Βοήθεια από κάθε άκρη της Ελλάδας στη Μάνδρα
Στον πρώτο όροφο του δημαρχείου Μάνδρας-Ειδυλλίας, σε ένα δωμάτιο που χωράει δύο γραφεία, μετά την καταστροφική πλημμύρα τα τηλέφωνα χτυπούν αδιάκοπα. Εταιρείες, εθελοντικές ομάδες, μεμονωμένοι πολίτες από την Αττική και άλλοι που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν από το Αργος και τη Λιβαδειά, δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πληγέντες όπως μπορούν. «Θέλουμε είδη πρώτης ανάγκης και αργότερα θα χρειαστούν θερμαντικά σώματα. Δεν έχει μείνει άθικτο λεβητοστάσιο», λέει η δημοτική υπάλληλος που προσπαθεί να συντονίσει τις προσφορές. Μπροστά της, σε έναν ασπρόμαυρο χάρτη απλώνεται η περιοχή που βυθίστηκε στη λάσπη. Μόνον η ράχη της πόλης και λιγοστά σημεία έμειναν αλώβητα.
Τα φορτηγά που μοιράζουν τρόφιμα, τα σκαπτικά μηχανήματα που απομακρύνουν φερτά υλικά, ακόμη και τα πιεστικά με τα οποία ξεπλένονται αυλές και σπίτια έχουν προσφερθεί από όμορους δήμους ή ιδιώτες. Ο βασικός κορμός της αλληλεγγύης όμως στηρίζεται στους ντόπιους. Αν και επλήγησαν οι ίδιοι, προσπαθούν να συνδράμουν γείτονές τους οι οποίοι υποφέρουν περισσότερο.
Το πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ του Γιάννη Αδάμ καταστράφηκε ολοσχερώς, όχι όμως και το σπίτι του. Από την περασμένη Τρίτη διανέμει με ένα δανεικό φορτηγάκι παιδικά γάλατα, εμφιαλωμένα νερά και φαγητό από πόρτα σε πόρτα. «Στις δύσκολες στιγμές βοηθάμε ο ένας τον άλλο», λέει. Με τα σχολεία κλειστά αυτή την εβδομάδα και οι μαθητές της περιοχής συμμετείχαν στις διανομές.
Στην οδό Κοροπούλη μόνο μια ταμπέλα θυμίζει ότι κάποτε υπήρχε εδώ το σουβλατζίδικο του Χρήστου Ρόκα. Το νερό διέλυσε την πρόσοψη, παρέσυρε όλο τον εξοπλισμό και γκρέμισε τον πίσω τοίχο. Δύο ημέρες μετά την πλημμύρα όμως τα ερείπια μετατράπηκαν σε άτυπο αποθηκευτικό χώρο. Εδώ κάποιος βρίσκει πλέον από ρούχα μέχρι φρούτα και λαχανικά. «Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Δεν πάσχουμε πλέον στο φαγητό, η Μάνδρα δεν θα πεινάσει», λέει ο κ. Ρόκας. Στο διπλανό κατεστραμμένο κτίριο η ομάδα της κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος» μαγειρεύει καθημερινά δεκάδες μερίδες.
Από σπίτι σε σπίτι βέβαια οι ανάγκες διαφέρουν. Το νερό μέχρι και την Παρασκευή εξακολουθούσε να μην είναι πόσιμο, ενώ υπήρχαν ακόμη ορισμένα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα ή οικοσκευή. Αυτά χρειάζονταν έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό. Ανά μισή ώρα και ένα νέο φορτηγό κατέφθανε στην πίσω πλευρά του δημαρχείου για να ξεφορτώσει προμήθειες – κυρίως κιβώτια με εμφιαλωμένο νερό. Ενα από αυτά έγραφε και την προέλευσή του: «Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής».
Το μοίρασμα του φαγητού
Καθημερινά, πάντως, το μοίρασμα του φαγητού είναι ομαδική δουλειά. Εθελοντικές ομάδες, οι οποίες συνοδεύονται συνήθως από κάποιον δημοτικό υπάλληλο που συμβουλεύεται χάρτη της περιοχής, αναλαμβάνουν να προμηθεύσουν ξεχωριστούς τομείς. Τις πρώτες ημέρες η διανομή γινόταν με τα πόδια σε μέρη όπου δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα πρόσβασης. Πλέον χρησιμοποιούνται οχήματα. Μέλη της ομάδας Lifeguard Hellas πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια διανέμοντας περισσότερες από 700 μερίδες φαγητού. Η εθελόντρια Μάνια-Μαρία Μπίκοφ εξηγεί ότι είναι απαραίτητο να παραδίδουν το φαγητό στα σπίτια, καθώς οι κάτοικοι φτυαρίζουν ακόμη τις λάσπες και είναι δύσκολο να μετακινηθούν ή φοβούνται να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.
Στη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης μετέχει μεταξύ άλλων και ο σύλλογος εθελοντών Θριασίου Πεδίου. «Πηγαίνουμε σε όσα σημεία χρειάζεται ξηρά τροφή και είδη καθαρισμού», λέει η εθελόντρια Μαίρη Παπαδάκη.
Σε μια γωνιά κοντά στο δημαρχείο ο Νιγηριανός Τζιμ Οσάς ξαποσταίνει δίπλα στο φτυάρι του. Φοράει λασπωμένες γαλότσες και κίτρινο αδιάβροχο. Από το πρωί βοήθησε στον καθαρισμό ενός υπογείου και δύο σπιτιών, όπως είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες και μέλη της πακιστανικής κοινότητας. «Ηρθα από την Αθήνα μαζί με άλλους συμπατριώτες μου όταν είδα στην τηλεόραση την καταστροφή», λέει.
http://www.kathimerini.gr/936351/article/epikairothta/ellada/voh8eia-apo-ka8e-akrh-ths-elladas-sth-mandra
http://www.kathimerini.gr/936351/article/epikairothta/ellada/voh8eia-apo-ka8e-akrh-ths-elladas-sth-mandra
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου