Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Πρωτοποριακή μέθοδος επεξεργασίας γονιδίων εντός του ανθρώπινου σώματος



Οι επιστήμονες για πρώτη φορά προσπάθησαν να επεξεργαστούν ένα γονίδιο μέσα στο ανθρώπινο σώμα σε μια τολμηρή προσπάθεια να αλλάξουν μόνιμα το DNA ενός ατόμου, ώστε να προσπαθήσουν να θεραπεύσουν μια ασθένεια.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Καλιφόρνια στον 44χρονο Brian Madeux, ο οποίος έλαβε δισεκατομμύρια αντίγραφα ενός διορθωτικού γονιδίου και ένα γενετικό εργαλείο για να κόψει το DNA του σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

«Αισθάνομαι ευγνώμων που είμαι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει αυτό», δήλωσε ο Madeux, ο οποίος πάσχει από μια νόσο που ονομάζεται σύνδρομο Hunter. «Είμαι πρόθυμος να το ρισκάρω. Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει τόσο εμένα προσωπικά  όσο και άλλους ανθρώπους».
Αποδείξεις για το κατά πόσο η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος θα έχει αποτέλεσμα μπορεί να έρθουν σε χρονικό διάστημα από έναν έως τρεις μήνες. Σε περίπτωση που η δοκιμή στεφθεί με επιτυχία, τότε θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στο νεοσύστατο πεδίο της γονιδιακής θεραπείας. Οι επιστήμονες έχουν επεξεργαστεί γονίδια ανθρώπων και στο παρελθόν μεταβάλλοντας τα κύτταρα στο εργαστήριο τα οποία στη συνέχεια επιστρέφονται στους ασθενείς. Υπάρχουν επίσης θεραπείες γονιδίων που δεν περιλαμβάνουν επεξεργασία DNA.
Αλλά αυτές οι μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένα είδη ασθενειών. Μερικές δίνουν αποτελέσματα που μπορεί να μην διαρκέσουν. Κάποιες άλλες προμηθεύουν ένα νέο γονίδιο σαν ανταλλακτικό, αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν πού εισάγονται στο DNA, προκαλώντας πιθανώς ένα νέο πρόβλημα όπως ο καρκίνος. Αυτή τη φορά όμως, η τοποθέτηση του γονιδίου γίνεται με ακριβή τρόπο μέσα στο σώμα, σαν να παρεμβαίνει ένας μίνι χειρούργος για να τοποθετήσει το νέο γονίδιο στη σωστή θέση.
Ωστόσο, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά δεν υπάρχει η δυνατότητα να διαγραφούν τυχόν λάθη.
Παρόλα αυτά οι επιστήμονες εμφανίζονται ενθαρρυντικοί. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάουαρντ Κάουφμαν από το Ινστιτούτο Ινστιτούτο Υγείας στη Βοστώνη, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται για μια επικίνδυνη διαδικασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου