Η ανησυχία για το χρέος της Κίνας, ιδιωτικό και δημόσιο, δεν είναι καινούργια υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank, οι πιθανότητες να εκδηλωθεί χρηματοπιστωτική κρίση στην Κίνα τα επόμενα χρόνια είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Στην πρόσφατη έκθεση «Πόσο είναι το ρίσκο για την Κίνα», ο Μάικλ Σπένσερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ασία και τον Ειρηνικό, προειδοποιεί ότι οι πιθανότητες να εκδηλωθεί χρηματοοικονομική κρίση στην Κίνα ανέρχονται στο 13%. Η κινεζική οικονομία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του πλανήτη μετά την αμερικανική, συνεπώς η εκδήλωση σοβαρής κρίσης σε αυτήν είναι πιθανόν να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στο παγκόσμιο εμπόριο.
Βασική αιτία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκδήλωση κρίσης είναι, κατά την Deutsche Bank, το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους που έχει η χώρα, το οποίο αυξάνεται παράλληλα με τη μεγέθυνση της κινεζικής οικονομίας.
«Το χρέος των κινεζικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, νοικοκυριών και το κρατικό χρέος έχουν αυξηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ από το 2008», αναφέρεται στην έκθεση. «Οταν αυξάνεται το επίπεδο του χρέους, αυξάνεται και η ανησυχία για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», γράφει ο Σπένσερ.
«Μόνον το 2009 το επίπεδο του χρέους (εξαιρουμένων των χρηματοπιστωτικών εταιρειών) είχε αυξηθεί κατά 36%. Η χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκείται μετά το 2013 έχει οδηγήσει σε σταθερή αύξηση του χρέους – διαμορφώθηκε στο 255% του ΑΕΠ στα τέλη του 2016. Με κάθε επιδείνωση της αναλογίας χρέους ως προς το ΑΕΠ, αυξάνεται και η ανησυχία των επενδυτών», αναφέρει η Deutsche Bank.
Ωστόσο, υπάρχει και ένας σημαντικός παράγοντας που προστατεύει την Κίνα από την εκδήλωση χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πρόκειται για το υψηλό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ανήλθε στα τέλη του 2016 περίπου στο 2% του ΑΕΠ. «Αν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν έλλειμμα ύψους 2%, τότε οι πιθανότητες για την εκδήλωση κρίσης θα ήταν κατά 7% υψηλότερες», σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Λόγω αυτού του παράγοντα, ο Σπένσερ σημειώνει ότι η πιθανότητα για εκδήλωση κρίσης στην Κίνα είναι «σημαντικά χαμηλότερη από την πιθανότητα που είχαμε υπολογίσει για ορισμένες χώρες της περιφέρειας πριν από την εκδήλωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης ή της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990». Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την κινεζική οικονομία, πως μια κρίση θα απειλούσε όχι μόνον την τοπική οικονομία αλλά και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου