Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Επιδρομή ρομπότ σε όλους τους χώρους εργασίας

Για όλες τις δουλειές
Ρομπότ υποδέχεται τους επισκέπτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κίνα και τους μοιράζει επαγγελματικές κάρτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ρομπότ θα καταλαμβάνουν στο άμεσο μέλλον όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας


Κατακλυσμιαίες θα είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια εξαιτίας των... ρομπότ, καθώς, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, το 45% των επαγγελματικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε ήδη να αυτοματοποιηθεί και στα δύο τρίτα όλων των επαγγελμάτων τα ρομπότ μπορούν να αναλάβουν το 30% των βασικών εργασιών.

Παρόμοιες μελέτες σκιαγραφούν ακόμα μελανότερη την εικόνα, καθώς το Κέντρο Ερευνών του Φόρουμ του Νταβός προειδοποίησε ότι πέντε εκατομμύρια θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα «κλέψουν» τα ρομπότ από τους ανθρώπους στις 15 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη την επόμενη πενταετία.
Σύμφωνα εξάλλου με έρευνα της Bank of America, μέχρι το 2025, τα ρομπότ θα έχουν καταλάβει το 45% των βιομηχανικών εργασιών και το δεδομένο είναι ότι ο ρυθμός των εξελίξεων και αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί, καθώς αναμένεται ότι οι συσκευές που θα είναι διασυνδεδεμένες με το Διαδίκτυο θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τα 50 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.
Οι απώλειες
Το ίδιο έτος, περίπου οι μισές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα εξαφανιστούν από τους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ένα επιπλέον 20% θα αντιμετωπίσει την ίδια απειλή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Σε σχετικό συνέδριο που έγινε στην Καλιφόρνια τον περασμένο μήνα, ορισμένοι ομιλητές τόνισαν πως η τεχνολογία δεν έχει απλώς εξαλείψει τις χαμηλόμισθες δουλειές που απαιτούν λίγα προσόντα, αλλά κι αυτές που στο πρόσφατο παρελθόν έμοιαζαν να μην αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο: αναλυτές δεδομένων, τραπεζίτες, ακόμη και χρηματιστές θα απειληθούν από τα ρομπότ.
Αναφέρθηκαν σε δικηγορικά ρομποτικά προγράμματα για εταιρείες τα οποία αντικαθιστούν προσωπικό με μεταπτυχιακές σπουδές που εξετάζουν χιλιάδες εγγράφων πριν από δίκες, και, στη Γουόλ Στριτ, την αυτοματοποίηση εργασιών που προηγουμένως διεκπεραιώνονταν από τραπεζίτες με πτυχία MBA ή με ντοκτορά.
Το κόστος ρομπότ και υπολογιστών συνεχώς μειώνεται, με αποτέλεσμα να αποτελούν ελκυστική επένδυση για τους επιχειρηματίες, ενώ αναπτύσσουν ικανότητες όπως αυτή της μάθησης, αλλά και της αναγνώρισης φωνής και προσώπου, γεγονός που τα κάνει ικανά να διαχειριστούν επαγγελματικά πόστα που απαιτούν διάδραση με πελάτες.
Σε αυτήν την τεχνολογική κούρσα προπορεύεται η Ιαπωνία, όπου ήδη αντιστοιχούν 1.520 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένων στα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, νούμερο που απέχει πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο (66 ρομπότ ανά 10.000). Παρόμοιο δρόμο έχει χαράξει και η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ρομπότ παγκοσμίως, καλύπτοντας το 25% της παγκόσμιας ζήτησης.
Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, το εργοστάσιο της «Foxconn» απέλυσε 60.000 εργαζομένους και τους αντικατέστησε με ρομπότ.
Οι εργασίες που θα παραμείνουν στο ανθρώπινο πεδίο και δεν φαίνεται να κινδυνεύουν είναι εκείνες όπου το συναίσθημα, η δημιουργικότητα, η κοινωνική συναναστροφή, το ένστικτο είναι προαπαιτούμενα. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, οι ερευνητές, οι αστυνομικοί ή οι εκπαιδευτικοί.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/epidromi_rompot_se_olous_tous_xorous_ergasias-64415647/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου