Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η οικονομική πτυχή στην αντιπαράθεση Μαδρίτης - Βαρκελώνης




Μεγάλο πλήγμα για την Ισπανία θα αποτελούσε μια πιθανή απόσχιση της Καταλωνίας, η οποία αποτελεί, όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί, τον κινητήριο μοχλό της ισπανικής οικονομίας παρά το χρέος που τη βαραίνει. Βιομηχανία, έρευνα και τουρισμός έχουν αναδειχτεί στα ισχυρά χαρτιά της επαρχίας που διεκδικεί την ανεξαρτησία της, καθώς το 2016 συνεισέφερε το 19% του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, κάτι που την καθιστά την πλουσιότερη περιοχή της χώρας.

Σε επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι τέταρτη στη χώρα, με 28.600 ευρώ, τη στιγμή που το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ισπανία συνολικά είναι 24.000 ευρώ.
Αλλά και στο θέμα της ανεργίας η Καταλωνία φαίνεται πως τα καταφέρνει καλύτερα από άλλες περιοχές της Ισπανίας καθώς έφτασε το 13,2% το δεύτερο τετράμηνο του 2017 συγκριτικά με το 17,2% της ανεργίας που καταγράφηκε σε εθνικό επίπεδο.
Δυνατός «παίκτης» στις εξαγωγές
Η Καταλωνία είναι με μεγάλη διαφορά πρώτη στις εξαγωγές με το ένα τέταρτο των αγαθών που παράγονται εκεί να έχουν πουληθεί στο εξωτερικό το 2016 και το πρώτο τετράμηνο του 2017. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2015 προσέλκυσε επίσης περίπου το 14% των ξένων επενδύσεων στην Ισπανία, γεγονός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση μετά τη Μαδρίτη, η οποία εξασφάλισε ποσοστό 64%.
Δεν πρέπει επίσης να αγνοηθεί το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους στη Βαρκελώνη, όπως οι Mango, CaixaBank, Gas Natural, Abertis και Puig.
Εξάλλου, το 2016 η περιοχή ήρθε δεύτερη στην παραγωγή αυτοκινήτων της Ισπανίας, μετά την Καστίλλη και Λεόν, καθώς η Nissan αλλά και η Volkswagen, έχουν εργοστάσια εκεί.
Κορυφαία στην έρευνα και τις βιοεπιστήμες
Από τη δεκαετία κιόλας του 1990 η Καταλωνία έχει επενδύσει στην έρευνα και ιδιαίτερα στην βιοεπιστήμη με τον τομέα να αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ.
Εντυπωσιακός είναι άλλωστε ο αριθμός των νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων που διαθέτει, μεταξύ των οποίων και στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής καθώς διαθέτει επιταχυντή σωματιδίων.
Στον τομέα της εκπαίδευσης τα πανεπιστήμια της Καταλωνίας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας. Αυτά είναι το Pompeu Fabra, το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το αυτόνομο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
Ο «νούμερο 1» προορισμός της Ισπανίας
Με πρώτη σε σειρά προτίμησης τη Βαρκελώνη η Καταλωνία είναι η περιοχή της Ισπανίας που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες. Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια επισκέπτες ταξίδεψαν εκεί το 2016, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο όλων των ξένων επισκεπτών που βρέθηκαν στην Ισπανία.
Επίσης, το αεροδρόμιο της είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά από αυτό της Μαδρίτης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2016 υποδέχθηκε περισσότερους από 44 εκατομμύρια επισκέπτες.
Η Καταλωνία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που θέλουν να την μετατρέψουν σε ευρωπαϊκό κόμβο για τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ.
Οσο για το λιμάνι της Βαρκελώνης είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Ισπανίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης για κρουαζιερόπλοια.
Το χρέος ο αδύναμος κρίκος της Καταλωνίας
Το χρέος της Καταλωνίας αντιστοιχεί στο 35,4% του ΑΕΠ της με αποτέλεσμα να είναι η τρίτη κατά σειρά πιο χρεωμένη περιοχή της Ισπανίας το πρώτο τετράμηνο του 2017 μετά τη Βαλένθια και την Καστίγια Λα Μάντσα.
Μάλιστα στο τέλος Ιουνίου το χρέος της ανερχόταν σε 76,7 δισ. ευρώ.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει την οικονομία της, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δανειστεί απευθείας από τις αγορές. Συνεπώς, εξαρτάται από δάνεια που της χορηγεί το ισπανικό κράτος.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της ανεξαρτησίας
Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Καταλωνίας θα αποχωρούσε από την Ε.Ε. και το ΑΕΠ θα υποχωρούσε κατά 25%-30% ενώ η ανεργία θα διπλασιαζόταν.
Ωστόσο, κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα παρέμενε στην Ε.Ε. και προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της θα διατηρούνταν σταθερό βραχυπρόθεσμα και θα αυξανόταν κατά 7% μακροπρόθεσμα.
Εξάλλου, η κυβέρνηση της Καταλωνίας υποστηρίζει ότι η περιοχή δεν θα υπέφερε πλέον από το «δημοσιονομικό έλλειμμα», δεδομένου ότι η περιοχή πληρώνει περισσότερους φόρους στη Μαδρίτη από όσους εισπράττει.


http://www.kathimerini.gr/928973/article/epikairothta/kosmos/h-oikonomikh-ptyxh-sthn-antipara8esh-madriths---varkelwnhs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου