Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Νέες οφειλές 3,22 δισ. προς την εφορία μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο


Τα συνεχή επώδυνα μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι δεκάδες φόροι των τελευταίων ετών έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο.




Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών μειώνεται χρόνο με τον χρόνο όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Τα συνεχή επώδυνα μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι δεκάδες φόροι των τελευταίων ετών έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, οι οφειλές των φορολογουμένων στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 3,22 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά (μαζί με τις παλαιότερες οφειλές) τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στα 55,1 δισ. ευρώ. Σε διάστημα τριών χρόνων τα χρέη των φορολογουμένων αυξήθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στους πρόσθετους φόρους που επιβλήθηκαν. Ειδικότερα:

1. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στο ποσό των 83,855 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:

• Τα 8,065 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

• Τα 12,37 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις. Προφανώς το ποσό αυτό δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό Δημόσιο.

• Τα 63,262 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

• Περί τα 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από μαϊμού-εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.

2. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, ανέρχεται στα 3,22 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων.

3. Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 809 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν 305 εκατ. ευρώ.

4. Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο 445 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν 11 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ξεπερνώντας τα 13,48 δισ. ευρώ που είχαν ανέλθει στο προηγούμενο έτος. Οι νέοι φόροι, η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ, η αυξημένη προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα δημιουργήσουν καθεστώς ασφυξίας στην αγορά με τους πολίτες να αναγκάζονται να αφήνουν απλήρωτες τις υποχρεώσεις τους. Ενας ακόμα παράγοντας που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, είναι και η μη καταβολή από το ελληνικό Δημόσιο των οφειλών του προς τρίτους.

Πάντως, ήδη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους έχει γίνει πλέον συνήθεια να εντάσσουν την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε δόσεις είτε μέσω τραπεζών είτε μέσω της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έχει γίνει ελκυστικότερη συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς το επιτόκιο έχει μειωθεί από το 8,05% στο 5,05%.

http://www.kathimerini.gr/858223/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/nees-ofeiles-322-dis-pros-thn-eforia-mono-mesa-sto-prwto-trimhno
Έντυπηhttp://www.kathimerini.gr/858223/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/nees-ofeiles-322-dis-pros-thn-eforia-mono-mesa-sto-prwto-trimhno

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου