Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Foreign Affairs: Σενάριο πρόωρων εκλογών -Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης



Στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών αλλά και τις δυσκολίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να «πείσει» ότι έχει κάνει στροφή στο ζήτημα των επενδύσεων, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του το Foreign Affairs.
Το δημοσίευμα ξεκινά εξηγώντας ότι κάθε χρόνο, ο «παλμός» της ελληνικής πολιτικής ζωής χτυπάει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
«Η φετινή χρονιά δεν ήταν διαφορετική» γράφει χαρακτηριστικά, και συμπληρώνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την εκδήλωση με μια αισιόδοξη ομιλία για την ανάκαμψη της οικονομίας και το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τα προγράμματα διάσωσης. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έχει αποκτήσει πλέον πολύτιμη εμπειρία από την επίβλεψη των προγραμμάτων λιτότητας και πως έχει μάθει από τα λάθη της διαχείρισης της κρίσης χρέους. Ετσι, σύμφωνα με τον Τσίπρα “τώρα δεν είναι η ώρα για να εμπιστευτούμε την τύχη της Ελλάδας στην αντιπολίτευση” -τα κόμματα που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δημιούργησαν την κοινωνικοοικονομική κρίση της χώρας».
Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, όπως υπενθυμίζει το Foreign Affairs, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντέκρουσε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Ο πρωθυπουργός, είπε ο αντίπαλός του, δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα προβλήματα της χώρας, τα οποία θα συνεχιστούν και μετά από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ακολουθεί μια απορτουνιστική ατζέντα για να παραμείνει στην εξουσία» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα σενάρια συγκυβέρνησης
Παρότι οι ελληνικές εκλογές είναι θεωρητικά προγραμματισμένες για το 2019, «η ελληνική πολιτική σκηνή είναι ρευστή και μια εκλογική διαδικασία μπορεί να έρθει νωρίτερα». «Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις ή εάν η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, πρόωρες εκλογές το 2018 θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να επωφεληθεί από το συμβολικό γεγονός της εξόδου από το μνημόνιο. Εάν ο νικητής μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τα πράγματα είναι μάλλον απλά» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αλλά σε περίπτωση που τα κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες έναν μήνα αργότερα μόνο που αυτή την φορά οι εκλογές θα γίνουν με αγνή, αναλογική εκπροσώπηση. Και δεδομένου του κατακερματισμού του ελληνικού κομματικού συστήματος, η συνεργασία των δύο βασικών κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι απαραίτητη για να σχηματιστεί κυβέρνηση» εξηγεί το Foreign Affairs.

Οι δημοσκοπήσεις
Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής αναφορά στις απώλειες που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και υπογραμμίζεται ότι οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ποσοστό 25% έναντι 13% του κ. Τσίπρα.
«Αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο είναι σημαντικό, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός παραδοσιακά ήταν πιο δημοφιλής από τον αντίπαλό του ακόμη και όταν το κόμμα του είχε ξεκινήσει να εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις. Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα, η οποία έχει αρχίσει να σχηματίζεται τα τελευταία δύο χρόνια. Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταματήσει την καθοδική του πορεία στις δημοσκοπήσεις αλλά το εάν θα καταφέρει να αντιστρέψει αυτή τη στάση μένει να αποδειχτεί».
Ο Τσίπρας εξάντλησε το πολιτικό του κεφάλαιο
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, τα τελευταία 2,5 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας έχει σχεδόν εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο -ιδιαίτερα στο δημοψήφισμα και τις πρόωρες εκλογές του 2015.
«Τον Ιούλιο του 2015, προκήρυξε δημοψήφισμα για το τρίτο πρόγραμμα λιτότητας, αναμένοντας ένα συντριπτικό “όχι”. Παρότι όντως ο λαός είπε όχι σε επιπλέον λιτότητα, ο Τσίπρας προχώρησε τις καθόλου δημοφιλείς πολιτικές, προκαλώντας την ενόχληση των υποστηρικτών του. Ο Τσίπρας αμαύρωσε την αξιοπιστία της κυβέρνησης συνασπισμού (μεταξύ της ριζοσπαστικής αριστεράς και του δεξιού εταίρου της, του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων), όταν παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψευδαισθήσεις για τη δυνατότητα της χώρας να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές.Η δημοτικότητα του Τσίπρα έπεσε, επίσης, όταν προχώρησε σε “κωλοτούμπες” σε αρκετά μεγάλα ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εργατική νομοθεσία, η μείωση του χρέους και η φορολογία» γράφει το Foreign Affairs, που την ίδια ώρα σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να αλλάξουν το προφίλ τους. «Ο Τσίπρας κάνει συστηματικές προσπάθειες να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως σοσιαλιστικό κόμμα, ένα κεντροαριστερό κόμμα» τονίζεται χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο του πρωθυπουργού για το ΠΑΣΟΚ και τον έμμεσο παραλληλισμό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις 
Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζεται, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει συντονισμένες προσπάθειες να μετατοπίσει τη συζήτηση από το Grexit, στο Grinvest. Με άλλα λόγια, «παρουσιάζει εαυτόν ως καλό για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα». Περιέγραψε την Ελλάδα ως εναλλακτικό προορισμό επενδύσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Το πρόβλημα είναι καθώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διευρύνει την ελκυστικότητά του συμπεριφερόμενος σαν πολυσυλλεκτικό κόμμα, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει την υποστήριξη των αρχικών βασικών οπαδών του χωρίς να κερδίσει νέους» λέει το Foreign Affairs, που στη συνέχεια κάνει λόγο στα περιστατικά τόσο με την Eldorado Gold -που στην αρχή ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα και λίγες ημέρες μετά ανέβαλε την απόφασή της, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε προσεγγίσει στελέχη της εταιρείας για «εποικοδομητικό διάλογο»- όσο και με μια κρατική εταιρεία του Qatar, την Al Rayyan, η οποία ανακοίνωσε την ακύρωση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα απλά «δεν θέλουν ξένες επενδύσεις».
«Παραμένει ασαφές εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – ένα κόμμα που παραδοσιακά αντιτίθεται στις ιδιωτικοποιήσεις και τις ξένες επενδύσεις- θα δεχτεί τα λεγόμενα του Τσίπρα για το φλερτ με τους επενδυτές» αναφέρει το δημοσίευμα.
Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη χειρότερη με τις αποτυχίες της κυβέρνησης, όπως η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό λόγων των καθυστερήσεων. «Η κυβέρνηση άργησε να στείλει απορρυπαντικά πλοία ή να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως αποτέλεσμα, το πετρέλαιο εξαπλώθηκε».

Η ΝΔ αναβιώνει μετά την εκλογή Μητσοτάκη
Και όσο συμβαίνουν αυτά, η Νέα Δημοκρατία «βιώνει αναβίωση μετά την εκλογή του Μητσοτάκη ως αρχηγό του κόμματος τον Ιανουάριο του 2016».
«Παρόλα αυτά, το κόμμα έχει τα δικά του προβλήματα. Η Νέα Δημοκρατία πιέζει για πρόωρες εκλογές εδώ και ένα χρόνο, που κάνει την κριτική της προς την κυβέρνηση να μοιάζει λιγότερο γνήσια» αναφέρει το δημοσίευμα, που στη συνέχεια κάνει αναφορά στις επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων που, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις επιτυχίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Τρίτο κόμμα η Κεντροαριστερά
«Το κάποτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά έγιναν τον Αύγουστο του 2015, Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτή τη στιγμή, αυτή η πολιτική οικογένεια -που προσωρινά ονομάζει εαυτόν κεντροαριστερά- είναι τρίτη στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να πραγματοποιήσει εσωτερικές εκλογές για έναν νέο ηγέτη…» λέει το Foreign Affairs.
Αυτή η ψηφοφορία θα είναι, όπως αναφέρεται, ιδιαίτερα σημαντική για την Κεντροαριστερά, διότι ο νέος ηγέτης θα καθορίσει την κατεύθυνση του κόμματος. Και αυτό επειδή, αν ο νέος ηγέτης το φέρει στα αριστερά του κέντρου, τότε αυτός ή αυτή μπορεί να χάσει ψηφοφόρους προς την ΝΔ.
Εναλλακτικά, αν ο νέος ηγέτης κινηθεί δεξιά του κέντρου, η ΝΔ μπορεί να χάσει μερικές ψήφους, αλλά θα μπορούσε και πάλι να κερδίσει τις εκλογές, και στην περίπτωση αυτή θα είχε επίσης έναν συγκεκριμένο εταίρο συνασπισμού.
Αβεβαιότητα λόγω των γερμανικών εκλογών 
Η εσωτερική αβεβαιότητα επιδεινώθηκε από τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις. Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, που έδωσαν τη νίκη στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, είναι ένα «απογοητευτικό μήνυμα» για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσει πιθανότατα θα περιλαμβάνει και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, ο ηγέτης των οποίων έχει ζητήσει επανειλημμένα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη η Ελλάδα. «Υπάρχουν, όμως, ελπίδες ότι θα βρεθεί μια συμβιβαστική οδός» γράφει το Foreign Affairs, και ολοκληρώνει λέγοντας: «Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι πλέον στα πρωτοσέλιδα του τύπου αλλά η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της ζωή εξακολουθεί να είναι  αβέβαιη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου