Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ο «κόφτης» έτοιμος να «κατασπαράξει» μισθούς και συντάξεις



Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαιώνει πως ο «κόφτης» δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ποτέ, ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης» περιμένει στη γωνία να κόψει μισθούς και συντάξεις.


Οι Βρυξέλλες δημοσιοποίησαν το τεχνικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπου αποκαλύπτεται πως ο «κόφτης» στρέφεται προς συντάξεις και μισθούς.

Σε ειδικό κεφάλαιο του μνημονίου καθορίζονται κατά περίπτωση τα ποσοστά απόδοσης των περικοπών στην περίπτωση που την ερχόμενη άνοιξη η Eurostat κρίνει αναγκαία τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού. Από την ανάλυση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών προκύπτει ότι:
 - Για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στους μισθούς του δημόσιου τομέα το καθαρό δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει είναι μόλις 55 ευρώ. Τα υπόλοιπα 45 ευρώ δεν συνυπολογίζονται στην εξοικονόμηση λόγω των απωλειών που έχει το κράτος από τους φόρους που αναλογούν στο κομμάτι του εισοδήματος που «κόβεται» αλλά και από την πτώση της κατανάλωσης. Συνεπώς, για να εξοικονομηθεί 1 ευρώ από περικοπές μισθών στο Δημόσιο, θα πρέπει το κονδύλι της μισθολογικής δαπάνης να μειωθεί κατά 1,81 ευρώ.
- Αντίθετα, για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στις συντάξεις, ο προϋπολογισμός εξοικονομεί 85 ευρώ αφού, σύμφωνα με τους δανειστές, χάνεται μόλις το 15% της ωφέλειας του μέτρου.

 Η περικοπή στις συντάξεις είναι δημοσιονομικά... βολικότερη καθώς περικοπή ύψους 1,17 ευρώ αποφέρει εξοικονόμηση 1 ευρώ.
Οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται πολύ ασφαλέστερος τρόπος εξοικονόμησης ακόμη και από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά και τσιγάρα) όπως συνέβη με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο.
Στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας προσδιορίζεται και το εύρος της «ανοχής» που θα έχουν οι δανειστές στην περίπτωση που η απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (0,5% για το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018) είναι μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ. Σ' αυτή την περίπτωση, δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.
Αν η απόκλιση είναι 0,26% τότε ο «κόφτης» θα μπαίνει σε οριζόντια λειτουργία σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης.
Οι περικοπές στις δαπάνες θα είναι σε συνάρτηση με το μέγεθος της απόκλισης και δεν θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές έχουν ως εξής:

- Αν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής. - Αν είναι μεταξύ 0,26% και 0,75% του ΑΕΠ, θα λαμβάνονται μέτρα ίσα με το 0,5% του ΑΕΠ.
- Αν είναι μεταξύ 0,76% και 1,25%, η προσαρμογή θα είναι στο 1% του ΑΕΠ.
- Αν είναι 1,26%-1,75%, τα μέτρα προσαρμογής θα είναι ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ.
 - Αν είναι από 1,76 έως 2,25% του ΑΕΠ, τα μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.




www.dikaiologitika.gr

Related Posts:

  • Σοκ και σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα Αυξημένη παρακράτηση στις αποδοχές των μισθωτών Μετά το πρώτο σοκ της μείωσης ή κατάργησης του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους έρχεται δεύτερο σοκ για τους μισθωτούς, οι οποίοι θα βρουν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς… Read More
  • ΕΛΛΑΔΑ 427.000 Ελληνες στο εξωτερικό από την αρχή της κρίσης Το τρίτο μεταναστευτικό κύμα των ΕλλήνωΕνα εκατομμύριο επτακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες άτομα είναι ο απολογισμός της μετανάστευσης των Ελλήνων στον 20ό και 21ο αιώνα. Ιστορικά και παραδοσιακά, η Ελλάδα συγκαταλέ… Read More
  • Πτώση 1,5% στον τζίρο τον Απρίλιο Πτώση 1,5% κατέγραψε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή η μείωση του όγκου στο … Read More
  • Μετά το Brexit νεες φουρτούνες για την ΕΕ Επαναλαμβάνονται οι εκλογές στην Αυστρία Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή των ακροδεξιών που ζητούσαν να μετρηθούν ξανά οι επιστολικές ψήφοι  Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στη… Read More
  • Τι θα γίνει με τις ιταλικές τράπεζες; Τους τελευταίους οκτώ μήνες, μια ερώτηση πλανιέται πάνω από τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη: Τι θα γίνει με τις ιταλικές τράπεζες; “Κουβαλώντας” μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 360 δισ. ευρώ και με μια οικονομ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου