Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ - Ελλάδα, η πύλη εισόδου ναρκωτικών στην Ε.Ε.



Χώρα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και δράσης για τα διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών αναδεικνύεται σύμφωνα με στοιχεία έρευνας η χώρα μας, αποτελώντας κύρια «πύλη εισόδου» στην Ε.Ε.

«Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας είναι ιδιαίτερα, καθώς διαθέτει εκτεταμένη ακτογραμμή που αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα (περίπου μισό της ακτογραμμής της Αφρικής), πολυάριθμα νησιά και βραχονησίδες (περισσότερα από 9.000), μεγάλο αριθμό αερολιμένων και λιμένων, αλλά και στρατηγική θέση ανάμεσα σε τρεις ηπείρους» όπως τονίζει η ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά από το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών και την Εθνική Μονάδα Πληροφοριών του 2015, επισημαίνοντας πως «η χώρα μας γειτνιάζει με χώρες όπως η Αλβανία και η Τουρκία, όπου η δράση εγκληματικών ομάδων είναι ιδιαίτερα έντονη, σε όλες τις μορφές του οργανωμένου εγκλήματος, με προεξάρχουσα δραστηριότητα την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.
Επίσης βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, τον λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης που καταναλώνουν, κατά κύριο λόγο, τις παραγόμενες ναρκωτικές ουσίες. Η ύπαρξη πολλών διεθνών λιμένων και αερολιμένων στην επικράτεια της, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της Ε.Ε., ευνοούν την παράνομη διακίνηση φορτίων κοκαΐνης που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής».
Σχετικά με τις υπηκοότητες των κατηγορουμένων σε σπείρες ήταν περίπου 72% Έλληνες, 20% υπήκοοι Αλβανίας και 3% Βουλγαρίας. Αντίθετα οι κύριες υπηκοότητες των κατηγορούμενων που ενεπλάκησαν έχοντας ηγετικό ρόλο στις εγκληματικές ομάδες είναι περίπου 51% Έλληνες και 39% υπήκοοι Αλβανίας.
Επίσης όπως προέκυψε κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων «προκειμένου να συγκαλύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να μην αποκαλυφθούν στις διωκτικές αρχές, οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν είναι δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία συνήθως ανύπαρκτων αλλοδαπών -ghost phones-, όπως υπηκόων Κίνας, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδίας, Ακτής Ελεφαντοστού κ.ά. Κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και κωδικοποιημένες εκφράσεις ή χρησιμοποιούν τις τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ παράλληλα φροντίζουν να αντικαθιστούν τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα».
Σχετικά με τον ρόλο των Ρομά στη διακίνηση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι γίνεται εντός καταυλισμών, ενώ «η αστυνόμευση στις εν λόγω περιοχές παρουσιάζει συνήθως πολλές δυσκολίες καθώς το οδικό δίκτυο τυγχάνει υποτυπώδες έως ανύπαρκτο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Ρομά τοποθετούν εμπόδια (σκουπίδια - μπάζα) κατά μήκος των οδών, ή δημιουργούν μεγάλες λακκούβες στο οδόστρωμα.
Έτσι, η κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων καθίσταται δυσχερής έως και αδύνατη, ενώ η έλλειψη φωτισμού παρέχει κάλυψη και ευκολία διαφυγής. Συχνά, χρησιμοποιούνται ανήλικοι Ρομά, οι οποίοι τοποθετούνται από τους ενήλικους στις εισόδους των καταυλισμών, με στόχο όταν προσεγγίζει τον χώρο κάποιο υπηρεσιακό όχημα, να εμποδίζουν τη διέλευσή του και παράλληλα να ενημερώνουν για την άφιξή του. Επιπρόσθετα, μεταξύ τους υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και νιώθουν ασφαλείς λόγω του ότι δρουν στην περιοχή τους, δημιουργώντας επεισόδια με τους αστυνομικούς, κυρίως με λιθοβολισμούς.


Related Posts:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου