Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Πού καταλήγουν τα διαστημόπλοια όταν... «πεθάνουν»




Πολλές φορές, παρακολουθώντας μια εκτόξευση διαστημόπλοιου στην τηλεόραση, έχω αναρωτηθεί πού θα καταλήξει όταν ολοκληρώσει την αποστολή του ή απλά όταν ξεμείνει από καύσιμα.
Όχι, δεν κινδυνεύουμε να μας πέσει στο κεφάλι, αφού τα λαμπρά μυαλά της NASA έχουν προβλέψει και γι' αυτό. Τα στέλνει στο μέρος εκείνο που έχει ονομαστεί «νεκροταφείο διαστημόπλοιων». Για ευνόητους λόγους, το σημείο Nemo, όπως λέγεται, βρίσκεται στη μέση του πουθενά: τρεις χιλιάδες μίλια από την ανατολική ακτή της  Νέας Ζηλανδίας, σε βάθος πάνω από 2.000 μίλια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.




Είναι το σημείο που βρίσκεται πιο μακριά από κάθε ξηρά στον πλανήτη και για τον λόγο αυτό, το ιδανικό μέρος για την προσγείωση γιγαντιαίων τμημάτων ενός διαστημόπλοιου που ταξιδεύουν με ταχύτητα άνω των 180  mph μετά την πρόσκρουση. Η NASA έχει υπολογίσει ότι η πιθανότητα να πέσει πάνω σε κάποιον κομμάτι του διαστημόπλοιου είναι μια στις 10.000.
Από το 1971, πάνω από 263 διαστημόπλοια έχουν... ταφεί εκεί. Στο σημείο καταλήγουν μόνο τα μεγαλύτερα διαστημόπλοια, καθώς οι μικρότεροι δορυφόροι, πριν φτάσουν στην επιφάνεια της γης, έχουν ήδη καεί εξ ολοκλήρου.
Επόμενος... μελλοθάνατος στη λίστα της NASA είναι ο Διεθνής  Διαστημικός Σταθμός, που αναμένεται να βγει εκτός υπηρεσίας σε 12 χρόνια από τώρα, και να πάρει τη θέση του δίπλα στα άλλα βυθισμένα αστρόπλοια της ιστορίας του διαστήματος.


http://www.newmoney.gr/diethni/337775-pou-kataligoun-ta-diastimoploia-otan-%C2%ABpethanoun%C2%BB

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου