Σε καθεστώς αιχμαλωσίας έχουν περιέλθει κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία 1.014.295 φορολογούμενων, με τον κρατικό εισπρακτικό μηχανισμό να βάζει χέρι κάθε μέρα σε 1.000 τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η Εφορία χτυπά με περίπου 6.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια την ημέρα και από αυτά τα 1.000 καταλήγουν σε κατασχέσεις.
Στα υπόλοιπα οι λογαριασμοί είναι άδειοι.
Μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις κάνουν φτερά σε καθημερινή βάση, ενοίκια δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια των ιδιοκτητών ακινήτων, οφειλές προμηθευτών δεσμεύονται για χρέη μικρομεσαίων επιχειρηματιών, σπίτια και καταστήματα δεσμεύονται την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει κοινωνικό πρόσωπο με μερίσματα του πεντακοσάρικου, τα οποία όπως αποκαλύπτεται από το ίδιο το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προέκυψαν από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών του 2017. Το σχήμα είναι εντυπωσιακά απλό. Κοινωνικές δαπάνες δεν πληρώνονται, οι φόροι διογκώνονται διαγράφοντας πορεία αντίθετη με τα εισοδήματα, οι κατασχέσεις κάνουν επέλαση και το μέρισμα έρχεται να ρίξει στάχτη στα μάτια.
Το μέρισμα μπορεί να είναι ακατάσχετο, αλλά όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί από τους δικαιούχους θα το χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν χρέη και να γλιτώσουν κατασχέσεις. Ούτως ή άλλως, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του Δημοσίου εντοπίζεται στις παρυφές των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, δεδομένου ότι το 80% χρωστά λιγότερα από 3.000 ευρώ.
Φασούλι το φασούλι και με τη «βοήθεια» των μεγαλοοφειλετών, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους έχουν κάνει άλμα στα 10,444 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,476 δισ. ευρώ αφορούν μόνο φορολογικές υποχρεώσεις. Εναν μήνα νωρίτερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα ήταν 9,257 δισ. ευρώ (αύξηση 1,187 δισ. ευρώ σε έναν μήνα) και οι απλήρωτοι φόροι 7,323 δισ. ευρώ (αύξηση 1,153 δισ. ευρώ).
Πάει και το ενοίκιο
Οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων είναι το συνηθέστερο μέσο αναγκαστικής είσπραξης φόρων που έχουν πέσει βουνό στις πλάτες των φορολογουμένων. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Ηδη η Εφορία προχωρά σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, κάνει κατασχέσεις στα χέρια προμηθευτών ή ακόμα και ενοικιαστών (αντί να πληρώσουν τον πελάτη ή τον σπιτονοικοκύρη καλούνται να πληρώσουν την Εφορία του οφειλέτη) και σύντομα ετοιμάζεται να κάνει άλμα στην πίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και το αργότερο εντός των πρώτων ημερών του 2018 θα πρέπει να φέρει στη Βουλή διατάξεις νόμου με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί, σπίτια και καταστήματα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν το μέγεθος της πίεσης που απορρέει από την αναγκαστική εισπρακτική πρακτική φόρων που είναι αδύνατο πια από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας να πληρωθούν. Είτε στην ώρα τους, είτε ποτέ.
Στο τέλος Οκτωβρίου τα αναγκαστικά μέτρα χτύπησαν κόκκινο. Σε κάθε οκτώ φορολογουμένους ένας έχει ήδη ζήσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων. Ενας στους τέσσερις φορολογουμένους είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις. Ενας στους δύο, απλώς χρωστάει.
Ανατρέχοντας στους αριθμούς και τη σκληρή τους αλήθεια, σε σύνολο οκτώ εκατομμυρίων φορολογουμένων οι 4.170.753 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Κυρίως στην Εφορία, λιγότερο σε τελωνεία.
Από αυτούς, 1.718.371 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις. Η βίαιη είσοδος της Εφορίας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είναι απλώς θέμα χρόνου. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων, οι οποίες επίσης προβλέπονται από το Μνημόνιο, με την υπογραφή της κυβέρνησης, αναμένεται να συρρικνώσουν δραστικά τη δεξαμενή των οφειλετών στους οποίους θα μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Σύντομα η χιονοστιβάδα θα λάβει πολλαπλάσιες διαστάσεις.
Η εισπρακτική αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ήδη εντυπωσιακή. Μέσω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης στο ταμείο του Δημοσίου έχουν καταλήξει από τις αρχές του έτους παραπάνω από 4 δισ. ευρώ συνδράμοντας στην αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού τα οποία λύγισαν φέτος δραστικά υπό το βάρος της υπερφορολόγησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 1,701 δισ. ευρώ από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα (ποσοστό εισπραξιμότητας 20,4%) και 2,318 δισ. ευρώ από τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη παρελθόντων ετών τα οποία έχουν φτάσει πλέον στα 89,307 δισ. ευρώ. Από αυτά, εισπράξιμα είναι ζήτημα εάν είναι τα 10 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι μόνο τα χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων φτάνουν τα 12,9 δισ. ευρώ και τα χρέη ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων υπερβαίνουν τα 8,9 δισ. ευρώ.
Βερεσέ
Σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους, φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στη διάρκεια του έτους έως τώρα, πάνω από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ήρθαν αντιμέτωποι με δόσεις ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1,896 δισ. ευρώ. Κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα 1,414 δισ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα του απόλυτου φορολογικού εφιάλτη να διαμορφώνεται σε 74,6%.
Στο μέτωπο των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων η εικόνα είναι χειρότερη. Στα 2,661 δισ. ευρώ των απαιτήσεων πληρωμής για τις δύο πρώτες δόσεις οι εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώνονται 834 εκατ. ευρώ χαμηλότερα. Η εισπραξιμότητα στο 68,68%.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ, από τα 10,232 δισ. ευρώ οφειλών τα 8,642 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν στην ώρα τους (εισπραξιμότητα 84,46%) και τα υπόλοιπα 1,590 δισ. ευρώ μπήκαν στον κουβά των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Και ηλεκτρονικό σφυρί
Στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν αναρτηθεί, με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης έως τον Μάρτιο του 2018, δέκα πλειστηριασμοί ακινήτων. Μεταξύ αυτών ένα οικόπεδο με ισόγεια οικεία και υπόγειο στην Κοζάνη με τιμή πρώτης προσφοράς 60.000 ευρώ, μια υπόγεια αποθήκη στη Σαντορίνη με τιμή πρώτης προσφοράς 11.200 ευρώ, ένα πρατήριο καυσίμων στη Σαντορίνη με τιμή πρώτης προσφοράς 64.000 ευρώ και ένα διαμέρισμα στη Νέα Ερυθραία με τιμή πρώτης προσφοράς 243.292 ευρώ.
Οι πλειστηριασμοί αυτοί, στην πλειονότητά τους ανακυκλώνονται τους τελευταίους μήνες καθώς δεν προκύπτουν αγοραστές. Οι δανειστές έχουν φροντίσει και η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τις υποδείξεις, ώστε η κατάσταση αυτή να αναστραφεί. Σύντομα η ΑΑΔΕ θα αρχίσει να διενεργεί και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ η προσαρμογή των τιμών πρώτης προσφοράς από το ύψος των αντικειμενικών στο ύψος των εμπορικών βρίσκεται καθ' οδόν. Η διάταξη νόμου για τις εμπορικές τιμές στην πρώτη προσφορά ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από την κυβέρνηση, αλλά η ενεργοποίησή της βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση. Υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών, δεν θα καθυστερήσει.
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5496572/1-014-295-forologoymenoys-stayrwse-h-eforia/
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5496572/1-014-295-forologoymenoys-stayrwse-h-eforia/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου