Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Η μηλιά του… Νεύτωνα!



Η ιστορία του Ισαάκ Νεύτωνα και η πτώση του μήλου είναι ένα από τα πιο διάσημα “ανέκδοτα” στην επιστήμη. Ο νεαρός Ισαάκ Νεύτωνας κάθισε κάτω από μια μήλα στο κήπο του όταν ένα φρούτο έπεσε στο κεφάλι του, και με το ξαφνικό χτύπημα… ταρακουνήθηκε το μυαλό του και ανακάλυψε τη θεωρία της βαρύτητας. 

Ο πρώτη γραπτή πηγή για το περιστατικό του μήλου εμφανίζεται στις σημειώσεις του John Conduitt, ο οποίος ήταν βοηθός του Νεύτωνα στο βασιλικό νομισματοκοπείο και σύζυγος της ανιψιάς του. 

Το 1726, το έτος θανάτου του Νεύτωνα, ο John Conduitt περιέγραψε το γεγονός:“Στο έτος 1666 έφυγε και πάλι από το Cambridge για να επισκεφθεί τη μητέρα του στο Lincolnshire. Ενώ ο ίδιος έκανε βόλτα σε έναν κήπο, και βλέποντας ένα μήλο να πέφτει στο έδαφος από μια μηλιά, σκέφτηκε τη θεωρία της βαρύτητας”.






Ο Νεύτωνας φαίνεται ότι είχε μιλήσει σε πολλούς για την ιστορία των μήλων, καθώς και ο συγγραφέας William Stukeley έγραψε το 1752 για μια συνομιλία που είχε μαζί του: “Πήγαμε στον κήπο και σταθήκαμε κάτω από τη σκιά μιας μηλιάς, μόνο αυτός και εγώ. “Γιατί το μήλο πρέπει πάντα να πέφτει κάθετα στο έδαφος;”, αναρωτήθηκε εκείνος βλέποντας ένα μήλο να πέφτει… Γιατί να μην πάει προς τα πλάγια ή προς τα πάνω αλλά συνεχώς κάθετα;”… Κάπως έτσι σκέφτηκε τη θεωρία της βαρύτητας και στη συνέχεια την επεξήγησε”.

Το έτος που λέγεται ότι συνέβη το περιστατικό αυτό, ο Νεύτωνας έμενε στο Woolsthorpe Manor κοντά στο Grantham στο Lincolnshire. Το Woolsthorpe Manor ήταν η γενέτειρά του και εκεί είχε το πατρικό του σπίτι. Ο Ισαάκ επέστρεψε εδώ το 1666 όταν το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έκλεισε λόγω της πανώλης και εδώ πραγματοποίησε πολλά από τα πιο διάσημα πειράματά του, κυρίως το έργο του για το φως και την οπτική.
Αν και ο Νεύτωνας δεν διευκρίνισε ακριβώς πού είδε το μήλο να πέφτει και σκέφτηκε τα περί βαρύτητας, υπήρχε μια μηλιά στον κήπο του στο Manor και, φυσικά, υποτίθεται ότι αυτό είναι και το φημισμένο δέντρο.

Το δέντρο φρόντιζαν από τη δεκαετία του 1750 όλες οι της οικογένειας Woolerton. Το 1816, μια καταιγίδα το χτύπησε, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του σώθηκε και ξαναβλάστησε. Τα μοσχεύματα από τη μήλα του Νεύτωνα έχουν διανεμηθεί και καλλιεργηθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου