Η Άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που φυσιολογικά συνοδεύεται από την εµφάνιση εποχικών αλλεργιών.
Τα τελευταία χρόνια, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατµόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν, καθώς, λόγω της αλλαγής του κλίµατος (περισσότερη ηλιοφάνεια και καλοκαίρια ), τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και επιπλέον καλλιεργούνται νέα είδη.
Αν και δεν υφίσταται µαγική θεραπεία για τις εποχικές αλλεργίες , υπάρχουν τρόποι για την αντιµετώπισή τους, από τις φαρµακευτική αγωγή έως την αλλαγή σε καθηµερινές και οικιακές συνήθειες.
Τι προκαλεί τις αλλεργίες της Άνοιξης?
Το πιο συχνό αίτιο που πυροδοτεί τις εποχικές αλλεργίες είναι η γύρη, µικροσκοπικοί κόκκοι της οποίας απελευθερώνονται στον αέρα από τα δέντρα, τα λουλούδια και το γρασίδι. Η είσοδος της γύρης στην ρινική οδό κάποιου ο οποίος είναι αλλεργικός προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήµατος.
Το ανοσοποιητικό σύστηµα λανθασµένα βλέπει τη γύρη σαν ξένο εισβολέα, για αυτό και απελευθερώνει αντισώµατα – ουσίες που φυσιολογικά αναγνωρίζουν και επιτίθενται σε βακτήρια, ιούς και άλλους οργανισµούς που προκαλούν νόσους.
Τα αντισώµατα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα τα οποία απελευθερώνουν στο αίµα χηµικές ουσίες οι οποίες ονοµάζονται ισταµίνες .
Οι ισταµίνες προκαλούν ρινική καταρροή και φαγούρα στα µάτια. Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα φυτά : Ποια είναι τα συµπτώµατα των αλλεργιών? Τα συµπτώµατα της αλλεργίας τείνουν να είναι αυξηµένα ειδικά τις µέρες όπου ο άνεµος σηκώνει τη γύρη και τη µεταφέρει µέσω του αέρα. Τις βροχερές µέρες από την άλλη, λόγω της βροχής µειώνεται η ποσότητα της γύρης γιατί τα αλλεργιογόνα, κατακάθονται στο έδαφος.
Τα συµπτώµατα των αλλεργιών περιλαµβάνουν:
• Ρινική καταρροή
• ∆ακρύρροια
• Φτέρνισµα
• Βήχας
• Φαγούρα σε µάτια και µύτη
• Μαύρους κύκλους κάτω από τα µάτια
Ποιες είναι οι συνήθεις αλλεργίες της άνοιξης?
Οι αλλεργίες της Άνοιξης διαιρούνται σε αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση και αγγειοίδηµα, άσθµα και επιπεφυκίτιδα.
• Αλλεργική ρινίτιδα Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φτάρνισµα, µπούκωµα, έκκριση από την µύτη, φαγούρα και δακρύρροια. Η αλλεργική ρινίτιδα εµφανίζεται συχνά σε ατοπικά άτοµα, δηλαδή άτοµα µε οικογενειακό ιστορικό σχετικών αλλεργιών.
• Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, έχει εποχικό χαρακτήρα και οφείλεται σε αλλεργιογόνα που αφορούν συγκεκριµένη εποχή όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από την γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας την Άνοιξη.
• Αλλεργικό άσθµα Το αλλεργικό άσθµα εκδηλώνεται µε παροξυσµική δύσπνοια, βήχα και συριγµό, που συνήθως εµφανίζονται κατά κρίσεις. Κατά την έναρξη της κρίσης του αλλεργικού άσθµατος, ο ασθενής αισθάνεται συχνά συσφιγκτικό άλγος στο στήθος και υπάρχει ξηρός βήχας, ενώ η λήξη του ασθµατικού παροξυσµού σηµατοδοτείται µε βλεννώδη απόχρεµψη και υποχώρηση του βρογχόσπασµου . Το αλλεργικό άσθµα εµφανίζει συχνά εποχιακή κατανοµή, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα αλλεργιογόνα επιδρούν όλο τον χρόνο όπως οι περιπτώσεις που οφείλονται σε πούπουλα, τρίχωµα ζώων, ακάρεα σκόνης, µύκητες.
• Αλλεργική κνίδωση και αγγειοίδηµα. Η εποχική αλλεργική κνίδωση και το αγγειοίδηµα που αφορούν εποχιακά αλλεργιογόνα όπως η γύρη είναι σχετικώς σπάνια σε σύγκριση µε την κνίδωση και το αγγειοίδηµα που εκλύονται µετά από κατανάλωση τροφίµων ή φαρµάκων. Τα συµπτώµατα είναι κνησµώδη εξανθήµατα. Η προσβολή της ανώτερης αναπνευστικής οδού µπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια αναπνοής ενώ του γαστρεντερικού µπορεί να εµφανίσει κοιλιακό κολικό µε έµετο και ναυτία.
• Αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εµφανίζεται µε πρήξιµο, ερυθρότητα, φαγούρα στο µάτι
• Αναφυλαξία : Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις στα ευαίσθητα άτοµα εµφανίζονται άµεσα µετά την χορήγηση του αλλεργιογόνου, συνήθως µε ένεση και σπανιότερα µετά από κατάποση και εκδηλώνονται µε την ανάπτυξη αναπνευστικής δυσχέρειας, οιδήµατος λάρυγγα, βρογχόσπασµου, δερµατικών εξανθηµάτων ακολουθούµενων συχνά από αγγειακή κατάρρευση, φαινόµενα που µπορεί να οδηγήσουν ταχέως, εντός λεπτών ή ωρών στο θάνατο. Τα συµπτώµατα περιλαµβάνουν βήχα, βράχνιασµα, βάρος στο θώρακα, γαστρεντερικές εκδηλώσεις (όπως ναυτία, έµετο, διάρροια, κοιλιακό πόνο). Για την αντιµετώπισή της απαιτείται η χορήγηση αδρεναλίνης.
Ποια είναι η θεραπεία για τις αλλεργίες της Άνοιξης?
Οι αλλεργίες δεν ιώνται επειδή η προδιάθεση για αλλεργικές αντιδράσεις στους πάσχοντες παραµένει διά βίου. Αντιµετωπίζονται όµως µε φάρµακα. Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, µπορούν να ελεγχθούν πλήρως τα συµπτώµατα ώστε ο αλλεργικός να ζει µια καθ’ όλα φυσιολογική ζωή
Τα φάρµακα που χορηγούνται για τις εποχικές αλλεργίες είναι αποτελεσµατικά για τους περισσότερους ανθρώπους και περιλαµβάνουν τα ακόλουθα:
• Αντισταµινικά: Μειώνουν το φτάρνισµα, την καταρροή , τη φαγούρα, µέσω της µείωσης των επιπέδων της ισταµίνης ( της ουσίας που παράγεται κατά την αλλεργική αντίδραση ) στο σώµα.
• Αποσυµφορητικά :Καθαρίζουν τις βλέννες των ρινικών οδών ώστε να ανακουφίσουν από τη συµφόρηση και το οίδηµα.
• Αντισταµινικά/Αποσυµφορητικά: Συνδυάζουν τα αποτελέσµατα και των δύο παραπάνω φαρµάκων.
• Ρινικά αποσυµφορητικά spray: Ανακουφίζουν από τη συµφόρηση και µπορούν να καθαρίσουν τις φραγµένες ρινικές οδούς γρηγορότερα από τα χορηγούµενα από του στόµατος αποσυµφορητικά.
• Ρινικά spray : Μπορούν να προλαµβάνουν την εµφάνιση πυρετού( εκ χόρτου) σταµατώντας την απελευθέρωση της ισταµίνης πριν αυτή προκαλέσει αλλεργικά συµπτώµατα.
• Οφθαλµικές σταγόνες: Ανακουφίζουν από τη φαγούρα και τη δακρύρροια.
Ακόµα κι αν µπορείτε να λάβετε αυτά τα φάρµακα χωρίς ιατρική συνταγή, θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείτε στον γιατρό σας ώστε να είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει τη σωστή φαρµακευτική αγωγή. Κάποια αντισταµινικά προκαλούν υπνηλία για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν αυτά λαµβάνονται κατά τη διάρκεια της ηµέρας ( αν και υπάρχουν διαθέσιµα σκευάσµατα που δεν προκαλούν υπνηλία).
Μην χρησιµοποιείτε τα αντισταµινικά και τα αποσυµφορητικά για περισσότερες από µερικές µέρες χωρίς ιατρική οδηγία. Αν οι συνηθισµένες θεραπείες δεν βοηθούν στις αλλεργίες , ο γιατρός σας µπορεί να σας συστήσει κάποια φαρµακευτική αγωγή ή ενέσιµα φάρµακα. Τα συνταγογραφούµενα ρινικά σπρέι µε κορτικοστεροειδή µπορούν να µειώσουν τη φλεγµονή στη µύτη. Ενέσιµα αλλεργίας εκθέτουν το σώµα βαθµιαία σε σταδιακά αυξανόµενες δόσεις του αλλεργιογόνου µέχρι αυτό να γίνει ανεκτό από το σώµα. Οι θεραπείες αυτές µπορούν να ανακουφίσουν τα συµπτώµατα για µεγαλύτερες περιόδους σε σχέση µε την χορηγούµενη από του στόµατος θεραπεία και τη ρινική θεραπεία. Αν και δεν είναι αποτελεσµατικό σε όλους, εντούτοις σε άτοµα τα οποία δε βλέπουν βελτίωση οι ενέσεις αυτές µπορούν να αποµακρύνουν τον κίνδυνο εµφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων για µερικά χρόνια. .
Πώς να αντιµετωπίσετε τις αλλεργίες
Ακολουθούν κάποιες συµβουλές.
• Αποφύγετε την άµεση επαφή µε τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία, παρόλο που η γύρη τους µεταφέρεται µε τον αέρα χιλιόµετρα µακριά.
• Προτιµήστε να γυµνάζεστε σε κλειστούς χώρους
• Φοράτε απαραίτητα γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.
• Κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή και χρησιµοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιµατισµό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη.
• Προσπαθήστε να περιορίσετε τις εξόδους όταν η ποσότητα της γύρης στην ατµόσφαιρα είναι πολύ υψηλή ( η γύρη συνήθως βρίσκεται στα ανώτατα επίπεδα τις πρωινές ώρες).
• Όταν είναι δυνατό κρατείστε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα κατά τη διάρκεια των εαρινών µηνών ώστε να κρατήσετε έξω τα αλλεργιογόνα. Ένας ιονιστής αέρα, ίσως βοηθήσει.
• Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιµατισµού στο σπίτι. Καθαρίζετε σχολαστικά τα ράφια και όλες τις επιφάνειες µέσα στο σπίτι στις οποίες γύρη µπορεί να κατακαθίσει.
• Πλένετε τα µαλλιά σας όταν επιστρέφετε σπίτι γιατί η γύρη µπορεί να συλλεγεί σε αυτά.
• Σκουπίζετε µε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδοµάδα. Φορέστε µάσκα γιατί κατά τον καθαρισµό µπορεί να απελευθερωθεί η γύρη η µούχλα, η σκόνη, που έχει παγιδευτεί στο χαλί σας.
Βιβλιογραφία American Academy of Allergy, Asthma, & Immunology: “Allergic Conditions: Outdoor Allergens.” WebMD Medical Reference: “Tips for Fighting Spring Allergies.” Healthfinder.gov: “Nasal Irrigation Can Help Fight Spring Allergies.” American Academy of Ophthalmology: “Health Tips for Spring Allergies.” American Academy of Allergy, Asthma & Immunology: “Pollen Q&A.” American Academy of Allergy, Asthma & Immunology: “Allergic Rhinitis.” American Academy of Otolaryngology -- Head and Neck Surgery: “Allergies and Hay Fever.” National Institute of Allergy and Infectious Disease: “Airborne Allergens. http://www.allergy.org.gr http://www.world.allergy.org
http://www.hospkorinthos.gr/docs/allergies_in_spring.pdf
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου