Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες πληρώνουν από την τσέπη τους για ιατρικές υπηρεσίες και περίπου ένας στους δύο πληρώνει έως και 50 ευρώ το μήνα για αγορά φαρμάκων, παρόλο που έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλεια και τους συνταγογραφούνται.
Ενα μικρότερο ποσοστό φτάνει να πληρώνει ακόμη και 100 ευρώ το μήνα για φάρμακα!Οι πολίτες εκφράζουν την άποψη ότι επιβαρύνονται σημαντικά για παροχές υγείας, πληρώνουν για φάρμακα, δηλώνουν ελλείψεις στα εμβόλια, έχουν ανασφάλεια για τη μελλοντική κάλυψη από το κράτος ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων.Οπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα γενικού κοινού του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που διεξάγεται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», το 62% των ερωτηθέντων που είχε ανάγκη ιατρικής φροντίδας τον τελευταίο χρόνο χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του. Το 21% των συμμετεχόντων στη μελέτη αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), αμέλεια (11%) και αναμονή (11%).Στα 170 ευρώ ετησίως φτάνει το κόστος που πληρώνει από την τσέπη του κατά μέσο όρο ο Ελληνας για επισκέψεις σε γιατρούς, τα 50 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις και τα 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους. Μάλιστα, τα χρήματα που καταβάλλει ο Ελληνας πολίτης για οδοντιάτρους έχουν αυξηθεί, καθώς το 2015 ήταν κατά μέσο όσο 50 ευρώ ετησίως.
Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης, το 42% των Ελλήνων πληρώνει από την τσέπη του από 10 έως 50 ευρώ μηνιαίως για προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το 35% λιγότερο από 10 ευρώ, το 8% από 50 έως 100 ευρώ, το 3% δίνει έως 200 ευρώ και ένα 1% του πληθυσμού καταβάλλει από 200 έως 500 ευρώ για προμήθεια φαρμάκων. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις ένα 10% δεν χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του για να αγοράσει φάρμακα.
Ενδεικτικό της δυστοκίας πρόσβασης στα φάρμακα, είναι το γεγονός ότι το 45% ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Οι συμμετοχές των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη παρουσιάζουν εντυπωσιακές αυξήσεις, όπως έχει αναδείξει ο Ελεύθερος Τύπος σε δημοσίευμά του. Φτάνουν ακόμη και το… 700% σε ορισμένα φάρμακα, παρόλο που οι τιμές των φαρμάκων παρουσιάζουν μείωση στις τιμές τους έως και 60%! Αυτό είναι το οξύμωρο, που εξαγριώνει τους ασφαλισμένους, οι οποίοι φυσικά δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο πληρώνουν περισσότερα χρήματα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής παραμένει ίδιο. Ο λόγος είναι γιατί δεν υπολογίζεται απλά η συμμετοχή επί της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου, αλλά μετά από μια σειρά μέτρων, ο τρόπος υπολογισμού βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, μετακυλίοντας μεγάλο ποσό στις πλάτες των ασθενών. Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, η συνολική επιβάρυνση των ασφαλισμένων στη συμμετοχή υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 32%, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ήταν στο 12%.
Σημαντική επιδείνωση από το 2010 και μετά παρουσιάζει η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την Υγεία του ελληνικού πληθυσμού. Η αυτοαναφερόμενη ψυχική Υγεία ήταν στο 50,8% το 2008, ενώ το 2017 έπεσε στο 47,8%.
Η κατάσταση της ποιότητας ζωής χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο όσο διαρκεί η κρίση. Η αντίστοιχη έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που διεξήχθη το 2015 κατέγραψε σε σχέση με το 2009 σημαντική επιδείνωση κατά 80% της οικονομικής κατάστασης, κατά 55% της διάθεσης και της ψυχικής κατάστασης και κατά 52% της οικονομικής επιβάρυνσης για υπηρεσίες Υγείας.
Μεγάλη ανησυχία για την κοινωνία μας, όπως ανέδειξαν κατά την παρουσίαση της μελέτης ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Βίκυ Μπενέτου, η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Μαρία Καντζανού, και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, προκαλεί ο ανεμβολίαστος ενήλικος πληθυσμός. Το 27% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στη ζωή του. Το 6% αναφέρει δυσκολίες για να εμβολιαστεί, κυρίως λόγω έλλειψης εμβολίων (30%), φόβους για κινδύνους (20%), δυσκολία συνταγογράφησης (12%), κόστος εμβολίου (9%). Το 19% δεν γνωρίζει ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες και το 23% δεν γνωρίζει εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πνευμονικές λοιμώξεις.
Απίστευτο και άκρως ανησυχητικό είναι ότι το 76% των ενήλικων Ελλήνων δεν έχει ενημερωθεί για τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό HPV, με το 78% να μη γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου!
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/183643/asfalismenoi-alla-anasfalistoi-oi-ellines-stin-iatrofarmakeftiki-perithalpsi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου