Απαντήσεις σε ένα καυτό ερώτημα αναφορικά με τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία μας προσπάθησαν να δώσουν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με πολλούς το χρόνιο στρες είναι «δηλητήριο» για τον οργανισμό μας και προκαλεί πολλές και σοβαρές ασθένειες.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Οχάιο συνέκριναν τις επιδράσεις του στρες σε 119 άτομα που φρόντιζαν τους ανοιακούς συντρόφους τους καθώς και σε 106 άτομα που ζούσαν κάτω από την επήρεια του μόνιμου στρες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μέσα στο αίμα των ατόμων που ζούσαν με μόνιμο στρες, ήταν αυξημένη σε υψηλά επίπεδα η ιντερλευκίνη 6 , μια πρωτεΐνη η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει καρδιακή πάθηση, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι.Σύμφωνα με τους ειδικούς, η IL-6 παράγεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ενεργό όπως μετά από μεταμοσχεύσεις ή μολύνσεις, η παραγωγή της IL-6 αυξάνεται.
Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της IL-6 παρέμεναν υψηλά ακόμη και 3 χρόνια αφόρου σταματούσε η παροχή της φροντίδας προς τα αγαπημένα πρόσωπα, δηλαδή της κατάστασης που τους προκαλούσε χρόνιο στρες.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το χρόνιο στρες προκαλεί παρατεταμένη και υψηλή αύξηση της IL-6 μέσα στο αίμα και η αύξηση της πρωτεΐνης αυτής συσχετίζεται με σοβαρές ασθένειες. Άρα τα άτομα που ζουν κάτω από συνθήκες χρόνιου στρες, έχουν τάση να αναπτύσσουν νοσηρές συνήθειες όπως για παράδειγμα να καπνίζουν ή να τρώνε υπερβολικά.
Το κάπνισμα καθώς και το υπερβολικό βάρος σώματος ή η παχυσαρκία, αυξάνουν τα επίπεδα της IL-6 μέσα στο αίμα. Αντίθετα ο ποιοτικά και ποσοτικά καλός ύπνος όπως και η σωματική εξάσκηση, μειώνουν και ρυθμίζουν σε φυσιολογικά επίπεδα την IL-6.
Συμπερασματικά λοιπόν, από τη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι το στρες συνδέεται δυστυχώς με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Οι ειδικοί λένε, ότι είναι απαραίτητο να μειώσουμε τα επίπεδα τους στρες στη ζωή μας αν θέλουμε να έχουν μια πιο υγιή ζωή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου