Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Η κλιματική αλλαγή κάνει την τροφή μας λιγότερο θρεπτική




Τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μειώνουν τη θρεπτική αξία των παγκόσμιων φυτικών καλλιεργειών, απειλώντας την υγεία των ανθρώπων, καθώς και άλλων ειδών, όπως οι μέλισσες.
Πολλές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι πολλά από τα σημαντικότερα τρόφιμα της ανθρωπότητας έχουν σταδιακά χάσει τη θρεπτική τους αξία, καθώς η περιεκτικότητα των λαχανικών σε πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες έχει πέσει σημαντικά τα τελευταία 50 με 70 χρόνια.
Η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι οι επιλογές καλλιέργειας προκάλεσαν αυτές τις αλλαγές. καθώς επιλέγουμε καλλιέργειες με βάση την ανάγκη υψηλότερων αποδόσεων και όχι με βάση τη διατροφική αξία τους. Ωστόσο, πρόσφατα ορισμένοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να υποπτεύονται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να αλλάξει τη θρεπτική αξία του φαγητού μας.
Ενώ τα υψηλότερα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα επιταχύνουν τη φωτοσύνθεση, αυτό προκαλεί τα φυτά να γεμίζουν με περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερες από τις άλλες θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Πρόσφατα, ερευνητές του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας ανέλυσαν και φύτευσαν ποικιλίες ρυζιού, σόγιας και σιταριού από τη δεκαετία του 1950 και του 1960. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να υπολογίσουν κατά πόσο το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο. Οι ίδιοι επιστήμονες πειραματίζονται επίσης με πιπεριές και καφέ, για να δουν πώς επηρεάζονται με το διοξείδιο του άνθρακα τα επίπεδα της βιταμίνης C και της καφεΐνης, αντίστοιχα.
Τα φυτά αποτελούν μια σημαντικότατη πηγή πρωτεΐνης στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μέχρι το 2050, εκτιμάται ότι 150 εκατομμύρια άνθρωποι ίσως διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας πρωτεϊνών, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, 138 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των μητέρων και των βρεφών. Επιπλέον, μία άλλη μελέτη εκτιμά ότι πάνω από 354 εκατομμύρια παιδιά και 1 δισεκατομμύριο μητέρες ζουν σε χώρες όπου ο σίδηρος στη διατροφή θα μειωθεί σημαντικά. Αυτό θα επιδεινώσει το ήδη σοβαρό πρόβλημα της αναιμίας, που προκαλεί ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η διατροφική μετάβαση προς περισσότερο άμυλο και μακριά από την πρωτεΐνη συνδέεται ήδη με την αύξηση ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Μια παρόμοια μετατόπιση στο σύστημα καλλιέργειας τροφίμων θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1280063/i-klimatiki-allagi-kanei-tin-trofi-mas-ligotero-threptiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου