Η ανυπαρξία συστήματος ελέγχου γεμίζει τα ράφια με άγνωστης προέλευσης προϊόντα που βαφτίζονται ελληνικά. Οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν φθηνότερα, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές για τους καταναλωτέςΑθρόες και ανεξέλεγκτες είναι οι εισαγωγές φθηνού γάλακτος στη χώρα μας που βαφτίζεται ελληνικό. Το σύστημα που ελέγχει τις εισκομίσεις γάλακτος στις βιομηχανίες είναι «τυφλό», όντας μη συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας.
Αθρόες και ανεξέλεγκτες είναι οι εισαγωγές φθηνού γάλακτος στη χώρα μας που βαφτίζεται ελληνικό. Το σύστημα που ελέγχει τις εισκομίσεις γάλακτος στις βιομηχανίες είναι «τυφλό», όντας μη συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας.
Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο φαίνεται ότι εισήχθησαν περί τους 4.000 τόνους φρέσκου γάλακτος από το εξωτερικό, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού διοχετεύθηκαν αφού δεν υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα με ξένες ετικέτες, ενώ διαφορετικά στοιχεία εισαγωγών εμφανίζουν ο αρμόδιος οργανισμός ΕΛΟΓΑΚ και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Παρά δε την «πλημμυρίδα» φθηνού εισαγόμενου γάλακτος και τη ραγδαία πτώση τιμών παραγωγού, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν κολλημένες στα ίδια επίπεδα.
«Λίμνες» γάλακτος από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη εισρέουν στη χώρα και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τη Ρουμανία εισήχθησαν το 2015 πάνω από 30.000 τόνοι γάλακτος, καταγράφοντας εκρηκτική αύξηση της τάξης του 160% από το 2013.Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η αναφορά του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Βουκουρέστι στο ενημερωτικό δελτίο του Μαρτίου για τις εισαγωγές γάλακτος στην Ελλάδα από τη Ρουμανία. «... Ενα άλλο γεγονός που πρέπει να επισημανθεί είναι η αύξηση των εισαγωγών μας σε γάλα και κρέμα γάλακτος από τη Ρουμανία, τα οποία ενδεχομένως αποτελούν πρώτη ύλη για μεγάλη γαλακτοβιομηχανία ελληνικών συμφερόντων, που είναι εγκατεστημένη στη χώρα και εισάγει πρώτες ύλες...».
Ωστόσο, εκτός από αθρόες είναι και ανεξέλεγκτες οι εισαγωγές προϊόντων γάλακτος στη χώρα, καθώς το σύστημα μέσω του οποίου ελέγχονται οι εισκομίσεις γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες και τις μεταποιητικές τυροκομικές μονάδες είναι κατ' ουσίαν «τυφλό», αφού δεν είναι συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως τα στοιχεία που δίνουν βιομηχανίες και μονάδες μεταποίησης στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος δεν ανταποκρίνονται κατ' ανάγκην στην πραγματικότητα. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ή όχι από τα τελωνεία της χώρας.
Το βέβαιο είναι ότι τα στοιχεία εισαγωγών του ΕΛΟΓΑΚ και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος για τον Ιανουάριο του 2016, οι εισαγωγές προϊόντων γάλακτος που περιλαμβάνουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα, σκόνη και κρέμα γάλακτος και μπασκί (πηγμένο γάλα που χρησιμοποιείται για τυρί) ανήλθαν σε 11.630 τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον πρώτο μήνα του 2016, οι εισαγωγές γάλακτος και προϊόντων γάλακτος όπως βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και ορός γάλακτος ξεπέρασαν σε ποσότητες τους 23.000 τόνους.Ο δρόμος για τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος στη χώρα μας άνοιξε το 2014 με την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες και την κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης. Η υπερπαραγωγή γάλακτος σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας της άρσης πέρυσι των κοινοτικών ποσοστώσεων, μοιραία οδήγησε σε έκρηξη της αύξησης των εισαγωγών γάλακτος στη χώρα, χωρίς κανείς μάλιστα να γνωρίζει πού κατευθύνονται οι ποσότητες αυτές, αφού νομίμως βαφτίζονται ελληνικές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου