Τα δέντρα στις μητροπολιτικές περιοχές αναπτύσσονται ταχύτερα από τα δέντρα στις αγροτικές περιοχές παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο της επίπτωσης της αστικής θερμότητας στην ανάπτυξη των δέντρων.
Η ανάλυση, υπό την αιγίδα του Πολυτεχνείου του Μονάχου (TUM), αποκάλυψε ότι τα αστικά δέντρα έχουν εκτεθεί σε μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη άρχισε μόλις πρόσφατα να επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα στις αγροτικές περιοχές.
Ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανάπτυξη των δέντρων στα δάση έχουν μελετηθεί εκτενώς, μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα στοιχεία για τα αστικά δέντρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Χανς Πρετς, επικεφαλής της μελέτης.
Ένας κύριος λόγος για τη μελέτη είναι η επικρατούσα τάση προς την παγκόσμια αστικοποίηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ο αστικός πληθυσμός παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 60% μέχρι το 2030, με μια συνεχή ανοδική τάση.
Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα δέντρων από το Βερολίνο, το Μπρίσμπεϊν, το Κέιπ Τάουν, το Ανόι, το Χιούστον, το Μόναχο, το Παρίσι, το Πρινς Τζορτζ, το Σαντιάγκο και το Σαπόρο. Οι πόλεις επιλέχθηκαν ώστε να καλυφθούν διαφορετικές κλιματικές ζώνες, από βόρεια και εύκρατα έως μεσογειακά και υποτροπικά κλίματα.
Συνολικά, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε σχεδόν 1.400 ώριμα δέντρα, επιλέγοντας ένα χαρακτηριστικό και κυρίαρχο είδος δέντρου για κάθε πόλη, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γύρω περιοχές.
«Ανακαλύψαμε ότι τα αστικά δέντρα της ίδιας ηλικίας είναι μεγαλύτερα κατά μέσο όρο από τα δέντρα σε αγροτικές περιοχές, επειδή τα αστικά δέντρα μεγαλώνουν ταχύτερα», δήλωσε ο Πρετς.
«Περαιτέρω παρατήρηση έδειξε ότι η σχετική διαφορά μεγέθους μεταξύ αστικών και αγροτικών δένδρων μειώνεται με την αυξανόμενη ηλικία, αλλά παραμένει εμφανής. Ενώ η διαφορά ανέρχεται σε περίπου 25% στην ηλικία των 50 ετών, εξακολουθεί να είναι μόλις κάτω από 20% στα εκατό χρόνια», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των αστικών δέντρων οφείλεται στο λεγόμενο φαινόμενο της αστικής θερμότητας, που οδηγεί σε υπερθέρμανση και συνεπώς υψηλότερες θερμοκρασίες στα αστικά κέντρα. Σε σύγκριση με τη γύρω περιοχή της υπαίθρου, αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να ανέλθει από τρεις έως δέκα βαθμούς Κελσίου.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν την ανάπτυξη των δέντρων με δύο τρόπους, με την τόνωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας και την παράταση της περιόδου βλάστησης, η οποία επεκτείνει το χρόνο του έτους κατά το οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα δένδρα. Ωστόσο, η αρχική θετική επίδραση συνοδεύεται επίσης από την επιτάχυνση της γήρανσης των δέντρων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου