Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Εθνικός εκκαθαριστής ο εξάδελφος Τσακαλώτος




► Στα χέρια του «θησαυρός» από προσωπικά δεδομένα για εκατομμύρια οφειλέτες 

► Ιδού πώς στήνεται η νέα γενιά των «ισχυρών» του ΣΥΡΙΖΑ! Η ανάθεση-μαμούθ για 16 προβληματικές τράπεζες πριν το deal 12.000.000 ευρώ με τη ΔΕΗ 
► Στοιχεία-φωτιά: Οι χρυσές μπίζνες της εταιρίας Qualco με τις ευλογίες του Στουρνάρα 
► Ενώ έρχεται ηλεκτροσόκ! Κόβουν το ρεύμα σε 35.000 πολίτες μέσα στις γιορτές 
«Εθνικός εκκαθαριστής» διά... χειρός Στουρνάρα! 
Η χρυσοφόρα εταιρία Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου. Η μπίζνα με 16 προβληματικές τράπεζες πριν από τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ 
Στις bad banks από το 2004 για να εισπράττει τις οφειλές που έγιναν «κόκκινα» δάνεια 
Αγνωστα ο τρόπος αμοιβής και το ύψος των απολαβών του... ταλαντούχου εξαδέλφου
Μια πολύ μικρή... ουρά στην εξωφρενικά προνομιακή μεταχείριση της υπερδραστήριας εταιρίας Qualco, συμφερόντων Ορέστη Τσακαλώτου, από το Ελληνικό Δημόσιο αποδεικνύεται το χρυσοφόρο συμβόλαιο των 12.000.000 ευρώ για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, που απέσπασε πρόσφατα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε προηγηθεί, μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, και άλλη ανάθεση «μαμούθ» στον... ταλαντούχο εξάδελφο του υπουργού Οικονομικών, αυτή τη φορά διά χειρός Στουρνάρα, που τον έχρισε «εθνικό εκκαθαριστή», παραχωρώντας του την αποκλειστική και εν λευκώ διαχείριση των 16 προβληματικών τραπεζών οι οποίες κατέρρευσαν εν μέσω Μνημονίου.
Σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, όπου βάσει προκήρυξης γνωρίζουμε την αμοιβή της Qualco, στην υπόθεση των ελληνικών bad banks παραμένουν ασαφή ακόμη και σήμερα το ύψος, αλλά κυρίως ο... τρόπος υπολογισμού της αμοιβής της εταιρίας του κ. Τσακαλώτου, πάντα βεβαίως με χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου. Γεγονός είναι, όμως, ότι μια κοινοπραξία με leader την Qualco διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα και με τις ευλογίες Στουρνάρα ένα τεράστιο αποθεματικό 9 δισ., καθώς στις υπό εκκαθάριση τράπεζες ανήκουν και πρώην κολοσσοί, όπως η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), αλλά και αρκετές συνεταιριστικές με σημαντική ακίνητη περιουσία στην κατοχή τους. Δυστυχώς για τον επιχειρηματία Ορέστη Τσακαλώτο, όσο και για τον υπουργό εξάδελφό του, που δεν κρύβει τις παλαιές φιλικές σχέσεις του με τον κεντρικό τραπεζίτη, η παράδοξη αυτή «παραχώρηση» διαθέτει και οσμή σκανδάλου· για τον απλούστατο λόγο ότι η Qualco ήδη από το 2004 ήταν εγκατεστημένη στα λογιστήρια πολλών από τις συγκεκριμένες τράπεζες, ελέγχοντας την έγκαιρη είσπραξη των οφειλών από δάνεια μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Debt Collection Software. O έλεγχος αυτός δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός, καθώς στην περίοδο της κρίσης οι ανεξόφλητες οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα χρέη μετατράπηκαν σε μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα» δάνεια. Τώρα, πώς η ίδια εταιρία που «έτρεχε» τα προηγούμενα χρόνια τους ελέγχους των εισπράξεων και των πληρωμών αναλαμβάνει τις εκκαθαρίσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ένα προφανές ερώτημα, το οποίο μόνον ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να απαντήσει...
Στην αρχή το εμφάνισε ως μια διαδικασία που αντιστοιχούσε σε μνημονιακή υποχρέωση, κατά τη συνήθη πρακτική του να δικαιολογεί διάφορες περίεργες αναθέσεις. Τον Απρίλιο του 2016 ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) η ανάθεση στην κοινοπραξία PQH της ενιαίας εκκαθάρισης των 16 «κακών» τραπεζών (bad banks), που, παρά την «κακία» τους, εξακολουθούσαν να διαθέτουν στο σύνολό τους ενεργητικό ύψους 9 δισ. ευρώ. Από τότε ο ειδικός εκκαθαριστής, η PQH, διαχειρίζεται πλέον το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων και το οποίο αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ποιος είναι, όμως, ο super εκκαθαριστής, η περιβόητη PQH; Δεν είναι άλλος από την κοινοπραξία που συνέστησαν για τον σκοπό αυτόν η PricewaterhouseCoopers (PwC), η Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου και η σουηδική Hoist Kredit Aktiebolag, ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό σχήμα που προσδιορίζεται από τα αρχικά των τριών εταιριών. Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε τη στενή σχέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Στουρνάρα, που αποτελούσαν την επονομαζόμενη «παρέα της Οξφόρδης». Ισως αυτή η νεανική φιλία να εξηγεί εν μέρει και γιατί η συγκεκριμένη κοινοπραξία κέρδισε τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΤτΕ για το έργο απέναντι σε δύο υπολογίσιμους αντιπάλους, την Αlvarez & Marsal και την Ernst & Young.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της ΤτΕ, ένας εκ των εταίρων, η σουηδική Hoist Kredit Aktiebolag, είχε σχεδόν προαναγγείλει το αποτέλεσμα με ανακοίνωσή της στις 29/03/2016. Τότε οι Σουηδοί ανέφεραν ότι μαζί με την PwC Business Solution Α.Ε. και την Qualco συμμετέχουν σε συζητήσεις με την ΤτΕ για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των 16 υπό εκκαθάριση ελληνικών τραπεζών και δεν έκρυβαν την προοπτική που θα άνοιγε γι’ αυτούς στην ελληνική αγορά η ανάληψη του έργου. Μάλιστα, ο Jorgen Olsson, επικεφαλής της Hoist, επισκέφθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης, την Αθήνα για επαφές με την ΤτΕ...
Εκτός των Σουηδών, οι άλλοι δύο εταίροι της κοινοπραξίας δεν ήταν άσχετοι με τις εκκαθαρίσεις των τραπεζών. Αλλωστε αυτό το στοιχείο επικρίθηκε σφοδρά από τον Τύπο της εποχής, ο οποίος επεσήμανε ότι η ΤτΕ επέλεξε μια κοινοπραξία εκκαθαριστών από εταιρίες που υποτίθεται ότι τα προηγούμενα χρόνια «έτρεχαν» τις εκκαθαρίσεις κάποιων από τις 16 τράπεζες. Και γιατί αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί κακό; Γιατί κάποιοι δυνητικά θα μπορούσαν να είχαν καλύτερη πληροφόρηση από κάποιους άλλους, που επίσης κατέθεσαν προσφορά στον ίδιο διαγωνισμό.
Για παράδειγμα, η PwC είχε ήδη αναλάβει από την ΤτΕ την εκκαθάριση δύο τραπεζών, της Probank και της Πανελλήνιας. Οσο για την Qualco, είχε εφοδιάσει με το περίφημο λογισμικό της για τη διαχείριση οφειλών (Q Collections) την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, το Τ.Τ., τη Eurobank και την Εθνική, και τότε μάλιστα είχαν ακουστεί στην αγορά γκρίνιες ότι το λογισμικό αυτό «χτυπούσε» σε κάποιες παραμέτρους του. Ωστόσο, ο καιρός τα θεραπεύει όλα!
Η «αναντικατάστατη» Qualco είναι η ίδια εταιρία εξειδικευμένου λογισμικού που ανέλαβε σε συνεργασία με άλλες εταιρίες και το project για τη διαχείριση των «κόκκινων» λογαριασμών της ΔΕΗ, που φτάνουν το δυσθεώρητο ύψος των περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ετσι το λογισμικό της Qualco έχει φτάσει να «φακελώνει» σχεδόν όλους τους Ελληνες ή, για να ακριβολογούμε, όλους όσοι χρωστούν στις τράπεζες και τη ΔΕΗ!
Ευλόγως κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί αν όλα αυτά τελούν σε γνώση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ή και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αν οι παραπάνω θεσμοί ανησυχούν για την υπερσυγκέντρωση τόσων δεδομένων στα χέρια ενός ιδιώτη, έστω κι αν αυτός έχει τις ευλογίες της Τραπέζης της Ελλάδος!



Το φρέσκο χρήμα που ανοίγει την πόρτα στην PIMCO 
Ομως, καθώς οι δουλειές μεγαλώνουν συνεχώς και χρειάζεται ρευστότητα για ανάπτυξη, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Qualco βρήκε το φρέσκο χρήμα που αναζητούσε από τον αμερικανικό κολοσσό PIMCO, ο οποίος κάλυψε το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η εταιρία του Ορέστη Τσακαλώτου επενδύοντας 10.000.000 ευρώ, που θα μετατραπούν δυνητικά σε μετοχές. Αυτός μπορεί να θεωρηθεί ένας έμμεσος τρόπος για την PIMCO να μπει στην αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.
Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι που μοιράζονται τα «φιλέτα». Ας σημειωθεί πως η ατυχήσασα στον διαγωνισμό των bad banks Alvarez & Marsal απέσπασε από την ΤτΕ ειδική άδεια για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων και, βέβαια, όπως πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία», ανέλαβε με απευθείας ανάθεση από τον κ. Στουρνάρα την περίφημη «μελέτη» για τα capital controls και την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, που διέρρευσε (όλως τυχαίως) στην «Καθημερινή», αποτυπώνοντας με υπερβολικό τρόπο το ζοφερό κλίμα και τη διάχυτη απαισιοδοξία· ό,τι χειρότερο, δηλαδή, εν όψει των επερχόμενων stress tests...
Κάπως έτσι, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει... Και σε ό,τι αφορά τη συνωνυμία με τον διοικητή της ΤτΕ, πραγματικά καμία σχέση.


http://www.dimokratianews.gr/content/81264/ethnikos-ekkatharistis-o-exadelfos-tsakalotos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου