Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Κολοκύθι: Το καμάρι του περιβολιού



Κυριαρχεί μαζί με τον φρέσκο ανθό του στην θερινή μας κουζίνα δίνοντας πιάτα χορταστικά και νόστιμα! Το ταπεινό κηπευτικό μεταμορφώνεται σχεδόν "μαγικά", για να γίνει κολοκυθοκεφτές, πίτα και καμιά φορά... άμαξα!
  • Ευρύτατα χρησιμοποιούμενο στην ελληνική κουζίνα, υπάρχει σε διάφορα σχήματα αλλά και χρώματα, πέρα από το γνωστό μας πράσινο. Η ελάχιστη θερμική επεξεργασία είναι σημαντική στο να διατηρήσει τη γεύση του.
  • Το άνθος της κολοκυθιάς, που όταν είναι φρέσκο, μαγειρεύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Συνήθως, οι ανθοί γεμίζονται με ρύζι, αρωματίζονται με κύμινο και μαγειρεύονται ελαφρώς στην κατσαρόλα. Χρησιμοποιούνται και σκέτο στις σαλάτες.



    Μπιφτέκια από κολοκύθια με φέτα και σάλτσα πιπεριάς
    Προετοιμασία 20 λεπτά
    Αναμονή 1 ώρα στο ψυγείο
    Μαγείρεμα 20 λεπτά
    Υλικά για 6-8 άτομα
    Υλικά-½ κιλό κολοκύθια φρέσκα
    -350 γρ. φέτα τριμμένη
    -3 αβγά
    -2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
    -1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    -2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
    -1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
    -3-4 κουτ. σούπας αλεύρι
    -1 πρέζα μοσχοκάρυδο
    -αλάτι, πιπέρι
    -ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    Για τη σάλτσα
    -3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές
    -1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    -1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
    -1 πρέζα κύμινο
    -1 κουτ. σούπας balsamico
    -αλάτι, πιπέρι

    Eκτέλεση
    Tρίβουμε τα κολοκύθια σε λεκάνη, τα στραγγίζουμε και τα πιέζουμε με το χέρι για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε τη φέτα, τα κρεμμύδια, τα αβγά, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο, τα μυρωδικά και το αλεύρι. Aνακατεύουμε μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ ή στον φούρνο στους 200°C μέχρι να μαυρίσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με πιρούνι προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Στη συνέχεια, βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο, προσθέτουμε αλεύρι αν χρειάζεται και πλάθουμε μπιφτέκια. Tηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά κι από τις δύο πλευρές. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη σάλτσα.


    http://www.thecookbook.gr/article.asp?catid=28291&subid=2&pubid=63791611

Related Posts:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου