Υλικά (για 1 κέικ)
- 250 γρ. βούτυρο, αφημένο εκτός ψυγείου ώστε να είναι μαλακωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + επιπλέον για τη φόρμα
- 2 κούπες ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 4 αυγά μεγάλου μεγέθους
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για τη φόρμα
- 1/2 κούπα χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
- ½ φλιτζ. γάλα φρέσκο, πλήρες, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 250 γρ. κουβερτούρα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους. Χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο για 2 - 3 λεπτά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα και μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το καθένα προτού ρίξουμε το επόμενο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές αλεύρι, τον χυμό και το γάλα.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το ξύσμα ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και, αν βγει στεγνό, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Το αφήνουμε 5 - 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το ξύσμα ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και, αν βγει στεγνό, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Το αφήνουμε 5 - 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της τόσο που στα χείλη να την αισθανόμαστε κρύα. Κάνουμε το κέικ τρίμματα και τα ανακατεύουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Πλάθουμε σε τρουφάκια.
http://www.kathimerini.gr/884837/article/gastronomos/syntages/liwmenh-sokolata-pantoy
http://www.kathimerini.gr/884837/article/gastronomos/syntages/liwmenh-sokolata-pantoy
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου