Χαλβάς με επικάλυψη λιωμένης σοκολάτας
Υλικά (για 25 - 35 κομμάτια / ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους)
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
- 3 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 φλιτζ. νερό
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Παράλληλα βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες. Δεν μας νοιάζει να φτιάξουμε σιρόπι, αλλά να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν τα αρώματα της κανέλας. Οταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το καυτό μείγμα ζάχαρης στο καυτό σιμιγδάλι, ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και καίει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει και να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και αδειάζουμε τον χαλβά σε ένα σχετικά μικρό τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο ταψί. Τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως για περίπου 1 ώρα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της τόσο που στα χείλη να την αισθανόμαστε κρύα. Κόβουμε τον χαλβά σε μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια, σαν μίνι μπάρες.
Με μια λαβίδα βγάζουμε το χαλβά κομματάκι-κομματάκια και το βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Ακουμπάμε τα κομματάκια χαλβά πάνω σε λαδόκολλα, αφήνουμε να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη, για τουλάχιστον 1 ώρα, και κατόπιν ξεκολλάμε τα κομματάκια από τη λαδόκολλα και τα φυλάμε μέσα σε δοχείο για τρόφιμα, εκτός ψυγείου.
Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει και να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και αδειάζουμε τον χαλβά σε ένα σχετικά μικρό τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο ταψί. Τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως για περίπου 1 ώρα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της τόσο που στα χείλη να την αισθανόμαστε κρύα. Κόβουμε τον χαλβά σε μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια, σαν μίνι μπάρες.
Με μια λαβίδα βγάζουμε το χαλβά κομματάκι-κομματάκια και το βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Ακουμπάμε τα κομματάκια χαλβά πάνω σε λαδόκολλα, αφήνουμε να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη, για τουλάχιστον 1 ώρα, και κατόπιν ξεκολλάμε τα κομματάκια από τη λαδόκολλα και τα φυλάμε μέσα σε δοχείο για τρόφιμα, εκτός ψυγείου.
Για πιο ενισχυμένη επικάλυψη, όταν στεγνώσει η πρώτη δόση, ξαναβουτάμε τα χαλβαδοσοκαλατάκια ένα-ένα σε άλλα 250 γρ. λιωμένης κουβερτούρας. Ετσι, όταν σταθεροποιηθεί και η δεύτερη στρώση, θα έχουμε μια παχιά σοκολατένια επικάλυψη.
http://www.kathimerini.gr/884837/article/gastronomos/syntages/liwmenh-sokolata-pantoy
http://www.kathimerini.gr/884837/article/gastronomos/syntages/liwmenh-sokolata-pantoy
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου