Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr
akots@naftemporiki.gr
Πριν από λίγα χρόνια ανήκε περισσότερο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, χωρίς ιδιαίτερη θέση στην πραγματική ζωή. Σήμερα κυριαρχεί στις συζητήσεις περί Τέταρτης Επανάστασης, με προσωπικότητες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν να παραδέχονται ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.
«Η χώρα που θα ηγηθεί στην τεχνητή νοημοσύνη θα κατακτήσει τον κόσμο» είχε προβλέψει πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος. Είναι όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη η λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία ή αποτελεί ακόμη μία πρόκληση με απρόβλεπτες συνέπειες;
Σχεδόν εβδομήντα χρόνια από την κυκλοφορία του τότε προφητικού βιβλίου «1984» του Τζορτζ Όργουελ, παρουσιάζοντας έναν -όχι και τόσο πλέον- μακρινό δυστοπικό κόσμο, και οι ειδικοί ξεχωρίζουν τρεις βασικούς παράγοντες που θα αλλάξουν άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού: Ρομπότ και Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Η ευρεία χρήση των μηχανών και η αυτοματοποίηση θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις σύγχρονες κοινωνίες σε παράδεισο - αλλά και σε κόλαση. Στην εποχή της αυτοματοποίησης και της προηγμένης ρομποτικής, οι νέες τεχνολογίες φέρνουν πιο κοντά τον ψηφιακό με τον πραγματικό κόσμο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και συμβάλλοντας σε καλύτερη ποιότητα ζωής.
Υπάρχει όμως και ο μεγάλος κίνδυνος της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας, ειδικά εάν οι εθνικές κυβερνήσεις δεν μεριμνήσουν για τη μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών εργασίας και την επιμόρφωση των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας εποχής και να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Οι οικονομίες ανά τον κόσμο διατρέχουν τον κίνδυνο ενός νέου σοκ και δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για το επόμενο κύμα αυτοματοποίησης, προειδοποιεί το WEF στην έκθεσή του για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Το WEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια έως και πέντε εκατ. θέσεων εργασίας έως το 2020 εξαιτίας των ρομπότ, καλώντας τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τους εργαζομένους κατά την περίοδο μετάβασης στη νέα εποχή, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους.
Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, το WEF υποστηρίζει ότι η προστασία των εργαζομένων ενισχύει παρά αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα. Αυτό σημαίνει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, βάζοντας φραγμούς στην πρόοδο της επιστήμης; Είναι αδύνατον.
Το ζητούμενο είναι η προστασία της ανθρωπότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Και αυτό, όπως διατείνεται ο μελλοντολόγος Γκερντ Λέοναρντ, θα είναι εφικτό μόνο μέσω ενός κώδικα ηθικής, που θα διασφαλίζει τη χρήση της τεχνολογίας με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Είναι ο μόνος, ασφαλής δρόμος προς τον παράδεισο.
http://www.naftemporiki.gr/story/1281289/ithiki-kai-texnologia
http://www.naftemporiki.gr/story/1281289/ithiki-kai-texnologia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου