Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Πένες φούρνου με φινόκιο, μπέικον και κονιάκ


Οι πένες, τα ριγκατόνι και όλα τα μικρόσχημα ζυμαρικά με τρύπες ή με ρίγες γίνονται νοστιμότατα στο φούρνο, καθώς η σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά «κολλάνε» πάνω τους και αναμειγνύονται καλύτερα.
Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 45΄
Υλικά για 8-10 άτομα  (για ταψί περίπου 32 x 38 εκ.,)
  • 500 γρ. (1 πακέτο) πένες ολικής άλεσης                                                                                      
  • 100 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο φινόκιο (μαραθόριζα), κομμένο σε λεπτές φέτες                                     
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 3 ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, πολτοποιημένα στο μπλέντερ
  • 100 ml κονιάκ                                                                                                                  
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο                                                                                                     
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 200 ml από το νερό που τα βράσαμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.

Προσθέτουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, τον μαραθόσπορο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ, τη ντομάτα, ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.

Περιχύνουμε με το κονιάκ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε το νερό που είχαμε κρατήσει στην άκρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αδειάζουμε τις πένες στο ταψί, περιχύνουμε ομοιόμορφα με τη σάλτσα, σκορπίζουμε 150 γρ. από το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 5 λεπτά να «σταθεί» και μοιράζουμε στα πιάτα. Σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί και σερβίρουμε.

http://www.kathimerini.gr/844500/article/gastronomos/syntages/penes-foyrnoy-me-finokio-mpeikon-kai-koniak

Related Posts:

  • Ραβιόλια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας ΑΠΟΔΟΣΗ: 1 (5 Μερίδες)ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 2 ώρες ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30 λεπτάΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 3 ώρες 30 λεπτά Ένα λατρεμένο πιάτο, που παρόλο που θα κοπιάσετε λίγο για να το ετοιμάσετε, το αποτέλεσμα όμως θα σας αποζημιώσει πλήρως! Βέβα… Read More
  • Μελιτζάνες πικάντικες με γιαούρτι Συνταγή: Κώστα Τσίγκας, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: StudioΜ/Λάμπρος ΜέντζοςΥλικά για 8 άτομαΠροετοιμασία 10 λεπτάΑναμονή 40 λεπτάΜαγείρεμα&nbs… Read More
  • Μελιτζάνα: H βασίλισσα της μεσογειακής κουζίνας Οταν έφτασε στην Ευρώπη από τη μακρινή Ινδία πριν από περίπου μία χιλιετία, δεν την πήραν με καλό μάτι. Ωστόσο, η μελιτζάνα εντάχθηκε με μεγάλη επιτυχία στην εγχώρια μαγειρική, εμπλουτίζοντας το καλοκαιρινό μας εδεσματολ… Read More
  • H Ελληνικη συνοδεια στο Euro Μπορεί η πίτσα να προέρχεται από την Ιταλία, είναι όμως πλέον ελληνική υπόθεση! Φτιάχνουμε κι εμείς ωραιότατες και ελληνικότατες πίτσες, χρησιμοποιώντας αγνά και αυθεντικά υλικά της ελληνικής γης. Στην Ελλάδα έχουμε εκπληκ… Read More
  • Ούτε μικροκύματα, ούτε φούρνος: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνετε την πίτσα Η κρύα πίτσα για πρωινό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να φάει κανείς το πρωί (αν και όχι τόσο υγιεινό). Παρ' ολ' αυτά, η πίτσα είναι καλύτερο να τρώγεται ζεστή, ακόμα και ξαναζεσταμένη. Ο καλύτερος … Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου