Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Κλασικά κεφτεδάκια με σάλτσα καυτερής πιπεριάς




Προετοιμασία: 
30΄, Αναμονή στο ψυγείο: 30΄, Τηγάνισμα: 20΄ - 30΄ συνολικά
Υλικά (για 35 - 40 κεφτέδες)

Για τους κεφτέδες
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 400 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από λάπα
  • 350 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε γάλα για 5 λεπτά και μετά καλά στυμμένο
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα
  • αλεύρι, για το αλεύρωμα
  • 3 - 4 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα καυτερής πιπεριάς*
  • 15 μέτριες καυτερές πιπεριές κέρατο (μακριές και πολύ λεπτές πιπεριές, ανοιχτόχρωμες), καθαρισμένες από κοτσάνι και σπόρια (αν μας αρέσουν πολύ τα καυτερά, αφήνουμε όσα σπόρια θέλουμε), κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (σε ματσάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά μανάβικα ή σε γλαστράκια, στα φυτώρια και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ - εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε το πράσινο μέρος από 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο ή 3 - 4 κλωνάρια μαϊντανού - χωρίς τα πολύ χοντρά σημεία)
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1½ κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κεφτέδες: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σιγομαγειρεύουμε όλα μαζί σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 12 - 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αχνιστούν και τα υγρά τους να εξατμιστούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πρώτα τον κιμά με το μείγμα του τηγανιού και προσθέτουμε το ψωμί, τα αυγά, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για 5 - 10 λεπτά.

Ο χρόνος ίσως φαίνεται υπερβολικός, όμως με το ζύμωμα αναμειγνύονται καλύτερα τα αρώματα των υλικών, μαλακώνουν οι ίνες του κρέατος και το μείγμα γίνεται ομοιογενές. Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει ελαφρώς. Στη συνέχεια το πλάθουμε σε σχετικά μεγάλους κεφτέδες, βάρους περίπου 40 γρ. ο καθένας. Ζεσταίνουμε 3 - 4 εκ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σάλτσα καυτερής πιπεριάς: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις καυτερές πιπεριές για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθεί η φλούδα τους.

Τις μεταφέρουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το σχοινόπρασο (ή ό,τι επιλέξουμε) και το ξίδι, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, ώστε η σάλτσα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομοιογενής. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά και τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα πιπεριάς.

*Παραλλαγή

Αν δεν αντέχουμε τόσο καυτερή τη σάλτσα, μπορούμε να την ετοιμάσουμε με απλές πιπεριές κέρατο, γλυκές, και λίγες (ή καθόλου) καυτερές. Φτιάχνουμε το συνδυασμό που θέλουμε (π.χ. 4 - 5 γλυκές πιπεριές κέρατο και 1 - 2 καυτερές) και τις ψήνουμε όλες μαζί, ταυτόχρονα.

http://www.kathimerini.gr/863227/article/gastronomos/syntages/klasika-keftedakia-me-saltsa-kayterhs-piperias

Related Posts:

  • Popsicles με λεμόνι 10 λεπτά Χρόνος Εκτέλεσης 10 Μερίδα/ες Μέθοδος Εκτέλεσης Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί … Read More
  • Blue Moon Cocktail Συστατικά 1/4 cup βόκτα 1/4 cup Blue Curacao 2 κουταλιές σiρόπι Βανίλια 1 κουταλιά χυμό πορτοκαλιού 1 κουταλιά Cointreau Εκτέλεση Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ και τα χτυπάμε καλά.Το Blue Moon είναι ένα εύ… Read More
  • Popsicles με γιαούρτι και φράουλες 10 λεπτά Χρόνος Εκτέλεσης 10 Μερίδα/ες 1 Βαθμός Δυσκολίας Μέθοδος Εκτέλεσης Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τα 55 γρ ζάχαρη και το νερό και χτυπάμε για να αναμειχθούν. Αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τις φρ… Read More
  • Strawberry Full Moon κοκτέιλ Το Κοκτειλ Μοχιτο Φραουλα είναι μια παραλλαγή του πολύ γνωστού παραδοσιακού Κουβανέζικου κοκτειλ Mojito. Η φραουλα δίνει στο κοκτειλ Mojito μια ιδιαίτερα καλοκαιρινή γεύση και οπτική.Υλικά Συνταγής:  60 ml ρούμι1… Read More
  • Κοκτειλ Full Moon Πολυ παγο , Μια μιση δοση πορτοκαλι curacao και μιαμιση δοση αμαρετο ,σερβιρουμε με ισιο καλαμακι Recipe 1 1/2 ounce orange curacao 1 1/2 ounce amaretto Fill a glass with ice. Pour both ingredients into it, and… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου