Έκτακτη σύσκεψη για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά - Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή του Σκαραμαγκά -Αυξάνεται ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στα ελληνικά νησιά
Η απόγνωση και τα νεύρα κυριαρχούν πλέον με αποτέλεσμα να υπάρχουν και συγκρούσεις μεταξύ εθνικοτήτων. Αυτό έγινε την Τρίτη το απόγευμα στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός Χίου, όταν ομάδες Ιρανών και Αφγανών διαπληκτίστηκαν, ενώ τα πράγματα αγρίεψαν το βράδυ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα.
Στο Κέντρο Κράτησης που πλέον φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικρατεί ήδη αναστάτωση με τους περίπου 12 Αστυνομικούς, Λιμενικούς και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του Κέντρου να διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του Κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.Να σημειωθεί ότι για την παροχή πρώτων βοηθειών έσπευσαν στελέχη της οργάνωσης Waha που εδρεύει μέσα στο hotspot.
Την ίδια ώρα, νέα επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ όπου το κλίμα παραμένει εκρηκτικό και πάνω από 11.000 χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Η ένταση ξεκίνησε όταν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή επιχείρησαν να ανοίξουν τη σιδηροδρομική που έχουν κλείσει πρόσφυγες και να ξηλώσουν τα αντίσκηνα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, μια ακτιβίστρια έπεσε στο έδαφος, οι αστυνομικοί την προσήγαγαν και οι πρόσφυγες εξαγριώθηκαν. Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, ενώ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της αστυνομίας όπου βρισκόταν η ακτιβίστρια για να την βγάλουν έξω από αυτό.
Παράλληλα οι πρόσφυγες άρχισαν να τοποθετούν κάδους για να στήσουν οδοφράγματα φωνάζοντας συνθήματα για να εισακουστούν τα αιτήματά τους.
Στους 5.745 οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά
Σε 5745 ανήλθαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 15 πρόσφυγες μόνο από τη Μυτιλήνη.Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2, χωρίς ωστόσο να μεταφέρει κανένα πρόσφυγα η μετανάστη από κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου.
Οι σκηνές που έχουν στηθεί στους περισσότερους σταθμούς του λιμανιού ανέρχονται σε 1.100
Έκτακτη σύσκεψη για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά
Εκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων στελεχών υπουργείων φορέων και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος. Aυτή τη στιγμή στο λιμάνι φιλοξενούνται 5724 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε 1100 σκηνές στους προαύλιους χώρους.Η σύσκεψη διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες, και σ' αυτήν αποφασίστηκε από σήμερα το πρωί με τη βοήθεια της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πειραιά και του δήμου, να διανεμηθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερωτικά φυλλάδια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που θα τους εξηγούν γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών που θα διαθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σε πρώτη φάση σύμφωνα, με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων. Μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης και σε κέντρο φιλοξενίας που αναμένεται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.
προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή του Σκαραμαγκά
Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει στις 8 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται το εν λόγω κέντρο.Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά - όπως ονομάζεται - εκτιμάται σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα.
Η διαπραγμάτευση θα διενεργηθεί στις 8 Απριλίου μέσω της Ανωτάτης Επιτροπής Προμηθειών (ΑΕΠ) του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ) για την ανάδειξη μειοδότη αναδόχου για την κάλυψη αναγκών σίτισης στους πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή (εκφρασμένη ως ποσοστό έκπτωσης επί του ημερήσιου χρηματικού αντιτίμου των 5,87 ευρώ ανά άτομο την ημέρα), εκτιμώμενου προϋπολογιζόμενου ποσού ύψους 997.853,04 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..Η παροχή σίτισης αφορά το χρονικό διάστημα, ή μέχρι αναλώσεως του προϋπολογιζομένου ποσού ή μέχρι ευοδώσεως ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης.
Σημειώνεται ότι στις 9 Μαΐου 2016, θα διενεργηθεί ανοικτός ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός, με έγγραφες ενσφράγιστες προσφορές - με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών (Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗ ΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr - και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.
Σκοπός του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ, είναι η «Σύναψη Συμφωνίας - Πλαίσιο για Ανάδειξη Αναδόχων Παροχής Σίτισης σε Πρόσφυγες της Ανοικτής Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Σχιστού Περάματος Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, Λαυρίου Ανατολικής Αττικής και Τυχόν Έτερων Ανάλογων δομών από Φορείς του ΥΠΕΘΑ, Συνολικού Προϋπολογιζόμενου Κόστους 9.979.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και κρατήσεων, ενδεικτικά αντιστοιχούντος σε 1.700.000 ημερήσιες ατομικές μερίδες τροφής (1 μερίδα = 3 γεύματα)».Η διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού περιγράφεται στο άρθρο 39 σε συμμόρφωση της χώρας στο άρθρο 31 οδηγίας 2004/18/ΕΚ, για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.
Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε 31 Δεκεμβρίου 2013 και ολοκληρώθηκε 30 Ιανουαρίου 2014.
Σύμφωνα με το άρθρο 39, «οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να συνάπτουν τις δημόσιες συμβάσεις τους προσφεύγοντας σε διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς να προηγείται δημοσίευση σχετικής προκήρυξης σε περιπτώσεις μεταξύ άλλων, στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις ενδιαφερόμενες αναθέτουσες αρχές, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού που αναφέρονται στο άρθρο 38 του παρόντος νόμου. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη», αναφέρεται σχετικά.
Aυξανεται ο αριθμος ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στα ελληνικά νησιά
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) Θάνος Τσατσουλής, στη Λέσβο το 2015 εισήλθαν 500.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 750, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει 537.Επίσης στη Κω πέρυσι εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 93 ενώ στη Λέρο από τους 127.000 πρόσφυγες τα 210 ήταν ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου