Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Πένες φούρνου με φινόκιο, μπέικον και κονιάκ


Οι πένες, τα ριγκατόνι και όλα τα μικρόσχημα ζυμαρικά με τρύπες ή με ρίγες γίνονται νοστιμότατα στο φούρνο, καθώς η σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά «κολλάνε» πάνω τους και αναμειγνύονται καλύτερα.
Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 45΄
Υλικά για 8-10 άτομα  (για ταψί περίπου 32 x 38 εκ.,)
  • 500 γρ. (1 πακέτο) πένες ολικής άλεσης                                                                                      
  • 100 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο φινόκιο (μαραθόριζα), κομμένο σε λεπτές φέτες                                     
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 3 ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, πολτοποιημένα στο μπλέντερ
  • 100 ml κονιάκ                                                                                                                  
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο                                                                                                     
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 200 ml από το νερό που τα βράσαμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.

Προσθέτουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, τον μαραθόσπορο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ, τη ντομάτα, ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.

Περιχύνουμε με το κονιάκ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε το νερό που είχαμε κρατήσει στην άκρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αδειάζουμε τις πένες στο ταψί, περιχύνουμε ομοιόμορφα με τη σάλτσα, σκορπίζουμε 150 γρ. από το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 5 λεπτά να «σταθεί» και μοιράζουμε στα πιάτα. Σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί και σερβίρουμε.

http://www.kathimerini.gr/844500/article/gastronomos/syntages/penes-foyrnoy-me-finokio-mpeikon-kai-koniak

Related Posts:

  • Σάντουιτς παγωτό με κούκις Τα πιο λαχταριστά σάντουιτς γίνονται με κούκις και παγωτό και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Για ακόμη πιο “μπισκοτένια” γεύση, φτιάξτε τα με Μίγμα για Παγωτό με γεύση Cookies & Cream ΓΙΩΤΗΣ. Μερίδε… Read More
  • Οι φρακτες τελικα εχουν μεγαλη γοητεια ,αρκει να τολμησεις. Εαν λοιπόν σας αρέσει η διακόσμηση εξωτερικών χώρων  και θέλετε να δώσετε μία όμορφη όψη στον κήπο σας ή την αυλή δείτε παρακάτω πολύ όμορφες ιδέες για φράχτες. Οι φράχτες έχουν μία ιδιαίτερη γοητεία… Read More
  • Το μπικίνι έγινε 70 ετών Τα 70 του χρόνια κλείνει φέτος η κατ’ εξοχήν επιλογή των γυναικών για την παραλία, το μπικίνι. Το -σχεδιασμένο από τον Γάλλο μηχανικό Λουί Ρεάρ- πρώτο σύγχρονο μπικίνι παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου του 1946, σε υπαίθρια ε… Read More
  • Κυκλοφορησε το νεο τραγουδι της συνδημοτισας καλλιτεχνιδος κας Χρονοπουλου Καλησπέρα φίλοι μου. Με χαρα σας παρουσιάζω το νέο μου τραγούδι με τίτλο "ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ". Μουσική:Χρήστος Γιαννόπουλος Στίχοι Νικόλας Καραγιάννης Απολαύστε το!!Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την στήριξή σας … Read More
  • Nικολέτα Καρρά: Βραδινή έξοδος με total new look! Από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις της χθεσινής βραδιάς ήταν η Νικολέτα Καρρά, η οποία βρέθηκε με τον σύζυγό της στην παρουσίαση της χειμωνιάτικης κολεξιόν γνωστής εταιρίας κοσμημάτων!Η Νικολέτα εντυπωσίασε όχι μόνο με τη… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου