Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία: «Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισε το 90% - Στο 42,3% η συμμετοχή



Υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια.
Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».
Το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν: «Θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες αυτονομιστές. Το δημοψήφισμα ωστόσο διεξήχθη χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα κριτήρια που εγγυάται την αξιοπιστία του: διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα, τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο, απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.
Οι δημοσκοπήσεις στην Καταλονία κατέγραφαν ισοψηφία ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που επιθυμούν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους.
Ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προέβλεπε ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων.
Ο Πουτζντεμόν ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν επισήμανε ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία. Ο ίδιος χαρακτήρισε αποδεκτό το ποσοστό συμμετοχής, καθώς, όπως είπε, αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», πρόσθεσε προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη. «Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», ανέφερε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε υπογραμμίσει ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μιας περιοχής στρατηγικής σημασίας στην καρδιά της Ευρώπης, που συνεισφέρει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.
Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Πουτζντεμόν και όλα τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας ποινικής έρευνας για «απείθεια, κακοδιοίκηση και διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων», η οποία συνδέεται με την οργάνωση του δημοψηφίσματος.
Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, θεωρεί ότι οι αυτονομιστές δεν μπορούν να ανακηρύξουν «εντελώς μόνοι τους» μια ανεξαρτησία που κανείς δεν θα τους αναγνωρίσει. Ωστόσο είχε απευθύνει έκκληση για συμμετοχή στο «μονομερές» δημοψήφισμα, εξηγώντας ότι η ίδια θα ψήφιζε λευκό.
Το θέμα της Καταλονίας έχει πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η Ισπανία μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο το 1981.«Δρόμο που οδηγεί στο πουθενά» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία» επισήμανε χθες ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν «ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας».
Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και «έκαναν τη δουλειά τους» και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία. «Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», ανέφερε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του αργά την Κυριακή.
Επεσήμανε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα.
Βίαια επεισόδια και πάνω από 800 τραυματίες
Κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος χθες Κυριακή, δυνάμεις επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν μαζικά στην Καταλονία με ρητή διαταγή της κυβέρνησης τνα εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών.
Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιτέθηκαν σε πλήθη. Ηλικιωμένοι, αλλά ακόμη και πυροσβέστες που πρόσκεινται στους αυτονομιστές, χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η δράση των αστυνομικών είχε αποτέλεσμα 844 άνθρωποι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο μάτι.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι από πέτρες που τους πέταξαν αυτονομιστές.
Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σε τουλάχιστον 92 εκλογικά κέντρα για να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.
Καταγγέλλοντας τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, 44 οργανώσεις, ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα καταλανικά συνδικάτα και δύο οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάλεσαν σε μια γενική απεργία και κινητοποιήσεις αύριο Τρίτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου