινόκιο, μπέικον και κονιάκ Οι πένες, τα ριγκατόνι και όλα τα μικρόσχημα ζυμαρικά με τρύπες ή με ρίγες γίνονται νοστιμότατα στο φούρνο, καθώς η σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά «κολλάνε» πάνω τους και αναμειγνύονται καλύτερα. Προετοιμασία: 15΄,&… Read More
  • Bullying: Τα σημάδια και πώς να το αντιμετωπίσετε Τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και αποτελούν ένα σύνθετο πρόβλημα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρα τα πρώτα σημάδια και δε γίνεται άμεσα αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου